Kommunalvalg: Førstehjælp til dig, der er ung og skrupforvirret
Bør du stemme, hvis du ikke ved nok om politik? Og hvad kan du gøre, hvis det hele virker uoverskueligt? Videnskab.dk har spurgt to forskere for dig.
kommunalvalg unge politik stemmeprocent valgstederne

Forskerne har også et budskab til dig, der overvejer at blive hjemme på valgdagen. (Foto: Shutterstock)

Forskerne har også et budskab til dig, der overvejer at blive hjemme på valgdagen. (Foto: Shutterstock)

Unge i alderen 18-21 år synes, at lokalpolitik kan være en langhåret affære, har Videnskab.dk tidligere kunnet konstatere.

Men hvis du vælger at blive hjemme på valgdagen, kan du risikere at blive glemt af politikerne, lyder det fra en af forskerne.

»Hvis politikere ved, at 80 procent af befolkningens stemmer kommer fra ældre personer, så fokuserer de også deres politik derefter,« siger Jonas Hedegaard Hansen, der er ph.d. og videnskabelig assistent ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Bliv klædt på til at stemme

Hvis du vil undgå at blive glemt af politikerne, følger herunder råd fra to forskere, der hjælper dig med at blive klædt på til valget, og hvordan du finder frem til den kandidat eller det parti, du skal stemme på.

De to forskere kommer fra hvert sit universitet og har begge forsket i unge og politiske valg.

Her er inspiration til, hvor du kan søge information
 • Journalistiske medier for eksempel aviser eller TV-udsendelser
 • Debatter på TV, men også på dit lokale bibliotek eller gymnasium
 • Politiske partiers hjemmeside eller dets enkelte kandidater
 • Bøger om politik på biblioteket
 • Tal med politikerne på sociale medier, til debatter, eller hvis du møder dem, når de deler valgfoldere ud på gaden

Hvorfor skal jeg stemme, hvis jeg ikke føler, at jeg ved nok om politik?

»I unge går generelt op i at sætte jer grundigt ind i stoffet, før I stemmer, og selvom det er en god ide, betyder det ikke, at I skal afholde jer fra at stemme, hvis I ikke har sat jer ind i alt,« siger Niels Nørgaard Kristensen, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet og står bag et studie fra 2016 om unges politiske deltagelse.

Det budskab bakker Jonas Hedegaard Hansen op om.

»Det er ikke muligt at vide alt om alle politikere, og hvad de står for, det er der er ikke nogle voksne, der gør. Men du skal stemme på den, du mener, vil gøre det bedste for samfundet,« siger Jonas Hedegaard Hansen.

Han tilføjer, at politik ikke kun handler om viden, men også om, hvad der betyder noget for dig. Så hvis du for eksempel har svært ved at finde studieboliger eller studiejobs, og hvis størstedelen af dine jævnaldrende oplever det samme, betyder det, at politikerne må tage sig af det, forklarer Jonas Hedegaard Hansen.

En mulig strategi er derfor, at finde ud af, hvad der fylder noget i dit eget liv.

Jeg vil ikke stemme, hvis jeg ikke har sat mig helt ind i det. Jeg skal vide præcist, hvad det er jeg stemmer på. Ellers er der ingen grund til det

kommunalvalg unge politik stemmeprocent valgstederne forvirret uoverskueligt

»Det er en ret god social begivenhed at skulle til et valgsted den første gang, så lav eventuelt en aftale med nogle venner, og sæt jer sammen, og følg resultatet på valgaftenen,« siger Jonas Hedegaard Hansen. (Foto: Shutterstock)

I Danmark har du i øvrigt stemmeret og ikke stemmepligt, hvilket betyder, at det er okay at lade være med at stemme. Du har også altid mulighed for at stemme blankt, som Videnskab.dk tidligere har skrevet om.

Det kan være et udtryk for, at »intet af udvalget på stemmesedlen tiltaler dig«, eller at du for eksempel ikke ønsker at afgive stemme på uoplyst grundlag.

Hvor kan jeg søge viden om politik inden det kommende valg?

»Det er overordnet en god ide at søge flere forskellige slags informationer. For eksempel er lokale medier som aviser og regional-TV en god kilde op til komunalvalg, fordi de som udgansgpunk ikke forsøger at overbevise dig om, hvem du skal stemme på,« siger Jonas Hedegaard Hansen.

Derudover mener begge forskere, at du kan prøve dig frem på internettet, forskellige debatter og politikernes hjemmesider, men de vil ikke pege på konkrete medier, debatter eller hjemmesider.

Skal jeg stemme på person eller parti?

Det har ikke nogen betydning, om du stemmer personligt eller på et politisk parti, mener forskerne.

Stemmer du direkte på en politiker, så går din stemme specifikt til ham eller hende, men stemmer du på et parti, bestemmer partiet selv, hvem din stemme skal gå til.

Kilde: Jonas Hedegaard Hansen og Niels Nørgaard Kristensen.

Et demokrati er ifølge forskerne stærkest, hvis folk får deres informationer fra forskellige kilder.

»Dertil vil jeg gerne understrege, at du ikke skal vide helt vildt meget om alt muligt. Søg den information, du kan overskue. Der er ingen videnstest, inden du går ind i stemmeboksen,« siger Jonas Hedegaard Hansen.

Jeg synes, at det virker uoverskueligt med alle de informationskilder. Er der andre måder, jeg kan blive klogere på valget?  

Du er ikke alene, hvis du føler, at det virker som et stort, uoverskueligt kaos at finde informationer, viser det tidligere omtalte studie af gymnasieelever.

»Det, der blandt andet gør politik svært, er, at man skal lære at navigere i, hvornår noget er løgn eller manipulation. Når vi lytter til politikere, medier og interesseorganisationer, ved vi ikke rigtigt, om de fortæller hele historien,« siger Niels Nørgaard Kristensen.

Derfor anbefaler begge forskere at tale politik med nogen, du har tillid til.

»Den første anbefaling er at tale med nogen, du stoler på og gerne flere, så du kan sammenligne deres holdninger,« siger Jonas Hedegaard Hansen.

Derudover anbefaler de, at du snakker med dine venner og deler dine holdninger, så I kan udfordre hinandens viden.

Du kan også tage nogle kandidattests hos forskellige medier og se, om du kan finde et mønster i, hvilke politiske partier du er mest enig med.

Forskernes anbefalinger opsummeret

 • Det er okay at stemme, selvom du er usikker, men du skal stemme på den person eller det parti, du mener, vil det bedste for samfundet.
 • Tal med dem, du stoler på, og sammenlign deres holdninger med hinanden og med dine egne.
 • Søg informationer fra forskellige kilder. Læs for eksempel aviser og patiers hjemmesider, find informationer på bibliotektet, og tag eventuelt forskellige kandidattest og se, om du kan finde et mønster i, hvilke politiske partier du er mest enig med.
 • Se debatter i TV, på skoler eller biblioteker.
 • Kommuniker med politikerne på sociale medier, eller mød dem i virkeligheden, når de deler flyers ud på gaden eller deltager i debatter. Du kan for eksempel spørge ind til områder, du er uenig med dem i.
 • Det er ikke muligt at vide alt om alle politikere, men start et sted, og byg videre på din viden, også mellem valgene.
 • Debattér med personer i din omgangskreds, og afprøv din viden.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk