Sådan lærer du at udøve ægte empati
Træning af indlevelse og ægte empati kan være med til at fremme din tolerance for mennesker, der er anderledes end dig selv, fortæller ph.d.-stipendiat Sabrina Vitting-Seerup.

Lær hvordan du kan øge din empati overfor mennesker, der ikke ligner dig selv, i denne video med Sabrina Vitting-Seerup, der er ph.d.-studerende på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab fra Københavns Universitet, . (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Lær hvordan du kan øge din empati overfor mennesker, der ikke ligner dig selv, i denne video med Sabrina Vitting-Seerup, der er ph.d.-studerende på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab fra Københavns Universitet, . (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Bliver du utryg eller bange, når du ser nogle, som er anderledes end dig selv? Nogle, som har en anden baggrund, seksualitet eller religion end dig selv?

Så vil du måske have gavn af at træne din indlevelse og empati for mennesker, som er anderledes end dig selv. 

Mennesker, medier og mangfoldighed

I ForskerZonens videoserie ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’ fortæller Sabrina Vitting-Seerup, som bl.a. kan bryste sig af en titel som verdensmester i public speaking, hvad repræsentationsforskning er, og hvorfor den er vigtig.

Seriens otte afsnit udkommer hver onsdag.

Læs en introduktion til serien i artiklen Ny videoserie går dine yndlingsfilm efter i sømmene.

Det fortæller Sabrina Vitting-Seerup, ph.d.-stipendiat ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab fra Københavns Universitet, i dette afsnit af 'Mennesker, medier og mangfoldighed'.

»Når vi møder mennesker, som er meget anderledes end os selv, så kan det være svært at forstå dem, og hvem de er. Og manglen på forståelse kan både gøre os utrygge og bange.«

Gik du glip af første afsnit? Så se med her: Sådan påvirker det dig, at filmhelten typisk er en hvid mand.

Billeder og fortællinger kan øge tolerancen

Men selv hvis mennesker med anderledes baggrunde, religion eller lignende gør dig utryg, er der ingen grund til at gemme sig hjemme under dynen.

Ved hjælp af billeder og fortællinger kan man nemlig træne sin evne til at udøve indlevelse og empati for fremmede mennesker. Og en øget indlevelse og empati kan hjælpe med at fjerne utrygheden og øge tolerancen for mennesker, der er anderledes end en selv.

Netop derfor er det vigtigt, hvem og hvad vi møder i serier, bøger og aviser:

»Mangfoldig repræsentation er ikke kun vigtig, fordi det er mere fair, at alle kommer til orde. Det er også vigtigt, fordi det lærer os om vores omverden – også om dem, der er meget anderledes end os selv. Repræsentationen af andre kan altså have stor betydning for vores evne til at være empatiske over for dem, som er anderledes end os,«  fortæller Sabrina Vitting-Seerup. 

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Viden og kultur er vejen frem

Ifølge Sabrina Vitting-Seerup kræver det at udøve ægte empati først og fremmest, at man opsøger viden om de andre mennesker. Og jo mere anderledes de er, des mere viden er der brug for.

Hvordan du lærer at udøve ægte empati, kan du høre meget mere om i videoen foroven.

En evne, som både kan gøre dig mere tolerant og mindre utryg ved fremmede mennesker

Se de tidligere afsnit i videoserien:

De kilder, der er brugt i videoen, kan ses herunder. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk