Kammeradvokaten igangsætter undersøgelse af Statens Serum Institut

Kammeradvokaten igangsætter undersøgelse af Statens Serum Institut vedrørende mulige personlige økonomiske interesser i et stort vaccinesalg til Indien. (Foto: Statens Serum Institut)

Kammeradvokaten igangsætter undersøgelse af Statens Serum Institut vedrørende mulige personlige økonomiske interesser i et stort vaccinesalg til Indien. (Foto: Statens Serum Institut)

19 december 2019

En større skandale kan måske være under opsejling.

Kammeradvokaten er i gang med at undersøge Statens Serum Institut (SSI) for to mulige lovbrud, det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Statens Serum Instituts hovedopgaver er at stå for landets forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, biologiske trusler og medførte sygdomme.

LÆS OGSÅ: Sådan ser Danmarks Nationale Biobank ud

Det er blandt andet dem, som sikrer, at der er vacciner nok, ligesom de overvåger sygdomme og epidemier. Derudover udfører de forskning og udvikling på internationalt niveau.

Det ene mulige lovbrud omhandler, at der er begrundet mistanke om, at et vaccinesalg til Indien har haft personlige økonomiske interesser, som har været i forgrunden i forbindelse med kontraktforhandlingen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtaler til DR:

»Hvis mistankerne viser sig at være rigtige, så har vi en sag i meget, meget alvorlig skala.«

»Udfordringen er selvfølgelig, at det skal foregå helt efter bogen, når man forhandler så store kontrakter. Fordi der kan jo være enkelte forskeres patenter involveret, og det er det, Kammeradvokaten nu vil undersøge,« udtaler Magnus Heunicke til DR.

Kammeradvokaten skal også undersøge, om databeskyttelsesloven er overholdt i forbindelse med en række forskningsprojekter.

Konkret drejer det sig her og nu om en mistanke af to medarbejdere, fortæller Magnus Heunicke videre.

Indtil videre er administrerende direktør Mads Melbye fritaget for tjeneste på Statens Serum Institut, mens undersøgelserne står på.

Vicedirektør Ole Jensen vil indtil videre fungere som øverste chef for SSI.

LÆS OGSÅ: Se, hvilken massiv gavn vacciner har gjort indtil videre

LÆS OGSÅ: Biobank skal rumme hele Danmarks befolkning

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.