Klimarådet: Sådan når Danmark helskindet 70 procent-målsætningen
klimarådet reduktion ny rapport 70 procent klimalov grøn omstilling hvordan

Klimarådet er i rapporten 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion' kommet med en plan for, hvordan det danske samfund når en reduktion på 70 procent i 2030. Foto: Shutterstock

Klimarådet er i rapporten 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion' kommet med en plan for, hvordan det danske samfund når en reduktion på 70 procent i 2030. Foto: Shutterstock

Kilde: 
09 marts 2020

Danmark skal reducere sin udledning med 70 procent (i forhold til 1990) inden 2030 og være CO2-neutralt i 2050. Det besluttede et bredt flertal i Folketinget sidste år.

Klimarådet er nu kommet med en ny rapport, der foreslår en række tiltag, som kan gøre det muligt at reducere udledningen.

Hvad er Klimarådet?

Klimarådet er et ekspertorgan nedsat af Folketinget, men som derudover er politisk uafhængigt.

Rådets opgave er at komme med forslag til, hvordan man omstiller til det såkaldte lavemissionssamfund på en måde, der i vidt udstrækning bevarer den danske konkurrencedygtig og velfærd uden at generere social ulighed.

Rådet tæller førende forskere indenfor blandt andet vedvarende energi og konkurrencepolitik, bæredygtighed i landbrug- og fødevaresystemer og vedvarende energi.  

Læs mere om Klimarådet her.

Det skriver rådet i en pressemeddelse.

Den gode nyhed er, at det ifølge ekspertorganet både er muligt og ikke uoverkommeligt dyrt at gennemføre den grønne omstilling.

»[Det er] muligt at nå 70 procents reduktion, uden at omkostningerne slår bunden af dansk økonomi,« siger formand for klimarådet og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics Peter Møllgaard i pressemeddelelsen.

Omstillingen vil ske og kunne mærkes bredt i hele det danske samfund og udgifterne til den vil stige frem mod 2030, svarende til 1 procent af Danmarks BNP, ifølge rådet. 

Mest iøjnefaldende er forslaget om en stor afgift på udledning af drivhusgasser. Udgiften skal stige til 1.500 kroner pr. ton frem mod 2030, lyder det.

Ifølge DR vil det betyde, at oksekød vil blive godt 13 kroner dyrere, mens en liter benzin vil koste 5 kroner mere i 2030, end den gør i dag.

»Hvis man siger 70 procent, så er man også nødt til at finde virkemidler, der kan sikre, at vi kommer den vej. Og et af de generelle virkemidler, der kan have effekt på tværs af samfundet, er en indfasning af en drivhusgasafgift«, siger Peter Møllgaard til Politiken.

Anbefalingerne tæller blandt andet også en strategi for lagring af CO2 i jorden, samt at landbruget, transportsektoren og industrien foretager større reduktioner.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.