Hjemvendte soldater med posttraumatisk stress (PTSD) lider også i højere grad af fysiske mén, end soldater uden psykisk sygdom. Og tilstanden er mere udtalt hos kvinder end hos mænd. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.
Danmark har, ligesom USA, længe diskuteret, hvilke tilbud man skal give hjemvendte veteraner uden endnu at finde endelig løsning.
Forskerne fra bl.a. Stanford University konkluderer i deres artikel i Journal of General Internal Medicine, at det er nødvendigt at tilbyde tropperne en pakkeløsning, hvor psykisk behandling kombineres med en fysiologisk behandling. De mener, at det er vigtigt at anerkende, at soldater med posttraumatisk stress har flere kropslige skader end dem uden.
Psykisk syge har flere lidelser
Undersøgelsen omfatter over 90.000 kvinder og mænd. Forskerne sammenlignede antallet af lidelser i hjemvendte soldater med og uden posttraumatisk stress.
Det viste sig, at langt de fleste soldater havde fået en psykisk sygdom, uanset køn og evt. posttraumatisk stress. Men behandlingsbyrden var større for dem med PTSD, end for dem uden psykisk sygdom.
Kvindelige soldater med PTSD havde flere mén, end dem uden. De, der havde posttraumatisk stress, havde i gennemsnit 7 lidelser mod 4,5 lidelser hos de mentalt raske. De hyppigste lidelser var lændesmerter, hovedpine og ledsmerter.
Mænd med PTSD har lidt flere lidelser, end dem uden. Forskellen var dog mindre end hos kvinderne. Gennemsnitligt havde mænd med posttraumatisk stress 5 lidelser, hvor mænd uden i gennemsnitligt havde 4 lidelser. Hos mænd var de typiske sygdomme smerter i lænden, ledsmerter og høreproblemer.
Kvinder får lettere posttraumatisk stress
\ Fakta
VIDSTE DU
Danmark har siden Balkan-konflikten i 1992 udsendt 44.710 soldater. Tallet dækker dog kun over udsendelser, så den samme soldat kan godt optræde i tallet flere gange.
Ask Elklit anslår, at omkring 15% af de sidst udsendte veteraner har brug for én eller anden form for psykologisk hjælp.
Resultaterne er som forventede, lyder det fra Ask Elklit, leder af Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet.
»Vi ved, at kvinder generelt dobbelt så ofte som mænd får posttraumatisk stress og angstsygdomme. For kvinder mellem 16-24 år er der faktisk en tredobbelt risiko,« fortæller han.
Sammenhængen mellem traumer og sygdom er et relativ nyt forskningsområde, forklarer Ask Elklit, men man ved, at psykiske sygdomme kan påvirke kroppen og gøre den mere modtagelig for fysiske sygdomme og lidelser. Det sker, fordi hormonerne bliver påvirket, når man bliver voldsomt psykisk belastet.
Bedre behandling
Undersøgelsen påpeger, at man bør kombinere psykologisk hjælp med en indsats over for de fysiske sygdomme. Det er Ask Elklit helt enig i. Han regner endda med, at psykologisk behandling kan gøre den fysiologiske behandling mindre nødvendig.
»Man kunne forestille sig, at rigtig god behandling af posttraumatisk stress ville give færre fysiske lidelser. Den psykologiske behandling ville kunne ændre hormonelle forhold, og det ville lukke op for spændinger og påvirke dem positivt. Det synes jeg, er det store perspektiv i det.«
»Ingen har endnu bevist, at det er tilfældet, men jeg er overbevist om at der er en sammenhæng,« mener han.