Kan computerspil gøre dig klogere?
Hør om, hvad vi kan lære af computerspil, i denne uges episode af Brainstorm, Videnskab.dk’s hjerne-podcast.

Kan vi lære noget af at spille Minecraft og Counter-Strike? Det kan vi ifølge to spilforskere. (Illustration: Caroline Overskov/Shutterstock)

Kan vi lære noget af at spille Minecraft og Counter-Strike? Det kan vi ifølge to spilforskere. (Illustration: Caroline Overskov/Shutterstock)

Du kan se noget ud af øjenkrogen. Hurtigt vender du dig om. Åh nej, det er et bagholdsangreb!

Du og dine holdkammerater trækker hurtigt jeres shotguns, mens du retter på dit headset og råber, at det er nu eller aldrig.   

Populære computerspil som Counter-Strike og Fortnite kan dele vandene. Hvis ikke du har prøvet at blive suget helt ind i en verden, der udfolder sig på din computerskærm, kan det virke omsonst eller spild af tid, at nogen bruger mange timer i deres gamer-stol på at klare online missioner.  

Men ifølge forskningen er computerspil ikke nødvendigvis spild af tid. Et nyt studie publiceret i Nature Scientific Reports har har undersøgt 10.000 amerikanske børn og teenageres medieforbrug, og studiet viser et sammenfald mellem computerspil og en øget intelligens. Læs mere om studiet her.

I denne uges afsnit af Brainstorm undersøger podcastværterne Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch, om det kan passe, at du bliver klogere af den digitale hobby. Lyt med, når spilforskerne Andreas Lieberoth og Thorkild Hanghøj samtidig gør os klogere på, hvad vi ifølge forskningen helt konkret kan lære af computerspil som Counter-Strike og Minecraft.

Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg på ‘Brainstorm’.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Minecraft og kreativitet

Det er forskelligt fra computerspil til computerspil, hvilke - hvis nogen - positive effekter, spillene har. Det fortæller Andreas Lieberoth, der er lektor i pædagogisk psykologi på DPU ved Aarhus Universitet.

Han uddyber, at Minecraft for eksempel kan styrke din evne til kreativ problemløsning, mens bestemte bilspil kan hjælpe ældre mennesker, når de skal generhverve deres kørekort.

Hør de to spilforskere give et indblik i, hvad vi kan lære af computerspil, i denne uges Brainstorm-afsnit, hvor du også får svar på:

  • Hvilke effekter det har på børn og unge at spille computerspil 
  • Om sammenhængen mellem intelligens og computerspil rent faktisk skyldes computerspil eller noget helt andet
  • I hvor høj grad du kan overføre de ting, du lærer, når du spiller computer, til den virkelige verden
  • Hvorfor du ifølge forskerne ikke behøver at bekymre dig alt for meget, hvis nogen, du holder af, bruger tid på computerspil  

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk