Klimaforandringer kan have været afgørende for oldtidsriges storhed og fald

Denne relief stammer fra et palads i Nineveh, Neoassyriens hovedsæde. Den blev lavet omkring 650 år f.kr. Få årtier efter, var det neoassyriske rige historie. (Foto: Shutterstock)

Denne relief stammer fra et palads i Nineveh, Neoassyriens hovedsæde. Den blev lavet omkring 650 år f.kr. Få årtier efter, var det neoassyriske rige historie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
15 november 2019

Gennem nådesløse militærkampagner og brutal dominans holdt neoassyrerne i flere hundrede år Mellemøsten i et jerngreb, og da riget nåede sit højeste, strakte det sig større end noget andet rige nogensinde før.

Men omkring år 600 f.v.t. var det pludselig forbi, og riget kollapsede. 

Hvad der førte til assyrernes undergang, har historikerne længe debatteret. Der har været tale om, at både intern politisk uro og eksterne trusler har spillet en rolle for rigets forfald, men ingen har formået at knække koden helt.

Nu mener en gruppe forskere, der har undersøgt drypsten i en hule nær det neoassyriske riges hovedsæde, at klimaforandringer var en af de afgørende årsager, der både førte til rigets oprejsning og dets pludselige fald.

Det skriver forskerne i en artikel på mediet The Conversation.

LÆS OGSÅ: Sådan har klimaet forandret sig over millioner af år

I studiet, der er udgivet i tidsskriftet Science Advances, undersøger forskerne iltindholdet i de forskellige lag af drypsten samt den uran, som drypstenene også lagrer.

Iltinholdet i drypstenene afslører, hvor meget det gennem tiden har regnet, og ved at tage højde for urans halveringstid var forskerne i stand til at tidsbestemme de forskellige lag med høj præcision.

Forskerne kom frem til, at det neoassyriske rige opstod i en ekstremt våd periode med meget nedbør, mens riget kollapsede under en lang tørkeperiode.

Og det kan altså have været afgørende, da assyrerne i høj grad var afhængige af deres landbrug.

Tørke og vandmangel i politisk ustabile regioner er en sprængfarlig cocktail, og dette er assyrernes kollaps ifølge forskerne et klassisk eksempel på. De påpeger, at det nye studies resultater er særligt spændende i dag, hvor vi i stigende grad mærker konsekvenserne af klimaforandringer. Og vi bør derfor tage ved lære for ikke at gentage fortidens fejl.

LÆS OGSÅ: Forskere: Klimaforandringer var med til at antænde krigen i Syrien

LÆS OGSÅ: Klimastudie: Det, der skete på 20.000 år i istiden, kan nu ske på 150 år

LÆS OGSÅ: Lertavler fra civilisationens vugge giver nyt indblik i lægevidenskabens historie

jsj
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.