Julens traditioner forklaret: Dans om træet, mandelgaven, 'bolleleg' og meget mere
Julen er en af vores yndlingstraditioner, men den er faktisk ikke så dansk endda.
julen danmark historie

Juletræet med sin pynt – i Danmark ofte meget 'dansk' med røde og hvide farver og julelys. (Foto: Wikipedia)

Juletræet med sin pynt – i Danmark ofte meget 'dansk' med røde og hvide farver og julelys. (Foto: Wikipedia)

Julen er for mange noget ganske specielt, og ofte følger den en nøje opskrift:

Der skal flæskesteg, and eller gås på bordet, juletræet pyntes på en bestemt måde, gaverne skal ligge under det, og desserten består af risalamande, hvor alle kæmper om at finde mandlen, og – igen – er det sandsynligvis familiens yngste, der får den. 

Men hvordan kan det egentlig være, at vi leder efter en mandel i en stor skål grød med flødeskum? Hvorfor danser vi i ring om et træ, og hvorfor giver vi gaver?

Hvis du ikke er helt up to date med din julehistorie, bør du læse videre eller lytte til podcasten i afspilleren foroven. 

Med hjælp fra en julearkivar og en historieforsker finder vi nemlig frem til, hvordan julen, som vi kender den, blev til. 

LÆS OGSÅ: Julequiz: Test din viden om julen

1811: Juletræet finder vej til Danmark

Vi går kronologisk til værks og starter med det første, man lægger mærke til, når man træder ind i stuen juleaften: Det glinsende, lysende grantræ.

julemad julefrokost juletræ mandel risalamande juleaften traditioner danmark podcast

Det vides ikke, om det første juletræ i Danmark var pyntet som dette, men mange danske juletræer i dag ser nok nogenlunde sådan ud. (Foto: Wikipedia Commons/Malene Thyssen)

Historien lyder, at det første juletræ blev tændt i København i 1811 hos doktor Martin Lehmann, der oprindeligt kom fra Tyskland. De historier er der dog et par stykker af, lyder det fra Charlotte S. H. Jensen, der er julearkivar på Rigsarkivet. 

»Men fælles for dem er, at det er i begyndelsen af 1800-tallet, og at det er hos familier, der er tyske eller kommer fra områder, vi i dag betegner som tyske,« siger hun i Videnskab.dk's seneste podcast, der netop handler om jul. 

LÆS OGSÅ: Sådan har julepynt udviklet sig igennem 200 år

En af gæsterne, der var med til Martin Lehmanns jul, hed Alfred Hage, og hans skriblerier om den jul findes stadig.

Derfor ved man, at flere københavnere var så nysgerrige, at de tog stiger med hen til huset for at kunne kigge ind på træet gennem vinduerne, og at de var meget forundrede over, at nogen tog et træ ind og satte lys på det – også fordi det var en tid, hvor man var meget bekymret for brand. 

LÆS OGSÅ: Sådan så juletræet ud for 200 år siden

Det danske islæt

Det er ikke kun træet, men også julekuglerne, vi har fra tyskerne. Men efter de første bølger af indflydelse fandt danskerne også på at gøre julen mere dansk. 

»1800-tallet var nærmest én lang, dansk nedtur, ikke mindst med nederlaget i 1864. Det betød, at man begyndte at fordanske julen og dyrkede en dansk bondeidyl. Blandt andet med gårdnissen, der fik en særlig rolle i julen,« forklarer Caroline Nyvang, der er seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek.

Samtidig flyttede de danske flagranker og de rød-hvide julehjerter ind på den grønne træ og satte to streger under det nye facit: Julen var blevet dansk. 

Det forhindrede os dog ikke i at kigge mod USA, England og Sverige – især efter de to verdenskrige, som fik os til at vende ryggen til Tyskland.

England og USA inspirerede til julemanden, og nogle hjem begyndte at servere kalkun, mens svenskerne blandt andet gav os luciaoptoget. 

LÆS OGSÅ: Levede Sankta Lucia i virkeligheden?

julemad julefrokost juletræ mandel risalamande juleaften traditioner danmark lucia luciaoptog

Den 13. december går skolebørn over hele Danmark luciaoptog med lys og hvide kjoler. Traditionen stammer fra Sverige. (Foto: Shutterstock)

Julen er grisens fest

Når man først har set på træet, må noget af det næste, man tænker på, være julemenuen. Og i mange danske hjem står den på gris.

Det kommer af, at grisen klarer sig godt i Danmark, selvom det er koldt, og førhen, når grisen så var blevet godt tyk, slagtede man den i november og nød godt af den hele julen. 

De øvrige elementer af julemenuen kom til i slutningen af 1800-tallet og begyndelse af 1900-tallet, og her havde komfuret en finger med i spillet. 

julen danmark historie

Uden komfur ingen brunekager, vanillekranse eller pebernødder. (Foto: Shutterstock)

»Det er meget svært at bage småkager over åben ild, og det er derfor, at de ældste småkager, som klejner, er kogt i fedt. Det, at komfuret bliver udbredt, er med til at knæsætte, hvad det er for nogen ting, man kan lave som julemad i private hjem,« siger Charlotte S. H. Jensen. 

Det er også derfor, at strofen 'gåsestegen er til bageren sendt' indgår i julesangen 'Sikken trængsel og alarm' af Peter Faber, der blev skrevet i 1848. Mange havde ikke store nok ovne til selv at stege gåsen, så det måtte bageren klare for dem.

LÆS OGSÅ: Julen er en hedensk drukfest fra vikingetiden

Risalamande med portvin

Den traditionelle julemenu er ikke fuldendt uden desserten, risalamande. Ifølge Charlotte S. H. Jensen blev den fast inventar på julebordet sidst i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Dengang var opskrifterne noget mere varierede, og der kunne for eksempel være portvin i. 

julemad julefrokost juletræ mandel risalamande juleaften traditioner danmark lucia luciaoptog marcipangris mandelgave

I mange danske hjem får man en marcipangris, hvis man finder mandlen i risalamanden. (Foto: Wikipedia Commons/Malene Thyssen)

Risengrøden havde tidligere været en finere ret, fordi risene skulle importeres, og sødmælken og smørklatten ikke nødvendigvis var hverdagskost. Men som risengrøden blev mindre luksuriøs, tog risalamandens dens plads.

Traditionen med at lede efter en mandel kommer fra en fransk helligtrekonger-skik, hvor man putter noget i en kage, og den, der får det, bliver 'konge' og får nogle privilegier ved bordet som at skåle for. 

»Det er ikke en marcipangris eller en lille gave, man får, men det er nogle privilegier i selskabet. Men grundideen er den samme: Der er noget i maden, og den, der får det, der er i maden, får noget,« fortæller Charlotte S. H. Jensen. 

LÆS OGSÅ: Hvor meget smadrer julen min krop?

Finalen: Julegaverne

For mange, især børn, er juleaften én lang madmarch frem mod julegaverne, der er aftenens højdepunkt. Men først skal man gå i ring om gaverne – og træet.

Og for lige at trække på julesangskriver Peter Faber én gang til, så er hans 'Højt fra træets grønne top' fra slut 1840'erne det første vidnesbyrd om en juletræsdans. 

Selve det at udveksle gaver har været en kendt del af mange kulturer over hele verden i tusindvis af år. Men at man pakker gaverne ind og ikke ved, hvad der er indeni, det er forholdsvist nyt.

»Vi skal op i slutningen af 1800-tallet, før man fik særligt julepapir til at pakke gaverne ind i, og det siger noget om, at det var blevet så udbredt, at man kunne tjene penge på at sælge papir til at pakke ind i,« siger Charlotte S. H. Jensen. 

Men før var de ikke altid så store, som de er i dag. En appelsin til børnene eller spiselig pynt og legetøj fra træet var normalt i mange år, og i bondesamfund fik karle og piger måske et antal æbleskiver, som de kunne hygge sig med.

LÆS OGSÅ: Julehjælp: Videnskabens guide til indkøb af julegaver

julemad julefrokost juletræ mandel risalamande juleaften traditioner danmark lucia luciaoptog marcipangris mandelgave

På en juletidsskala er papirsindpakningen forholdsvist ny. (Foto: Shutterstock)

Stærke drikke og udskejelser

Familiejulen er altså cirka 150 år gammel, men ifølge Caroline Nyvang fejrede vi tiden med mad og stærke drikke, længe før vi kendte til Jesus' fødsel.

For 300-400 år siden var fejringerne især koncentrerede om de såkaldte julestuer. 

»De gik ud på, at voksne – fra anden juledag til helligtrekongersdag i begyndelsen af januar – gik til julestuer, hvor de drak og legede julelege. Helt som vores julefrokoster blev det i en periode legitimt at skeje ud,« siger Caroline Nyvang. 

Hun fortæller blandt andet om 'bollelegen':

»Her skulle folk bage boller, og så lagde man en mand og en kvinde ovenpå hinanden på bordet, og så skulle folk stå omkring og massere dem ned mod hinanden. Det havde et meget eksplicit seksuelt udtryk, som på mange måder nok minder om det, man kan se til julefrokoster i dag,« siger hun.

Hør meget mere om juletraditionerne i ugens podcast

LÆS OGSÅ: Derfor bliver vi ved med at se Disneys Juleshow

LÆS OGSÅ: Hvad må jeg ikke fodre min hund med i julen?

LÆS OGSÅ: Fem gode råd til at undgå konflikter i julen

LÆS OGSÅ: Forsker: Løgne om julemanden kan gavne dit barn

LÆS OGSÅ: Forskernes tips: Sådan bliver dine julegaver lidt mere klimavenlige

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk