Kulturel bagage bestemmer vores uddannelse
Din sociale baggrund bestemmer, om du vælger at blive elektriker eller sociolog. Nu viser forskning i social arv, at det ikke længere handler så meget om økonomiske ressourcer, men om hvad du har med i din kulturelle bagage

Den kulturelle bagage er det, du har med hjemmefra. (Modelfoto: Colourbox)

Den kulturelle bagage er det, du har med hjemmefra. (Modelfoto: Colourbox)

Udtrykker du dig på den 'rigtige' måde i skolen? Ved du, hvordan man taler sammen rundt om et bord? Signalerer din mimik, at du godt kan lide at lære og er glad for undervisning? Har dine forældre taget dig med i Tivoli eller Bonbon-land?

Alt dette er et udtryk for børn og unges kulturelle bagage - hvad du har med hjemmefra, når det handler om opførsel, holdninger, smag og værdier. Og den kulturelle ballast har vist sig at spille en stor rolle for, hvilken uddannelse unge vælger at tage.

Spillets regler

Den kulturelle bagage, som man også kalder den kulturelle kapital, har nemlig betydning for, hvordan du klarer dig. Om du kender 'spillets regler' - de koder og værdier, der er indbygget på en bestemt uddannelsesinstitution.

Man kan sagtens være klog, men ikke kende 'reglerne' og derfor have svært ved at komme igennem en universitetsuddannelse. Hvis man da overhovedet har lyst til en akademisk uddannelse, der foregår på nogle koder, man ikke har lært gennem sin opvækst, og hvor omgangstonen mellem de andre studerende er ukendt land.

Man kan sagtens være klog og have svært ved at komme igennem en uddannelse, hvis man ikke kender 'reglerne'. (Foto: Colourbox)

Hvor sjovt er det lige at skulle tale om den næste udstilling på Statens Museum for Kunst, når man lige har været til DM i boksning og syntes, det var råfedt?

Kulturel ulighed

Tidligere talte man meget om, at den sociale arv, der gør, at forældre og børn ligner hinanden, når det drejer sig om uddannelsesniveau, først og fremmest har rod i økonomiske ressourcer. Mindre ulighed i samfundet skulle derfor betyde, at den sociale arv med hensyn til uddannelse bliver mindre tydelig.

Ikke mindst i Danmark hvor uddannelse er gratis, og hvor velfærdsstaten er sat i verden for at udligne sociale problemer.

Men vi kan stadig se den sociale arv i uddannelserne her i landet, og derfor er der mere og mere, der tyder på, at den kulturelle ulighed er årsagen og ikke økonomisk ulighed. Forskning på SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - viser helt konkret, at kulturel ulighed er den væsentligste faktor i sorteringen i uddannelsessystemet.

Mads Meier Jæger er seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. (Foto: SFI )

For eksempel er gymnasiet helt grundlæggende stadig indrettet på en akademisk måde, der passer som hånd i handske til børn fra middelklassen. Der er også undersøgelser, der viser, at for unge, der vælger erhvervsfaglige uddannelser, er forældrenes sociale kontakter vigtige i forhold til at kunne skaffe en lære- eller praktikplads.

Fremtidens udfordringer

Den sociale arv i uddannelse kan derfor blive svær at udligne. Det er ikke lige så nemt at lave politiske tiltag, der omfordeler kulturel bagage, som det er at omfordele økonomiske ressourcer for eksempel gennem SU-systemet. Vi kan ikke bare give folk flere bøger og automatisk forvente, at de bliver mere kultiverede.

Der er nemlig mange subtile mekanismer, der gør kulturel kapital til en trumf i uddannelsessystemet. For eksempel tyder meget på, at børns kulturelle kapital påvirker læreres opfattelse af deres færdigheder uafhængigt af deres faktiske færdigheder.

Kulturel kapital kan derfor bruges til at overbevise læreren om, at man er dygtigere, end man i virkeligheden er. Og det er jo smart den dag, læreren skal give karakterer.

Hvor sjovt er det lige at skulle tale om den næste udstilling på Statens Museum for Kunst, når man lige har været til DM i boksning og syntes, det var råfedt?

Seniorforsker Mads Meier Jæger

Herudover hjælper det også, at mor og far har kulturel kapital. Til forældremødet og i samarbejdet med lærere kan forældre med kulturel kapital signalere, at deres lille guldklump skam kommer fra en kultiveret familie og ikke er tabt bag en vogn. Når det regner på præsten drypper det på degnen, som man siger.

Endelig viser forskningen, at tidlige forhold i livet har betydning for, hvordan man klarer sig i uddannelsessystemet. Røg mor cigaretter, mens hun var gravid? Hvor meget kviksølv var der i fiskefrikadellerne? Allerede i fostertilstanden kan man se forskel på børns helbred, og disse forskelle skyldes forældrenes livsstil.

Tidlige påvirkninger har livslange konsekvenser. For eksempel er børns fødselsvægt en god indikator for deres kognitive udvikling gennem barndommen. Og kognitive færdigheder er som bekendt nødvendige for at komme helskindet igennem uddannelsessystemet.

Artiklen er lavet i samarbejde med SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk