Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Julen er et miskmask af religioner
Julen, som vi kender den i dag, er et resultat af den kristne religions udvikling - men både romerne og de hedenske vikinger har påvirket festligheden, fortæller en dansk forsker.

Det kan være svært at få en siddeplads i den lokale kirke, når kalenderen rammer den 24. december. Her er der mange, som strømmer til julegudstjeneste i hele landet. Faktisk viste en undersøgelse i 2010, at der er flere og flere, der går i kirke juleaften.

De fleste vil nok mene, at julen fejrer Jesus' fødselsdag, og at det er en ærkekristen fest. Men når man taler om julen, er der mange historiske faktorer, som spiller ind, og som har påvirket festen til at være i den form, vi kender den i dag.

Det mener Tim Jensen, der er lektor i religionsstudier på Syddansk Universitet.

»Julen er et kludetæppe, der er kommet til i tidernes løb. Den er resultat af religionsblanding og den almindelige religionshistoriske udvikling, der udvikler sig med henblik på at samle folket og tilpasse sig de forskellige tider,« siger han.

I videoen øverst i artiklen kan du høre Tim Jensen fortælle mere om julens historiske udvikling og høre, hvorfor det egentlig er, at juletræet og julenisserne er blevet symboler på julen.

Romerne og vikingerne har påvirket julen

Tim Jensen mener blandt andet, at de første tegn på julen skal findes tilbage i romerriget. Netop romerne fejrede blandt andet guden Saturn omkring vintertid. Dermed kan man argumentere for, at julen er en kopi af romernes fest. 

Men vores nordlige forfædre har også haft noget at sige, når der gælder julen.

Ordet 'jul' stammer nemlig fra vikingetiden, hvor man havde en hedensk drukfest om vinteren. Derudover findes der flere beviser for, at vikingerne ikke blot var barske krigere, men derimod høflige juleværter. 

Jesus kommer fra.. Venus?

Udover romerne og vikingerne, er julens traditioner og symboler opstået fra flere forskellige kanter. Julenissen, som ifølge Tim Jensen er opstået gennem folkemyter og overtro, skulle være skabt af 1800-tallets borgerskab.

Andre mener, at julenissen muligvis har eksisteret siden vikingetiden.

Derudover er julen ofte blevet sammenlignet med andre religioner. Eid - festligheden, der afslutter den muslimske ramadan-måned - indeholder flere elementer, som man kan sammenligne med julen. 

Og nå ja – tror man på intet af det ovenstående, kan det være, at man finder mere logik i The Aertherius Societys udgave af, hvad der skete den nat, da Jesus blev født. De mener i hvertfald, at stjernen over Betlehem var et rumskib, og at Jesus kommer fra Venus. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.