Kokain storsælger i Danmark: Største mængde i 16 år
Kilde: 
18 november 2016

Kokain er nu det mest udbredte hårde stof i landets store byer, når det gælder køb og salg af hård narkotika på gadeplan i Danmark. 

Det viser en undersøgelse, som er foretaget af de tre retskemiske afdelinger i Danmark og bearbejdet af Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet, skriver au.dk i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Hvordan påvirker kokain hjernen?

De retskemiske undersøgelser er baserede på politiets beslaglæggelser af narkotika i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg i 2015.

Udover at være det mest udbredte hårde narkotika i Danmark, bliver kokainen også handlet i en mere ren kvalitet. 

Den retskemiske analyse i 2015 viser en gennemsnitlig renhed på 37 procent mod 22 procent, som var gennemsnittet året før. Det indikerer, at stoffet i mindre grad fortyndes, før det bliver sat til salg på gaden.

 »Når kokainen ikke i samme grad blandes op med fyldstoffer, siger det noget om mængderne, som er til rådighed. Politiets opgørelse over antallet af beslaglæggelser viser, at kokainfangsten i 2015 var den største i 16 år,« siger Christian Lindholst, leder af Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

Ifølge Christian Lindholst afdækker analyserne også regionale forskelle i kvaliteten af kokainen. Eksempelvis er kokain, beslaglagt i København, af en renere kvalitet, end kokainen i Aalborg.

Den seneste befolkningsundersøgelse fra 2013 (unge og voksne) og 2015 (9. klasser) viser ikke tegn på et højere kokainforbrug. Til gengæld er antallet af kokainforgiftninger steget. Det viser Sundhedsstyrelsens årsrapport for narkotikaområdet, som blev offentliggjort 17. november.  

Her kan du læse Sundhedsstyrelsens omtale af årets narkotikarapport

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.