Julemanden eller lægen: Hvem tror du mest på?
I to videoer fortæller den samme mand – i lægekittel eller julemandstøj – den samme historie. Videoerne blev brugt i et forsøg, hvor forskere undersøgte julemandens troværdighed.

I et par dage har man her på Videnskab.dk haft mulighed for at vurdere, hvor troværdig henholdsvis selveste julemanden og en læge er.

Det er sket på baggrund af billeder fra to videoer, som du kan læse mere om i artiklen 'Julemanden er lige så troværdig som lægen'.

Selvom afstemningen kun er foregået med afsæt i et par billeder – og ikke hele videoer – ligner resultatet meget det, som danske forskere allerede har fundet frem til ved at spørge tilfældige mennesker i Glostrup Storcenter.

De handlende fik mulighed for at vurdere lægens og Julemandens troværdighed og venlighed. Forinden var de blevet præsenteret for videoerne, hvor den samme mand – i forskelligt tøj – fortalte den samme historie.

Hvem synes du er mest troværdig?

Nu har den professor, som optræder i videoerne, givet os lov til at bringe dem. Så herunder kan du se hvordan både julemanden og lægen tager sig ud, når de fortæller om bornholmske ferieminder.

Se videoerne og vurder, hvem der er mest troværdig og mest venlig.

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.