Kæmpe romersk mosaik fundet i Tyrkiet
Et kæmpe mosaikgulv med indviklede geometriske mønstre er dukket op i det sydlige Tyrkiet. Gulvet afslører, hvor vidtrækkende Romerrigets indflydelse var på dets højdepunkt.

Et kæmpe mosaikgulv er meget overraskende dukket op i det sydlige Tyrkiet. Mosaikken, som engang har dekoreret gulvet i et badeområde, ligger an mod en syv meter lang pool, som i sin tid har været åben mod himlen. Altså en form for friluftsbad.

Det fortæller Michael Hoff, som er kunsthistoriker ved University of Nebraska, Lincoln, og ansvarlig for mosaik-udgravningen.

Fundet er dateret til at stamme fra det tredje eller fjerde århundrede, og mosaikken i sig selv fylder omkring 149 kvadratmeter – svarende til størrelsen på et stort parcelhus.

»For at være helt ærlig blev jeg fuldstændig overvældet over, at mosaikken var så stor, som den var,« udtaler Michael Hoff til LiveScience.

Mosaik i uovertruffen god stand

Det første hint om mosaikkens tilstedeværelse kom i 2002, da en lille del af gulvet blev revet med op af en lokal bondes plov på hans mark, som lå i nærheden af den antikke by Antiochia ad Cragum.

En amerikansk professor fra Purdue University opdagede tilfældigvis det lille brudstykke og konsulterede nogle kollegaer, deriblandt eksperter fra det lokale museum i Alanya i Tyrkiet.

Midlerne og tilladelsen til at lave en decideret udgravning på stedet kom dog først sidste år, hvor Michael Hoff og hans team gik i gang. Indtil videre har de afdækket omkring 40 procent af mosaikken, og gulvet er i uovertruffen god tilstand, fortæller Michael Hoff.

Gulvet har oprindelig ligget ud til et svømmebassin lavet ud af marmor, flankeret af søjlegange og med fri udsigt til himlen.

Romerrigets vigtigere end antaget

Mosaikken består af store firkanter, der hver især er prydet af et unikt geometrisk design på en hvid baggrund.

Det er den største romerske mosaik, som er fundet i det sydlige Tyrkiet, og dens tilstedeværelse kan være et tegn på, at Romerrigets indflydelse på Antiochia ad Cragum var større, end forskerne hidtil har troet.

Du kan med egne øjne se udgravningen i videoen herunder, hvor Michael Hoff forklarer og fortæller:

Videoen er produceret af University of Nebraska, Lincoln.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk