Verdens ældste hulemalerier trues af klimaforandringer
hulemalerier sulawesi stencils hænder omrids aftryk udryddelsestruet klimaforandringer

En vigtig del af verdens kulturarv står over for at blive udryddet. Her ses 'stencils' af hænder, omtrent 40.000 år gamle. (Foto: Kinez Riza)

En vigtig del af verdens kulturarv står over for at blive udryddet. Her ses 'stencils' af hænder, omtrent 40.000 år gamle. (Foto: Kinez Riza)

Kilde: 
26 maj 2021

Øen Sulawesi i Indonesien er hjemstavn for nogle af verdens ældste hulemalerier – deriblandt verdens ældste kendte 'stencils' (omrids) af hænder.

Hulemalerierne er mere end 45.000 år gamle, men ifølge et nyt studie er værkerne ved at forsvinde i en alarmerende hastighed.

Det skriver Live Science.

Maros-Pangkep-regionen på Sulawesi har mere end 300 forskellige tegninger og hulemalerier, og siden 1950-erne har arkæologer undersøgt de oldgamle værke, der over de seneste år er begyndt at svinde ind.

»Hulemalerier på Sulawesi og på Borneo er nogle af de tidligste beviser, vi har, for at mennesker levede på disse øer, men de er på tragisk vis ved at forsvinde i hele regionen,« skriver forskerne i studiet ifølge Live Science.

Klimaforandringer hulemalerier Indonesien

Klimaforandringer får salt til at udvide sig og fjerne ældgamle hulemalerier fra Jordens overflade i Sulawesi i Indonesien. (Foto: Basran Burham).

Ved at hjælp af en række mikroskoper, kemiske analyser og identifikation af forskellige krystaller har forskerne set nærmere på de 20- til 40.000 år gamle malerier.

Her fandt de en højere koncentration af salt end tidligere, hvilket ifølge forskerne tyder på, at en højere luftfugtighed og højere temperaturer er med til at øge mængden af saltkrystaller, der langsomt sletter maleriernes spor.

I videoen kan du blive klogere på arkæologernes arbejde, og se ødelæggelserne af hulemalerierne med dine egne øjne. (Video: Griffith University).

Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.