Julequiz! Kender du baggrunden for de danske juletraditioner?
Hvorfor gemmer du med stor fornøjelse nødder i kogt ris og danser rundt om et træ? Få svaret i Videnskab.dk's videnskabelige julequiz!
julequiz

Aah, det gode gamle juletræ... I 1800-tallet placerede borgerskabet det indimellem på borde og pyntede det med glas-luftskibe. Efter Krigen i 1864 blev rød-hvide farver særlig populære (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Aah, det gode gamle juletræ... I 1800-tallet placerede borgerskabet det indimellem på borde og pyntede det med glas-luftskibe. Efter Krigen i 1864 blev rød-hvide farver særlig populære (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Fra alle os her på Videnskab.dk til alle jer derhjemme i stuerne - en videnskabelig julequiz!

For de fleste af os bliver julen nok lidt anderledes i år. Måske har I valgt at dele julen op, så I bliver færre rundt om bordet. 

I så fald er der færre fjerne slægtninge, du skal få ventetiden til at gå med. 

Men uagtet om I er få eller mange, der skal holde snakken kørende, kan Videnskab.dk komme dig til undsætning med denne quiz, der kan lære dig en helt masse fun facts, som du kan underholde med i juledagene.

For alle elsker jo 'Vidste du godt'-typerne.

Eller du kan samle familien rundt om smartphonen og quizze sammen med dem! Så kan I også en gang for alle finde ud af, hvem af jer der er den klogeste.

Quizzen er inspireret af nogle af vores bedste artikler om danskernes yndlingshøjtid. Du kan finde links undervejs til artiklerne og lære meget mere om, hvor alle de gode, gamle juletraditioner kommer fra.

Du kan også læse vores artikler om jul her eller prøve vores mange andre videnskabsquizzer her. 

Glædelig jul!

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk