Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Julen er et miskmask af religioner
Julen, som vi kender den i dag, er et resultat af den kristne religions udvikling - men både romerne og de hedenske vikinger har påvirket festligheden, fortæller en dansk forsker.

Det kan være svært at få en siddeplads i den lokale kirke, når kalenderen rammer den 24. december. Her er der mange, som strømmer til julegudstjeneste i hele landet. Faktisk viste en undersøgelse i 2010, at der er flere og flere, der går i kirke juleaften.

De fleste vil nok mene, at julen fejrer Jesus' fødselsdag, og at det er en ærkekristen fest. Men når man taler om julen, er der mange historiske faktorer, som spiller ind, og som har påvirket festen til at være i den form, vi kender den i dag.

Det mener Tim Jensen, der er lektor i religionsstudier på Syddansk Universitet.

»Julen er et kludetæppe, der er kommet til i tidernes løb. Den er resultat af religionsblanding og den almindelige religionshistoriske udvikling, der udvikler sig med henblik på at samle folket og tilpasse sig de forskellige tider,« siger han.

I videoen øverst i artiklen kan du høre Tim Jensen fortælle mere om julens historiske udvikling og høre, hvorfor det egentlig er, at juletræet og julenisserne er blevet symboler på julen.

Romerne og vikingerne har påvirket julen

Tim Jensen mener blandt andet, at de første tegn på julen skal findes tilbage i romerriget. Netop romerne fejrede blandt andet guden Saturn omkring vintertid. Dermed kan man argumentere for, at julen er en kopi af romernes fest. 

Men vores nordlige forfædre har også haft noget at sige, når der gælder julen.

Ordet 'jul' stammer nemlig fra vikingetiden, hvor man havde en hedensk drukfest om vinteren. Derudover findes der flere beviser for, at vikingerne ikke blot var barske krigere, men derimod høflige juleværter. 

Jesus kommer fra.. Venus?

Udover romerne og vikingerne, er julens traditioner og symboler opstået fra flere forskellige kanter. Julenissen, som ifølge Tim Jensen er opstået gennem folkemyter og overtro, skulle være skabt af 1800-tallets borgerskab.

Andre mener, at julenissen muligvis har eksisteret siden vikingetiden.

Derudover er julen ofte blevet sammenlignet med andre religioner. Eid - festligheden, der afslutter den muslimske ramadan-måned - indeholder flere elementer, som man kan sammenligne med julen. 

Og nå ja – tror man på intet af det ovenstående, kan det være, at man finder mere logik i The Aertherius Societys udgave af, hvad der skete den nat, da Jesus blev født. De mener i hvertfald, at stjernen over Betlehem var et rumskib, og at Jesus kommer fra Venus. 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk