Kviksølv afslører elite-munke fra middelalderen
Danske forskere har på Øm Cistercienserkloster fundet fire munke-skeletter med meget kviksølv i knoglerne. De fire munke var enten klostrets læger eller dem, der skrev de hellige skrifter i scriptoriet.

Munkene udsmykkede de hellige skrifter med enorme begyndelsesbogstaver, der var skrevet med en højrød kviksølvblæk. (Foto: Kaare Lund Rasmussen).

Munkene udsmykkede de hellige skrifter med enorme begyndelsesbogstaver, der var skrevet med en højrød kviksølvblæk. (Foto: Kaare Lund Rasmussen).

I Middelalderen var munkene ikke alle lige for Vorherre. Der var en meget lille flok særligt udvalgte munke, der løste klostrets mest dedikerede opgaver, som eksempelvis at være læger på det tilhørende hospital eller at skrive hellige skrifter i klostrets bibliotek og skrivelokale, scriptoriet.

I dag, godt 500 år efter, kan man ikke umiddelbart se hvilke munke, der tog sig af de særlige opgaver. Som munkenes skeletter ligger der, side om side under klostrenes gulve i korsgangene, er der ikke noget, der afslører de enkelte munkes roller, da de var i live.

Og så alligevel. Ved at måle kviksølvindholdet i knoglerne på munkenes skeletter, er det netop lykkedes en dansk kemiker, at finde frem til fire munke, der tydeligvis har haft en særlig status i forhold til alle de andre munke på det danske cistercienser-kloster i Øm i Middelalderen.

Fakta

VIDSTE DU

I scriptoriet kopierede munkene de hellige skrifter i hånden. Nogle munkeordner måtte gerne anvende små billeder, og den slags tekster blev kaldt for 'illuminerede'. Andre ordener som fx Cistercienserne måtte ikke bruge billeder. Men alle måtte for udsmykningens skyld gerne anvende farvede begyndelsesbogstaver, som med tiden udviklede sig til små kunstværker - ofte ved brug af den kviksølvholdige røde farve.

Forskningsresultaterne er netop blevet offentliggjort i en artikel i det anerkendte internationale tidsskrift Journal of Archaeological Science.

»Vi er de første i verden, som har haft held med at udpege de munke, der har arbejdet med specielle opgaver på klostrene i Middelalderen. Det giver os en enestående mulighed for at undersøge, hvordan denne særlige gruppe af munke har levet,« siger lektor Kaare Lund Rasmussen fra Institut for Fysik & Kemi, Syddansk Universitet.

 

 

Kun to muligheder

Munkene blev begravet under klostrets gulv - de foretrak at ligge klostrets såkaldte korsgange, der løb rundt om en lille gård med en brønd. (Foto: Øm Kloster Museum)

Igennem de seneste år har Kaare Lund Rasmussen og hans kolleger målt kviksølvindholdet i knogler fra munke-skeletter, som forskere fra bl.a. Retsmedicinsk Institut i Odense og fra Institut for Arkæologi og Etnologi, Århus Universitet har gravet op fra klostrets gulv. Herefter har han sammenlignet resultaterne med kontrolmålinger på skeletter fra almindelige borgere, der var begravet på den nærtliggende lægmandskirkegård.

Kviksølvindholdet for de almindelige borgere og for de fleste af munkene var stort set det samme og meget lavt. Men blandt munkene fra klosteret i Øm er der fire, der viste markant forhøjede kviksølv-værdier. Mens det gennemsnitlige kviksølvindhold hos alle de andre lå på 20-50 nanogram per gram knoglevæv, lå værdierne for de fire munke i intervallet mellem 200 og 500 nanogram per gram knogle. Værdierne for de fire munke var altså typisk 10 gange højere, end hvad der var normalt i middelalderen, og det har givet forskerne en mistanke om, at disse munke havde særlige roller.

Munkene levede et tilbagetrukket liv på klostrene, men der er alligevel to steder, hvor de kan være blevet udsat for kviksølv: enten kan de have fået det indenbords på klostrets hospital, hvor kviksølvet blev brugt som medicin. Eller også har de indtaget kviksølvet i scriptoriet, klostrets skrivelokale og bibliotek.

Suttede på kviksølv-pennen

Fakta

VIDSTE DU

Munkene i Øm Cistercienserkloster har skrevet en krønike, som i dag er at finde på Det Kongelige Bibliotek.

Man ved ikke hvor mange munke, der havde adgang til scriptoriet, som indeholdt klosterets samlinger af håndskrevne skrifter og bøger. Men mange af disse håndskrifter er stadig bevarede, og vi ved, at munkene ud over det sorte blæk, anvendte store mængder rødt blæk i de bibelske tekster. Analyser viser, at farvepigmentet i det røde blæk ofte var cinnober eller kviksølvsulfid. »Det er menneskeligt at forestille sig, at munkene i scriptoriet har suttet på pennen for at få en finere streg. Hvis de har gjort det hver eneste dag gennem flere år, kan de nemt have fået betragtelige mængder kviksølv ind i kroppen,« siger Kaare Lund Rasmussen.

En anden forklaring på de markant forhøjede kviksølvværdier kan være, at de fire munke var klostrets læger. Udover at være datidens akademiske højborge, så rådede klostrene også over middelalderens bedste hospitaler. Klostrene var anlagt for at være selvforsynende langt fra klostrenes grundlæggere i Frankrig og Italien. Derfor havde de tidens mest avancerede hospitaler, hvor særligt uddannede munke behandlede de syge med urter og kviksølv.

»Hospitalerne var i første række ikke til for det omgivende samfund, men for munkene selv. Det var vigtigt at holde de højt uddannede munke i live. Specielt i middelalderen tog det lang tid at blive så dygtige, som munkene var, og derfor var det vigtigt for klosterordenen at passe godt på munkene. Ligesom i dag var det dengang en meget betroet stilling at være læge,« siger Kaare Lund Rasmussen.

Kviksølv var lægemiddel

Forskerne udtog prøver fra munkenes knogler - herefter bestemte de kviksølvindholdet i prøverne. For ikke at forurene prøverne, havde de handsker på. (Foto: Kaare Lund Rasmussen)

Fra skriftlige kilder ved man, at kviksølv var et populært behandlingsmiddel i den sene middelalder, fordi det var et meget giftigt stof, som yderst effektivt slog bakterier ihjel. Mange af de sygdomme, som var udbredte dengang, kunne derfor slås ned med kviksølv, blot det blev givet i de rette doser.

»Hvis kviksølv blev brugt i små doser, kan det have haft en god effekt på sygdommen - men blev doserne for høje, så blev patienten slået ihjel. Det var en balancegang. Men det svarer ganske til nutidens medicin, hvor eksempelvis kemoterapi godt kan slå en kræftpatient ihjel, hvis den gives i for store doser,« siger Kaare Lund Rasmussen.

Nyt studium af italienske munke

Om de fire munke med højt kviksølv i knoglerne arbejdede i scriptoriet eller hospitalet, ved forskerne endnu ikke. Men de håber at de vil komme sagen nærmere i kommende undersøgelser.

Fakta

VIDSTE DU

Munkeskeletterne er gravet op af Jesper Boldsen fra Retsmedicinsk Institut i Odense og Hans Krongaard Kristensen, der arbejder ved Institut for Arkæologi og Etnologi, Århus Universitet.

Eksempelvis er det danske forskerhold netop gået ind i et samarbejde med den anerkendte italienske retsmediciner, Marielva Torino fra Napoli, der har gravet 22 middelalder-munke op fra et italiensk Franciskanerkloster i den lille italienske bjergby Montella. Det er et meget kendt kloster, hvor den berømte Frans af Assisi, der stiftede Franciskanerordenen, boede mellem 1221 og 1222.

»Marielva Torino har netop spurgt, om vi vil lave kviksølvmålinger på munkene fra Montella, og det vil vi selvfølgelig meget gerne. Det vil give os en mulighed for at se, om der er tale om en dansk tendens, eller om vi genfinder det samme mønster andre steder i Europa. Og måske vil vi også kunne kaste lys over, hvilken af de to teorier, der er den rigtige,« siger Kaare Lund Rasmussen.

Hvis Kaare Lund Rasmussen kan finde et kloster uden hospitalsfunktion, hvor der er skeletter af munke med et højt kviksølvindhold i knoglerne, så må kviksølvet stamme fra scriptoriet.

Klostrets scriptorium - skrivelokalet

Klostrets vigtigste rum er 9. Klosterkirken, indviet i 1257
10. Kirkens nordre korsarm med udgang mod kirkegården
11. Kirkegården for almindelige borgere
12. Klosterkirkens vestgavl
13. Klosterkirkens søndre korsarm, med trappen til kormunkenes
soverum (dormitorium)
14. Sakristi med dør til kirken
15. Biblioteket og scriptoriet hvor munkene skrev dele af Øm Klosters Krønike
16. Kapitelsalen, der fungerede som munkenes møderum –
i 1400-tallet gjort kvadratisk
20. Muligvis klostrets første spisesal, refektoriet

(Illustration og tekstkilde:
Øm Kloster Museum)

Ruinerne af det store Øm Kloster udgør den mest fuldendte plan, som kendes af et dansk cistercienser kloster fra middelalderen. Klostret er grundlagt en forårsdag i året 1172. Området var ideelt for de tretten munke, da det var omgivet af Mossø og Gudensø og var muligt at opdyrke. Klostret havde mange rum (se listen under kortet), og et af de helligste rum var scriptoriet, der både fungerede som skrivelokale og bibliotek.

Kun få munke med særlig status havde adgang til dette skrivelokale. I lokalet kopierede man de hellige bøger eller afskrev bibelske tekster. Lokalet skulle have gode lysforhold og være så lunt, som det var muligt, da åben ild på grund af brandfaren ofte var forbudt. Skrivestuechefen var ofte kantoren, men også en af hans underordnede - fx armarius - blev brugt som leder af skrivestuen.

Til at skrive på brugte munkene pergament, der var lavet af dyreskind. Ofte kunne det tage to til tre måneder at skrive en bog for en trænet munk.

For at kunne fremstille bøgerne, havde klostret ofte en stor bestand af kalve og får, samt munke som var eksperter i at behandle huderne, så de kunne bliver brugt som skindpergament.

Som blæk anvendte man planter og mineraler - enten indsamlet fra området, eller købt i dyre domme fra fjerne lande, hvilket helt sikkert må have været tilfældet med kviksølv, der i middelalderen kun blev udvundet i minerne ved Almaden syd for Madrid. Fjerpenne, knive og børster skulle være i bedste kvalitet - for at kunne leverer de flotte resultater, som munkene krævede af sig selv - alt til Guds ære!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk