Kan farver manipulere din psyke?
En bestemt nuance af pink kan efter sigende få mennesker til at slappe af og spise mindre. Men passer det virkelig?

Gør en særlig nuance af pink dig mere rolig, og kan farver overhovedet manipulere din psyke? Få svaret i denne video (Video: Tjek)

Gør en særlig nuance af pink dig mere rolig, og kan farver overhovedet manipulere din psyke? Få svaret i denne video (Video: Tjek)

»On Wednesdays we wear pink

Sådan lyder en ikonisk linje fra filmen Mean Girls.

Men pink er faktisk ikke bare pink. Der findes nemlig en helt specifik, yderst hypet nuance af pink kendt under navnet Baker-Miller Pink, der i særdeleshed har bredt sig vidt og bredt. Farven har nemlig ry for at gøre os mennesker mere afslappede og mindre sultne.

Sågar har fængsler i både USA og Schweitz på uortodoks vis givet deres celler en ordentlig omgang af mirakelfarven i håbet om, at det ville gøre deres indsatte mindre aggressive.

Men kan det virkelig passe, at farver påvirker din måde at være på, eller er det bare fup og fidus? Og er Baker-Miller Pink al hypen værd?

Det får du svar på i denne uges video fra Tjek, Videnskab.dk’s YouTube-kanal, der bringer videoer om videnskaben i din verden.

Fængsler blev malet pink i forskningens navn 

Om Tjek


Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Læs mere i artiklen Videnskab.dk lancerer YouTube-kanal om sundhed.

Forskeren Alexander Schauss blev inspireret af idéen om, at din yndlingsfarve former din psyke. Han brugte den som springbræt til at undersøge, om farver kan påvirke vores måde at være på. 

Alexander Schauss lavede derfor et forsøg, hvor forsøgspersonerne skulle sidde med udstrakte arme og enten kigge på en blå eller en pink plakat.

Når forsøgslederen så forsøgte at skubbe en forsøgsdeltagers armene ned, viste det sig, at de, der havde set på en pink plakat, havde sværere ved at gøre modstand end de, der havde set på en blå plakat.

Umiddelbart lignede det altså, at pink havde en svækkende effekt. Det fik Schauss til at overveje, om pink måske kunne bruges til at dæmpe aggressivitet. 

Derfor lavede han et forskningsforsøg i samarbejde med to ledere i et militærfængsel i Seattle, Gene Baker og Ron Miller. De malede to fængselsceller i den pink farve P-618, der senere fik tilnavnet Baker-Miller Pink, fra top til tå.

Forsøget blev startskuddet til den bølge, der skyllede ind over USA, hvor fængselsceller blev malet pink. 

Hvad studiet rent faktisk kunne konkludere - og hvad andre studier på området viser - kan du finde ud af i videoen øverst i artiklen.

Helende arkitektur bliver brugt i dansk fængsel 

Forskning søger løsninger

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer.

Interventionsforskning kaldes det.

Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på den type forskning, der skal gavne velfærdssamfundet.

Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

En ting, man med sikkerhed ved, er, at vores omgivelser påvirker os. Det giver måske intuitivt sig selv.

Meget af vores viden på området kommer fra forskning i såkaldt helende arkitektur, der i dag bliver brugt, når der skal bygges nye hospitaler, der skal danne de mest gunstige rammer om patienterne.

Målet er at designe omgivelser, som kan understøtte behandlingen, og der bliver både arbejdet med farver, naturligt og kunstigt lys, akustik og luftkvalitet.

Helt konkret har forskere indenfor feltet for eksempel undersøgt, om farvevalget på hospitalsstuer kan nedsætte forbruget af medicin. 

Også i fængsler har nogle af de grundtanker, man kender fra helende arkitektur, sneget sig ind. 

Viden fra forskere og fagfolk 

Hvis du vil finde ud af, om vi kan manipulere mennesker med farver, eller om Baker-Miller Pinks effekt bare er overhypet hokus pokus, kan du give videoen øverst i artiklen et kig.

Her kan du også finde ud af, hvilken amerikansk stjernekendis, der har taget Baker-Miller Pink til sig i sin boligindretning, og du kan se videoklip fra et dansk fængsel, der har indrettet sig efter helende arkitekturs principper for bedst muligt at rehabilitere de indsatte.

De informationer, vi bruger i videoen, kommer fra følgende forskere:

  • Kirsten Kaya Roessler, professor på Institut for Psykologi, Syddansk Universitet
  • Linda Kjær Minke, professor MSO på Juridisk Institut, Syddansk Universitet 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk