Kære forsker, nu kan du fortælle hele landet om din forskning
Hold et foredrag, og del din forskning i alle afkroge af Danmark, når Bestil en Forsker løber af stablen den 23. - 29. april.
bestil en forsker forskningens døgn 2021 forskning videnskab

Tilmeld dig Bestil en Forsker og få styrket dine formidlingskompetencer, sæt vigtige emner på dagsordenen og gør god reklame for din forskningsinstitution. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Tilmeld dig Bestil en Forsker og få styrket dine formidlingskompetencer, sæt vigtige emner på dagsordenen og gør god reklame for din forskningsinstitution. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Endnu en gang har landets forskere mulighed for at fortælle om deres forskning i anledning af videnskabsfestivalen Forskningen Døgn 2022. Du kan tilmelde dit foredrag her

Som forsker er du med til at sætte vigtige emner på dagsordenen. Gennem Bestil en Forsker får du en unik mulighed for at formidle din forskning i nye omgivelser og til et uvant publikum. Samtidig inspirerer og bidrager du til flere videnskabelige fakta i danskernes hverdag.

Du bestemmer selv hvilke dage, du vil stille op; om det er online eller fysisk fremmøde, og hvor mange gange dit foredrag skal være tilgængeligt. 

Ordningen giver alle, der kan samle et publikum, muligheden for at bestille et foredrag med en forsker. Tidligere har forskere holdt foredrag på alt fra biblioteker til fængsler, mødregrupper og forsamlingshuse. 

I Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling arbejder vi for at gøre forskning tilgængeligt uden for auditorierne og de lange rapporter. For sjette år i træk varetager vi Bestil en Forsker-ordningen for Uddannelses- og Forskningsministeriet. Mange forskellige organisationer, foreninger, skoler og virksomheder har haft glæde af muligheden for at få besøg af en forsker. 

Vigtige datoer
 • Workshop for deltagende forskere: 3. februar 2022.
 • Tilmeldingsfrist for deltagende forskere: 10. februar 2022.
 • Bestillingsperioden starter: 22. februar 2022
 • Bestil en Forsker: 23.-29. april 2022

Bestil en Forsker er både fysisk og i online-format

COVID-19 er et emne, der både har trængt sig ind i foredragenes indhold, og som har indflydelse på afviklingen. Da vi i 2020 måtte aflyse Forskningens Døgn, omlagde vi formatet, og i 2021 var det muligt at afvikle Bestil en Forsker online. 

Til 2022 har vi fastholdt muligheden for det virtuelle foredrag. Det vil sige, at du foruden forsamlingshuse og biblioteker nu også kan rykke ind på landets skærme. 

Vi ved dog, at den unikke oplevelse, som det er at stå over for sit publikum, er vigtig, og det er derfor besluttet af Forskningens Døgn, at mindst ét af dine foredrag skal være ved fysisk fremmøde. 

Tilmeld dit foredrag senest 10. februar 2022.

Lær at bruge humor og aha-oplevelser på forberedende workshop

Det er en øvelse at skrue lange rapporter og forskningsartikler ned til et kort foredrag. Men når det lykkes, er du forhåbentligt kommet frem til kernen af din forskning. Med dette kan du engagere og overraske dit publikum, der i højere grad vil huske dine forskningsresultater og budskaber. 

I år har I forskere mulighed for at deltage i en forberedende workshop, der hjælper jer på vej med at bruge humor og aha-oplevelser i jeres formidling. 

Workshoppen afholdes 3. februar kl. 15.00 på vegne af Forskningens Døgn af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling. Humorist Rune Green deler ud af sine erfaringer med humoristisk formidling, mens professor Peter Bro fortæller om at skabe aha-oplevelser for sit publikum. Arrangementet slutter kl. 16.30. 

Tilmeld dig workshoppen her. Du vil modtage nærmere information om workshoppen, samt et mødelink til zoom inden for den nærmeste fremtid. 

Center for Faglig Formidling har varetaget sekretariatet for Bestil en Forsker siden 2017. Bestil en Forsker er en del af Forskningens Døgn, som er arrangeret af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så kontakt os på bestilenforsker@bestilenforsker.dk.

  Nyhed: Lyt til artikler

  Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

  Ugens videnskabsbillede

  Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk