Kæmpe romersk mosaik fundet i Tyrkiet
Et kæmpe mosaikgulv med indviklede geometriske mønstre er dukket op i det sydlige Tyrkiet. Gulvet afslører, hvor vidtrækkende Romerrigets indflydelse var på dets højdepunkt.

Et kæmpe mosaikgulv er meget overraskende dukket op i det sydlige Tyrkiet. Mosaikken, som engang har dekoreret gulvet i et badeområde, ligger an mod en syv meter lang pool, som i sin tid har været åben mod himlen. Altså en form for friluftsbad.

Det fortæller Michael Hoff, som er kunsthistoriker ved University of Nebraska, Lincoln, og ansvarlig for mosaik-udgravningen.

Fundet er dateret til at stamme fra det tredje eller fjerde århundrede, og mosaikken i sig selv fylder omkring 149 kvadratmeter – svarende til størrelsen på et stort parcelhus.

»For at være helt ærlig blev jeg fuldstændig overvældet over, at mosaikken var så stor, som den var,« udtaler Michael Hoff til LiveScience.

Mosaik i uovertruffen god stand

Det første hint om mosaikkens tilstedeværelse kom i 2002, da en lille del af gulvet blev revet med op af en lokal bondes plov på hans mark, som lå i nærheden af den antikke by Antiochia ad Cragum.

En amerikansk professor fra Purdue University opdagede tilfældigvis det lille brudstykke og konsulterede nogle kollegaer, deriblandt eksperter fra det lokale museum i Alanya i Tyrkiet.

Midlerne og tilladelsen til at lave en decideret udgravning på stedet kom dog først sidste år, hvor Michael Hoff og hans team gik i gang. Indtil videre har de afdækket omkring 40 procent af mosaikken, og gulvet er i uovertruffen god tilstand, fortæller Michael Hoff.

Gulvet har oprindelig ligget ud til et svømmebassin lavet ud af marmor, flankeret af søjlegange og med fri udsigt til himlen.

Romerrigets vigtigere end antaget

Mosaikken består af store firkanter, der hver især er prydet af et unikt geometrisk design på en hvid baggrund.

Det er den største romerske mosaik, som er fundet i det sydlige Tyrkiet, og dens tilstedeværelse kan være et tegn på, at Romerrigets indflydelse på Antiochia ad Cragum var større, end forskerne hidtil har troet.

Du kan med egne øjne se udgravningen i videoen herunder, hvor Michael Hoff forklarer og fortæller:

Videoen er produceret af University of Nebraska, Lincoln.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud