København var en storby længe før Absalon
Biskop Absalon grundlagde ikke København. Flere fund viser, at byen allerede i 1000-tallet havde en stormandsgård, kirke og handelsplads. Byen klarede sig fint uden Absalon, siger arkæologer.

På Københavns Rådhus er der en guldbelagt afbildning af biskop Absalon. Den hædrer ham som Københavns grundlægger, men den teori er helt forkert, viser nye udgravninger. (Foto: Christopher Raun)

På Københavns Rådhus er der en guldbelagt afbildning af biskop Absalon. Den hædrer ham som Københavns grundlægger, men den teori er helt forkert, viser nye udgravninger. (Foto: Christopher Raun)

Københavns historie skal skrives om.

Hidtil har det være almindelig børnelærdom, at landets nuværende hovedstad ikke var andet end et lille undseeligt fiskerleje, da den berømte biskop Absalon fik byen i gave af Kong Valdemar i 1160erne.

I løbet af de efterfølgende 50 år skulle den lille ansamling af huse, alene takket være Absalons enestående lederskab, være vokset eksplosivt helt ud til de nuværende Vestre og Nørre Voldgade, hvor en bymur blev anlagt. Den berømte biskop er derfor i århundreder blevet hædret som Københavns grundlægger.

Men nu kan arkæologerne fra Københavns Bymuseum dokumentere, at København allerede i 1000-tallet var forholdsvis stor og for længst havde markeret sig som et vigtigt handelscentrum, længe før Absalon overhovedet kom til verden.

»Man har været meget fokuseret på, at København er Absalons værk. Han får det lille fiskerleje i 1160erne, og så banker han det op til noget virkelig stort i løbet af ingen tid. Der er da ingen tvivl om, at Absalon gør en masse for København. Men vi har nu beviser på, at der var en stor bymæssig bebyggelse længe før Absalon kommer til. København har klaret sig fint uden Absalon,« siger museumsinspektør Jane Jark Jensen fra Københavns Bymuseum.

Tidlige København større end antaget

Flere arkæologiske fund fra de senere års mange udgravninger rundt om i København viser, at byen allerede i begyndelsen af 1000tallet strakte sig helt fra det nuværende Kongens Nytorv til Rådhuspladsen.

I den ene ende af byen lå der en prægtig stormandsgård. I den anden ende lå en stor handelsplads samt en hidtil ukendt og meget tidlig kirke med tilhørende kirkegård, der er dateret til 1000-tallet. Det er 100 år før man byggede den berømte Sankt Clemens Kirke, der ellers regnes for at være Københavns ældste kirke.

København har klaret sig fint uden Absalon

museumsinspektør Jane Jark Jensen

Kirken blev bygget kort tid efter, at Danmark var blevet kristent, og dengang lagde man kun kirker i de markante byer, med stor aktivitet.

Historien skal skrives om

Arkæologernes udmeldinger kommer som en kæmpe overraskelse for historiker og ekspert i Københavns historie Karl-Erik Frandsen fra Saxo-instituttet, Københavns Universitet.

»I 100 år har vi diskuteret, om det var en sølle landsby, som Absalon fik af paven, eller om det var noget større. Jeg har indtil nu været overbevist om, at det var et lille ubetydeligt fiskerleje omgivet af en lav byvold,« fortæller Karl-Erik Frandsen.

»Vi historikere må sættes os til tasterne nu og skrive Københavns tidlige historie om, for de nye fund vil revolutionere vores syn på København helt fundamentalt. Vi havde aldrig troet, at der var så store bebyggelser så tidligt, bortset lige fra Hedeby,« siger han.

Nu leger arkæologerne bag de banebrydende fund med tanken om, at byens første overhoved i 1000-tallet boede på stormandsgården ved Kongens Nytorv, og at det var måske var ham, der fik byen til at udvikle sig.

Læs mere om de mange nye fund her: Arkæologer graver ny teori om København op af mulden

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk