Klimavenlig mad i offentlige køkkener, og computere skal finde ‘opskrifter’ på bæredygtig cement
... Og så kan en ny slags tagbelægning hjælpe os med at spare på energien. Læs mere om det i ugens nyhedsopsamling!
groenmad

Danmark er et af de mest kødspisende lande i verden. Det belaster klimaet, og nu er Klimarådet klar med en række anbefalinger, der skal få vendt den udvikling. 

Danmark er et af de mest kødspisende lande i verden. Det belaster klimaet, og nu er Klimarådet klar med en række anbefalinger, der skal få vendt den udvikling. 

Vi kommer ikke udenom at skære ned på vores massive kødforbrug, hvis vi i Danmark vil opretholde ambitionen om at være en grøn ledestjerne.

Derfor er der brug for at gribe dybt i værktøjskassen, og i en dugfrisk analyse kommer Klimarådet med en række anbefalinger:

  • De offentlige køkkener skal servere mere planterig mad
  • Spis efter de nye kostråd
  • Udform en afgift på belastende fødevarer
  • Kig på en klimamærkningsordning

Klimarådet, der består af en række forskere, påpeger blandt andet, at offentlige køkkener spiller en nøglerolle i den omstilling, da de langer omtrent 650.000 måltider over disken dagligt.

»Offentlige køkkener er helt centrale for udbredelsen af klimavenlig mad. I dag afviger det fra normalen at spise klimavenligt, og man kan for eksempel nemt komme til at tro, at klimavenlig kost er forbeholdt en særlig idealistisk gruppe,« lyder det fra medlem af Klimarådet Bente Halkier.

»Hvis flere får god planterig mad på for eksempel deres arbejde, så bliver det klimavenlige valg en mere almindelig del af vores hverdag, og flere vil tage det til sig – også når de skal lave mad til sig selv eller til familien,« fortsætter Bente Halkier, der professor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

På Videnskab.dk har vi beskrevet, hvordan billigere klimavenlige retter kan være med til at få folk til at vælge kødet fra i kantinen. 

Opskrifter på mere bæredygtig beton

Red Verden


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger med over 6.000 andre danskere i Facebook-gruppen Red Verden.

Vi iler videre til et forskerhold, som vil bruge kunstig intelligens til at designe mere bæredygtig cement. Det er en vigtig sag, fordi cement tegner sig for omtrent 8 procent af verdens samlede CO2-udledninger, skriver Techxplore.com.

Fidusen er at indsamle en stor bunke data fra litteraturen om ingredienser i beton, blandingsforhold og styrke, som teknologien så kan kværne sig igennem.

Jo mere og bedre data, det kunstige netværk bliver fodret med, jo mere viden får vi om, hvor stærke forskellige blandinger af cement er, samtidig med at man indregner, hvor stor en påvirkning det har på klimaet.

Det gør det muligt at udvikle ‘opskrifter’ til at producere en mere bæredygtig form for beton, som også er stærk og billig nok til, at virksomhederne vil tage den i brug.

»Vi vil gerne udvikle en robust måde at designe cementer, der gør brug af affaldsmaterialer til at sænke deres CO2-fodaftryk,« siger en af forskerne bag projektet Elsa Olivetti, som er professor på MIT ved Materials Science and Engineering, til Techxplore.com

Ny tag-teknologi sparer energi

Vi skal blive bedre til at spare på energien. 

Med den tanke i baghovedet har en række forskere udviklet et helt ny tagmateriale, der holder temperaturen i hjemmet mere stabil året rundt, skriver Techxplore. 

»Vores tagbelægning skifter automatisk fra at holde hjemmet varmt til at holde det koldt, alt afhængig af temperaturen udenfor. Og det kræver ikke energi,« siger Junqiao Wu, der er forsker ved Berkeley Labs Materials Sciences Division og har været med til at lede undersøgelsen, til Techxplore.  

I dag udstyres nogle tagkonstruktioner med en belægning, der køler hjemmet ved at reflektere Solens stråler; det mindsker behovet for airconditionen.

Udfordringen er dog, at kølingen fortsætter om vinteren, og der derfor skal skrues op for varmen. Men ved at bruge det nye tagmateriale estimerer forskerne, at det er muligt at spare 10 procent af energiforbruget i hjemmet. 

Resultaterne er netop udgivet i tidsskriftet Science. 

tagbeleagning_baeredygtig

Forskerne har udviklet en ny slags tagbelægning, der, lidt ligesom normal tape, kan klistres på det eksisterende tag. (Foto: Junqiao Wu, Lawrence Berkeley National Laboratory)

Ren luft sparer statskassen milliarder

Det redder menneskeliv, er godt for klimaet og sparer samfundet flere milliarder, når vi nedbringer forureningen fra biler. 

I ugens løb omtalte vi på Videnskab.dk et nyt studie, hvor amerikanske forskere estimerer, at USA har sparet omtrent 270 milliarder dollars ved at nedbringe luftforureningen fra biltransport mellem 2008-2017. 

»Jeg hæfter mig ved det store beløb. Studiet viser, at det kan betale sig at reducere luftforurening fra lokale menneskeskabte kilder som dem fra vejtrafik,« lød det i den forbindelse fra Marie Pedersen, der er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Afdeling for Epidemiologi, på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Hvis du ikke kan få nok af konstruktive klimaartikler, så har en dansk forsker på Videnskab.dk’s Forskerzonen beskrevet, hvordan store dyr har en evne til at højne kulstofindholdet i jorden med op til 100 procent. Læs mere om det i artiklen: Store, vilde dyr har uventet potentiale som klimahjælpere. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk