Kulturnat for børn: Mød havuhyrer, se på himmelkort, og hjælp en arkæolog
På den allerførste kulturnat for børn er der flere arrangementer, der udfordrer de små grå.
børn kulturnatten videnskab

Godt 94.000 besøgte Kulturnatten i efteråret. Nu kommer en kulturnat for børn. (Foto: Kulturnatten)

Godt 94.000 besøgte Kulturnatten i efteråret. Nu kommer en kulturnat for børn. (Foto: Kulturnatten)

Den allerførste kulturnat for børn finder sted fredag 15. marts 2019.

Dagen bliver ligesom Kulturnatten, som vi kender den. 'Den Lille Kulturnat' bliver bare i børnehøjde, så børn i selskab med deres voksne kan opleve en dag med eventyr, spænding og udfordrende eksperimenter.  

Den Lille Kulturnat kommer i kølvandet på den store interesse for Kulturnatten i efteråret 2018. Her var der et ønske om flere arrangementer for børn. Således kan både de mindre og større børn boltre sig i et væld af forskellige arrangementer. 

Videnskab.dk har udvalgt fire spændende tilbud, som udfordrer børn på forskellig vis.

Gamle kort og mytologiske væsner 

Det Kongelige Bibliotek har fundet gamle atlas og kort frem, som børnene kan studere. De fine, gamle kort gemmer på farlige havuhyrer, havfruer, mytologiske væsner og stjernebilleder. 

De mange historier, de spændende atlas gemmer på, lægger op til, at børnene selv kan lave kreative værker og lege. Man kan:

  • udsmykke et himmelkort, 
  • lave skattejagt
  • eller tage en tur i globus-værkstedet.

Det foregår på Den Sorte Diamant

Cæsar døde af 23 knivstik - men hvem gjorde det?

Ny Carlsberg Glyptoteket afholder et særarrangement, der handler om mordet på Cæsar. Han døde på selvsamme dato som Den Lille Kulturnat, nemlig 15. marts i året 44 f.v.t. 

Til dette arrangement iscenesættes den drabelige begivenhed med masser af lydeffekter, gys, humor kombineret med en levende fortælling for børn.

Når børnene kommer og hører om et af verdens mest berømte mord, lærer de blandt andet om, hvordan Cæsar efter sin død blev optaget blandt guderne. 

Vask en dyreknogle med arkæologerne

På Københavns Museum får børnene mulighed for at hjælpe arkæologerne, når de graver efter gamle ting. I Arkæologisk Værksted kommer børnene til at sortere potteskår og vaske dyreknogler.

Til de yngre børn er der mulighed for at farvelægge tegninger af et spændende fund, eller man kan få et kig i et af mikroskoperne. 

Arkæologisk værksted foregår på København Museum.

På jagt efter Solen og Månen fra Rundetaarn

I sin tid blev Rundetaarn opført, så mennesket kunne kigge på stjerner. Og Rundetaarn indeholder faktisk stadig Europas ældste fungerende observatorium.

Til Den Lille Kulturnat kan børn lave en model over Solen, Månen og Jorden, der viser, hvordan himmellegemerne kredser om hinanden.

Du kan læse mere om arrangementet her.

Husk armbåndet

Den Lille Kulturnat finder sted 15. marts 2019 klokken 16 til 21. 

Der er fri adgang til alle arrangementerne med en billet i form af et armbånd. Det kan købes hos 7-Eleven eller nogle af de medvirkende museer i indre by og på Frederiksberg og andre arrangører.

Armbåndet kan købes nu og koster 85 kroner, hvis man er fyldt 12 år. Man kan gratis medbringe fire børn under 12 år.

Du kan læse mere på kulturnatten.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.