Ved journalister for lidt om videnskab?
Forskningsformidling drejer sig ikke kun om veltalende forskere. Journalister skal lære mere om normerne i den videnskabelige verden. Det vil give forskningsformidlingen mere plads i medierne.

Journalister skal vide mere, hvis forskere og journalister sammen skal få mere forskningsformidling i medierne. (Foto: Shutterstock)

Journalister skal vide mere, hvis forskere og journalister sammen skal få mere forskningsformidling i medierne. (Foto: Shutterstock)

 

Videnskaben fylder for lidt i mediebilledet, og derfor skal forskerne blive bedre til at formidle deres forskning. Det er en kritik, som danske forskere har måttet høre på i årevis.

En igangværende undersøgelse viser dog, at problemet ikke kun skyldes videnskabsfolk, som taler med uld i mund.  Journalisterne er nemlig også for dårligt klædt på til at forstå den videnskabelige verden.

Journalisterne behandler nemlig gerne forskerne som kilder, men ikke på en måde, hvor ny viden får en rolle blandt de øvrige nyheder.

»Hvis du ser på nyhedsmedierne, så fylder forskerne mere i den daglige nyhedsdækning end nogensinde før. Fra en overfladisk betragtning kunne man tro, at det var godt for forskningsformidlingen. Men i 80 procent af tilfældene udtaler forskerne sig ikke som forskere, men som ekspertkilder til et emne, der ofte ligger i udkanten af deres forskningsområde,« siger lektor og forsker i forskningformidling på Syddansk Universitet, Charlotte Wien.

Bløde videnskaber kommenterer på nyheder

Charlotte Wien er i gang med at behandle data fra sin undersøgelse om forskernes rolle i medierne.

Informationerne fra undersøgelsen viser blandt andet, at det for det meste er de blødere grene af videnskaben, som journalister beskæftiger sig med.

»Der er en tendens til, at det i stigende grad er de samfundsvidenskabelige forskere og forskere i humaniora, som er på i medierne. Det er altså de fortolkende videnskabsfolk, som fortolker nyhederne som eksperter. De eksakte naturvidenskabelige videnskaber er langt sjældnere repræsenteret i nyhedsbilledet. Men mine data viser en tendens til, at når de endelig optræder, så er det til gengæld i højere grad som forskningsformidlere,« siger Charlotte Wien.

Undersøgelse bygger på medieovervågning

Informationerne har hun samlet ved i tre måneder at lade en gruppe studentermedhjælpere foretage søgninger på ordet ’forsker’ blandt dagens nyheder.

Søgningen resulterede i de tre måneder hver dag i ca. 100 artikler. Forskeren udvalgte ud fra en række kriterier ca. 640 artikler, som hun ville arbejde videre med.

Fakta

30 procent af forskerne i Charlotte Wiens undersøgelse havde gennemgået medietræning, mens det kun var ca. 6 procent af journalisterne, som havde fået uddannelse i videnskabsjournalistik.

Artiklerne dannede grundlaget for en mere dybdegående granskning, og forskeren foretog:

  • Indholdsanalyser af de 640 avisartikler, hvor forskere optrådte som kilder, hvor bl.a. forskernes rolle i historien blev kortlagt.
     
  • Svar fra 350 journalister, som havde svaret på et spørgeskema efter at have brugt en forsker som kilde til en artikel.
     
  • Svar fra 350 forskere, som havde svaret på et spørgeskema efter at have optrådt som kilder i avisartiklerne.

Artikler med rene 'forskervinkler' dumpede

Derudover foretog forskeren 10 eksperimenter, hvor en ikke-medievant forsker og en journalist skulle udarbejde en avis-artikel, og forskeren fik lov til at styre resultatet af samarbejdet.
En journalist interviewede og skrev artiklen, som forskeren gerne ville have den.

Forskerne havde en aftale med Fyens Stiftstidende om, at de kunne få artiklerne og trykke dem, hvis avisen syntes, de var gode. Hvis ikke avisen ville trykke dem, så skulle avisen til gengæld fortælle dem hvorfor.

Men ingen af artiklerne blev godkendt af avisen.

Journalister ved for lidt om videnskab

Forskerne gav i Charlotte Wiens undersøgelse udtryk for, at de kun kunne få succes med at trænge igennem hos medierne, hvis de accepterede mediernes spilleregler. 

»Det er for eksempel mediernes nyhedskriterier som aktualitet, væsentlighed, identifikation og sensation, som ikke matcher normerne i den videnskabelige verden,« siger Charlotte Wien.

»Skylden bliver ofte tildelt forskerne, når vi diskuterer, hvorfor der er så lidt videnskab i medierne. Forskerne skal lære at formulere sig bedre osv. Men det er også et journalistproblem,« siger Charlotte Wien og påpeger, at det kunne være en god idé at efteruddanne journalister til at forstå videnskabens præmisser.

Det handler om at få de to fagligheder til at møde hinanden, hvis vi skal have mere forskningsformidling i medierne, slutter hun.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk