Der skal meget mere sanselighed ind i vores brug af produkter, så it ikke bare er noget, der er inde i en maskine, men noget som vi kan føle eller vise vores følelser med.
Det mener Marianne Graves Petersen, nyudnævnt lektor ved Datalogisk Institut på Aarhus Universitet. Hun vil bruge informationsteknologien til andre ting, end vi er vant til i dag.
Marianne Graves Petersen har blandt andet skrevet en artikel om it og erotik, da hun mener, at netop erotikken er blevet tabuiseret i den teknologiske udvikling.
»Vi skal have mere sanselighed ind i interaktionen med computeren og vi er da heldigvis allerede godt på vej. Vi er begyndt at flirte over nettet og det tror jeg er starten. Men vi skal i højere grad have IT til at understøtte det erotiske liv og det kan jo sagtens lade sig gøre,« siger Marianne Graves Petersen.
It skal ud af boksen
Ifølge Marianne Graves Petersen vil vi i fremtiden opleve, at IT vil være mange andre steder end i den laptop og det internet, der har kendetegnet de seneste års teknologiske fremskridt. Målet er at sanse og opleve, når man bruger teknologien. Og det er en af hjørnestenene i hendes syn på fremtiden:
»Jo mere vi kan få teknologien integreret i hverdagens produkter, jo bedre. Selvfølgelig skal det kun være der, hvor det giver mening, men det kan det mange steder, hvis bare vi kommer væk fra, at teknologi kun er noget der er i en laptop eller en mobiltelefon,« forklarer hun.
Om den bokstænkende udvikling siger hun:
»Der er mange der gerne vil have computeren ind i køleskabet så vi kan betale regninger og sådan noget derfra. Men hvorfor skal det stoppe der? I en workshop har vi på idéplan udviklet et 'erotisk' køleskab, hvor brugeren i sin brusekabine kan presse sig mod en væg, der så fører aftrykket af kroppen ud på køleskabslågen. Måske som en fræk hilsen til manden eller konen. Det kan lade sig gøre og det er da meget sjovere og mere sanseligt end at betale regninger...«
Interaktiv sækkestol kan vise billeder
Marianne Graves Petersens oplevelsesfyldte tilgang har mere konkret resulteret i en stor, interaktiv sækkestol, som man bruger til at vise billeder.
Stolen kan tage og vise billeder, afhængig af hvordan man bevæger sig på den. Og det skal være med til at fremme fysisk aktivitet.
Det har det gjort under udarbejdelsen af stolen, hvor børn og voksne har været med til at afprøve stolen - til stor morskab for både dem og udviklerne.
Gud har ikke skabt vores it
Den interaktive sækkestol er selvfølgelig et eksempel på et meget legende produkt, og det er ikke meningen, at alt, hvad Marianne Graves Petersen rører ved, skal være leg.
Men det er vigtigt, at man tager legen og det sanselige alvorligt, når man som hende sidder og udvikler ting, der skal give en god og positiv oplevelse med teknologien.
»Den teknologi vi kender i dag fra computeren er meget 'bokstænkende'. Og jeg mener, vi skal til at erkende, at det altså ikke er gud, der har skabt de it-løsninger vi kender. Jeg synes den konventionelle tankegang skal udfordres og der skal skabes alternativer til det som vi kender i dag. Men det kræver jo også at man tager arbejdet alvorligt, for det kræver jo trods alt stadig en vis indsigt i IT, hvis man vil udvikle det nyskabende,« forklarer Marianne Graves Petersen.
En livslang flirt med it
Den nye lektor har i dag ansvaret for tre områder på Datalogisk Institut: Projekterne Mobile Home Project og Female Interaction, samt dele af undervisningen for datalogerne samt IT-bachelorerne. Det giver hende tre områder at udøve sin indflydelse på og hun har nogle helt klare ambitioner for, hvad det skal udmønte sig i.
»Min ambition er at påvirke den måde man udvikler teknologier i fremtiden, så de bliver mere integrerede i den verden vi bevæger os rundt i, og ikke bare er 'det der' inde i computeren. Det handler om at lave IT, der er mere til gavn for brugerne.
»Det skal altid være brugeren, der er i centrum og brugeren, der med deres liv, vaner, drømme og ønsker skal kunne bruge, opleve og sanse med de produkter som vi udvikler,« slutter Marianne Graves Petersen, der forudser, at flirten med it for hende bliver ved resten af livet.
Lavet i samarbejde med Datalogisk Institut, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet