Kartoflen blev skæbnesvanger for Irland og USA
Kartoflen gav næring til en frugtbar landbrugsrevolution i Irland i 1700-tallet. Men i det næste århundrede svigtede kartoflen. En million irere døde, og dobbelt så mange flygtede til USA

Sultne irere blev forvist fra hus og hjem under den store kartoffel-hungersnød (Foto: The National Irish Library)

Sultne irere blev forvist fra hus og hjem under den store kartoffel-hungersnød (Foto: The National Irish Library)

Bing Crosby, Buster Keaton, Grace Kelly, Henry Ford, John F. Kennedy, George W. Bush - listen er lang over berømte amerikanere med irske rødder. Men det er ikke sikkert, de havde set dagens lys - og slet ikke i USA, hvis det ikke var for kartoflen og den efterfølgende kartoffelpest.

40 millioner amerikanere hævder i dag at have irske rødder. De er efterkommere af den store irske immigrationsbølge, som bragte en fjerdedel af den irske befolkning til det forjættede land, USA, i midten af 1800-tallet.

Høsten slog fejl

Baggrunden var, at en tredjedel af den irske befolkning næsten primært ernærede sig af kartofler. Men i 1845 slog høsten fejl. Kartoffelplanterne blev angrebet af en svampesygdom, hvilket fik katastrofale følger. Hele høsten gik tabt. Det samme skete de næste tre år. Hungersnøden hærgede, og det skønnes, at omkring en million mennesker døde af sult. For at føje spot til skade var vinteren i 1847 usædvanligt hård i Irland. Og i hungersnødens kølvand fulgte tyfus, der tog livet af mange.

Michael Bøss er lektor og leder af center for irske studier på Aarhus Universitet. Han gør opmærksom på, at kartoffelpesten - eller The Great Hunger - faktisk var den anden bølge af udvandring fra Irland til USA.

Allerede i 1700 tallet var adskillige protestantiske irere emigreret. Men de blev hurtigt assimileret i det amerikanske samfund. For de talte engelsk og var protestanter som hovedparten af den hvide befolkning i USA.

Kartoflen revolutionerede det irske landbrug

For at forstå hvorfor irerne udvandrede, er det nødvendigt at se på, hvad kartoflen betød for de irske bønder, påpeger Michael Bøss.

»Takket være kartoflen oplever man i Irland en regulær landbrugsrevolution. Man kunne dyrke mad nok til at brødføde en familie på et forholdsvist lille stykke jord. Man kunne også dele sin jord op mellem sine sønner, så de hver især kunne få deres eget, som de kunne opdyrke til deres egen familie. Det betød, at den irske befolkning eksploderede og gik fra at være knap fem millioner i slutningen af 1700-tallet til otte millioner i starten af 1800-tallet,« fortæller Michael Bøss.

Irerne emigrerede til USA»The Great Hunger, som hungersnøden kaldes, var af dimensioner som hungersnøden i Biafra eller Somalia. Den satte gang i den meget voldsomme emigrationsbølge. De irske emigranter vakte opsigt, da de ankom til havnene på den amerikanske østkyst. De var udsultede og fattige på en helt anden måde, end man tidligere havde set. Disse fattige katolske irere talte ydermere kun gælisk og adskilte sig også derfor fra andre amerikanere. De var det irske pjalteproletariat. Og selv om de var bønder, blev de hængende i de amerikanske storbyer på østkysten og arbejdede i industrien.«

Michael Bøss beskriver videre, hvordan de fattige irere med tiden overtog den politiske magt i mange byer på østkysten. I Boston sad irerne eksempelvis på borgmesterposten i 90 år, før de mistede den i midten af 1990'erne. Men kampen for at nå så langt var hård. Og den havde også religiøs karakter.

Datidens muslimer»De irske immigranter i USA var datidens muslimer. De var fattige, uuddannede og som katolikker havde de den forkerte religion i forhold til det protestantiske flertal i USA. Det førte til megen diskrimination. Det var ikke ualmindeligt med skilte, hvor der stod: 'Irere uønskede'.«

Det irske industriproletariat lagde siden grunden til arbejderbevægelsen og overtog også den politiske magt i det demokratiske parti, der i tiden efter den amerikanske borgerkrig var et parti, som havde mange tilhængere i sydstaterne, fortæller Michael Bøss videre.

Datidens irske emigranter fik således sat deres fingeraftryk i USA - og også andre dele af verden - på en måde, som de næppe havde gjort, hvis de havde kunnet blive hjemme i Irland og spise kartofler.

Ifølge Michael Bøss var den irske og den britiske befolkning nogenlunde lige store, inden kartoffelpesten brød ud i Irland. Det er muligt, at under andre omstændigheder, bl.a. uden det britiske overherredømme over Irland, så ville den irske befolkning i Irland i dag have været på størrelse med den britiske, vurderer han.

Jack Dempsey

sværvægtsmester i boksning

 

Harry L. ‘Bing' Crosby

Fakta

KARTOFFELFERIEN

Efterårsferien blev tidligere kaldt kartoffelferien, fordi børnene havde fri til at hjælpe med at grave kartofler.

videnskab.dk sætter i denne uge fokus på kartoflen.

crooner kendt for sangen White Christmass

 

 

Buffalo Bill Cody

western showmand

 

 

F. Scott Fitzgerald

romanforfatter bl.a. kendt for Den Store Gatsby

 

 

John Ford

Filminstruktør kendt for sine westerns med John Wayne.

 

 

Henry Ford

Bilfabrikant

 

 

William Randolph Hearst

De irske kartofler blev ødelagt af sygdom. (Foto: Scott Bauer )

forlægger og avisejer, skildret i filmen Citizen Kane

 

 

John Huston

: Filminstruktør

 

 

Buster Keaton

, filmskuespiller kendt for komiske roller i stumfilmsæraen

 

 

Gene Kelly

danser og skuespiller bedst kendt for musicalen Singing in the Rain

 

 

Grace Kelly

skuespiller, senere fyrstinde af Monaco

 

 

John Fitzgerald Kennedy

Fakta

VIDSTE DU

Irlands befolkning 6.6 mio (2007)

I 1922 grundlægges den irske frie stat.

I 1948 den irske republik

amerikansk præsident, blev myrdet i 1963

 

 

Joseph P. Kennedy

senator og far til John F. Kennedy

 

 

Joseph McCarthy

ophavsmanden til McCarthyisme heksejagten på kommunister

 

 

Mary McCarthy

forfatter

 

 

Flannery O'Connor

forfatter

 

 

Sandra Day O'Connor

Kendte amerikanere med irske rødder

John F. Kennedy var en af de meget kendte efterkommere af irske immigranter. (Foto: White House Press Office)

første kvindelige dommer i den amerikanske højesteret.

 

 

Georgia O'Keefe

Maler

 

 

Eugene O'Neill

dramatiker

 

 

Bill Clinton,

amerikansk præsident

 

 

George W. Bush

amerikansk præsident

 

 

Bill Murray

skuespiller

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk