Kreationismen giver Santorum succes
Den amerikanske præsidentkandidat Rick Santorum lader sig vejlede af eksperter som mener, at Jorden er 6000 år gammel. Det klinger nemlig godt i de konservative kristnes ører.

Rick Santorum er republikansk præsidentkandidat, og appellerer til religiøse og stærkt konservative vælgere. Her sænker han hovedet i bøn til en samling i det republikanske parti i Arizona. (Foto: Gage Skidmore)

Rick Santorum er republikansk præsidentkandidat, og appellerer til religiøse og stærkt konservative vælgere. Her sænker han hovedet i bøn til en samling i det republikanske parti i Arizona. (Foto: Gage Skidmore)

Republikanerne kæmper fortsat om, hvem der skal udfordre Barack Obama til det amerikanske præsidentvalg i november. Årets nominationskamp er præget af stærkt konservative udspil og kandidaterne bruger megen tid og energi på at nå vælgerne på den yderste højrefløj af amerikansk politik.

Det er vælgere, som for eksempel identificerer sig med Tea Party-bevægelsen – og den voksende gruppe af stærkt religiøse evangelister.

Randall Stephens er lektor i historie ved Eastern Nazarene College i USA, og er for tiden i Norge på et Fulbright-stipendium for at forelæse om sit specialefelt: Amerikansk religion.

»Ganske mange troede, at væddeløbet var slut, og at Mitt Romney ville sikre sig nomineringen tidligt. Men Rick Santorum har klaret at holde sin valgkamp levende ved at fokusere på religiøse politiske sager, og kampen om kandidaturet er blevet en reel valgkamp,« siger Randall Stephens.

»Dermed er religiøs populisme havnet i centrum.«

Evangelikale kristne er 'født på ny'

Randall Stephens skrev i fjor en bog om evangelikalsk tro i USA, og holdt i forrige uge gæsteforelæsningen Evangelical experts and the 2012 presidential election in the US på Universitetet i Oslo.

En evangelikal er en personlig kristen, som er ’født på ny’ – det vil sige, at vedkommende har fundet troen personligt, og ikke bare har fået den overleveret fra familien.

Han eller hun har et personligt forhold til Jesus, tror at bønner bliver besvaret personligt af Gud og vedkommendes tro præger hverdagen langt mere end den gør for den jævne statskirkekristne dansker eller nordmand.

Santorum er kritisk overfor eliten

En spørgeundersøgelse fra 2008 viser, at cirka 26 procent af amerikanerne ser på sig selv som evangelikale. Til sammenligning er 24 procent katolikker og 18 procent protestanter.

Rick Santorum er katolik, men passer godt ind i den evangelikalske tradition.

Fra Creation Museums udstilling i Kentucky. (Foto: Anthony5429)

»Rick Santorum angriber sekularister og klimaforskere. Blandt andet udtalte han i februar, at han aldrig har støttet svindelen om den globale opvarmning, ’the hoax of global warming’,« siger Randall Stephens.

»Rick Santorums syn på evolution og menneskelig seksualitet og klimaforskning, for at nævne nogle eksempler, resonerer i den del af det amerikanske samfund, som føler, at den sekulære, liberale elite ikke vil det bedste for dem,« forklarer han.

Har kreationist som rådgiver

Randall Stephens fortæller, at universiteterne og medierne i USA har en overvægt af mennesker med liberale og moderate politiske meninger. Højresiden er underrepræsenteret, for eksempel blandt landets professorer.

Rick Santorum støtter sig derfor til sine egne eksperter, når de skal tage stilling til sager i valgkampen. Disse eksperter er fremtrædende evangelikalere, som ønsker at religion og tro skal have en større rolle i samfundet.

To af dem er psykologen James Dobson og kreationisten Ken Ham.

Bruger forskning som det passer ham

James Dobson, som startede organisationen Focus on the Family, har en doktorgrad fra University of Southern California og er gået offentligt ud med sin støtte til Rick Santorums kandidatur.

»Den støtte er vigtigt for konservative kristne, som mener, at James Dobson er en troværdig, moralsk autoritet,« påpeger Randall Stephens.

James Dobson mener blandt andet, at homoseksualitet er et livsstilsvalg, og at såkaldt reparerende terapi kan hjælpe folk ud af den homoseksuelle orientering.

»For at støtte op om denne påstand plukker han forskning hist og her fra respekterede medicinske tidsskrifter, og hævder så, at forskningen viser, at homoseksualitet kan kureres,« siger Randall Stephens.

Carol Gilligan, professor i psykologi ved New York University er en af dem, der har været ude og offentlig bede James Dobson om at stoppe med at bruge hendes forskning på denne måde.

Fagfællevurderet kreationstidsskrift

James Dobson mener, at homoseksuelle kan helbredes. (Foto: Colourbox)

Ken Ham har på sin side en bachelor i miljøbiologi fra Queensland Instiute of Technology. Han har dannet organisationen Answers in Genesis, og står i front for ung jord-kreationismen og en bogstavelig læsning af Bibelen.

For Ken Ham peger alle videnskabelige beviser mod, at jorden blev skabt for cirka 6.500 år siden. Ken Ham er måske bedst kendt uden for USA for sit Creation Museum i Peterburg, Kentucky, hvor dinosaurer og mennesker lever side om side i udstillingerne.

Ken Hams organisation Answers in Genesis har desuden deres egen fagfællevurderende tidsskrift Answers Research Journal.

I det finder vi studier som for eksempel “Where in the world is the Tower of Babel”, “The Human retina Shows Evidence of Good Design” og “Toward an Accurate Model of Variation in DNA”.

Forfatteren af sidstnævnte arbejder som skattekonsulent for et privat firma I North Carolina.

Gudgivet autoritet

»Disse eksperter, som James Dobson og Focus on the family, tilbyder modekspertise - en alternativ forklaring i forhold til den, der kommer fra de sekulære eksperter i for eksempel den amerikanske psykologiske forening,« forklarer Randall Stephens.

Den amerikanske psykologiforening har for eksempel publiceret en udtalelse, hvor de kategorisk afviser, at homoseksualitet er en sygdom.

»Delvist er dette også mediernes fejl, fordi der ofte fokuseres på, at alle sager har to sider, og at man skal præsentere begge i retfærdighedens navn,« mener Randall Stephens.

»Men en del gange, som for eksempel med evolutionsteorien, så finder der ingen videnskabelig uenighed – kontroversen eksisterer kun, fordi disse alternative eksperter fortsætter med at hævde, at der ér en kontrovers.«

James Dobson, Ken Ham og historikeren David Barton er alle evangelikalske autoriteter, som har videnskabelig baggrund på en eller anden måde – om end kun på bachelorniveau. Alligevel er det den gudgivne autoritet, som til sidst gør dem til troværdige eksperter i den evangelikalske befolknings øjne:

De fleste tror fortsat, at Mitt Romney får den republikanske nomination. Han har været langt mere moderat i sine udtalelser. (Foto: Gage Skidmore/Flickr Creative Commons)

»James Dobson og de andre snakker direkte med Gud, og for Gud. Så får du en tyngde, som andre ikke har en chance for at opnå. Doktorgrader, nobelpriser og fast job ved et universitet betyder ingenting i mødet med den type autoritet,« siger Randall Stephens.

Det meste sker i staterne

Så sæt nu, at Rick Santorum tog nominationen – og til og med vandt hele vejen frem til Det Hvide Hus. Hvad sker der så med amerikansk politik? Sandsynligvis ikke så meget, tror Randall Stephens.

»Det er meget muligt, at han vil blive nødt til at distancere sig mere fra en del af de mere ekstreme synspunkter i den generelle valgkamp for at kunne nå en bredere vælgergruppe,« siger han.

»En del mennesker vil blive oprørt, hvis præsidenten for eksempel udnævner en stærkt konservativ leder for National Institute of Health, men i de fleste tilfælde er det alligevel på det statslige niveau, at disse ting har noget at sige.«

For eksempel er det på det statslige niveau, at Don McLeroy, en evangelist og republikaner fra Texas, som sidder i statens uddannelsesråd, har fået ændret læreplanen i skolen så blandt andet republikanske politiske teorier skal fremstilles mere positivt.

»En del mener alligevel, at det ikke har så vældig meget at sige, hvilke synspunkter præsidenten har. Tag for eksempel Ronald Reagan, som på et tidspunkt udtalte, at evolutionen var en teori, som var i færd med at gå af mode. Havde det egentlig noget at sige for hans præsidentskab?«

Tager mirakeludtalelser som en udfordring

Det kan imidlertid blive en unødvendig problemstilling. Natten til onsdag den 21. marts vandt Mitt Romney endnu et primærvalg, denne gang i Illinois, og de fleste kommentatorer tror, at Mitt Romney vinder til sidst. Randall Stephens tilslutter sig denne opfattelse.

Mitt Romney har til sammenligning været relativt moderat i sine religiøse udtalelser – blandt andet udtalte han tidligt i valgkampen, at han ikke har nogen problemer med evolutionsteorien.

»Jeg tror fortsat, det bliver Mitt Romney, som vinder nominationen til sidst, der er slet og ret så mange penge bag ham nu, at det vil kræve et mirakel for at Rick Santorum skal vinde. Det er for øvrigt et ord, som Rick Santorum er komfortabel med,« siger Randall Stephens.

»Mitt Romney har sagt dette om at Rick Santorum har brug for et mirakel, og Rick Santorum ser ud til at have taget det som en udfordring.«

Det republikanske partis landsmøde, hvor den kandidat, som skal dyste mod Barack Obama, bliver bekræftet, afholdes i august.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk