Iskerneforsker og semiotiker modtager Carlsbergfondets Forskningspriser 2022

Fra venstre præsident i Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch, prismodtager Dorthe Dahl-Jensen, HKH Kronprinsessen, prismodtager Frederik Stjernfelt, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og bestyrelsesforkvinde i Carlsbergfondet Majken Schultz. (Foto Martin Juul)

Fra venstre præsident i Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch, prismodtager Dorthe Dahl-Jensen, HKH Kronprinsessen, prismodtager Frederik Stjernfelt, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og bestyrelsesforkvinde i Carlsbergfondet Majken Schultz. (Foto Martin Juul)

Hvert år hædrer Carlsbergfondet to af Danmarks førende forskere med Carlsbergfondets Forskningspriser. 

I år er priserne gået til iskerneforsker og fysiker Dorthe Dahl-Jensen og semiotiker og idéhistoriker Frederik Stjernfelt. 

Med prisen følger en million kroner, hvoraf 750.000 kroner er øremærket til forskningsaktiviteter, mens der er frit spil med de resterende 250.000 kroner.

»Carlsbergfondets Forskningspriser går i år til to skelsættende forskere, der ikke blot har skabt enestående resultater på deres meget forskellige forskningsfelter, men som også har gjort en helt særlig indsats for at få formidlet deres forskning, så resultaterne har fået liv ude i verden,« siger Marie Louise Nosch, der er præsident for Videnskabernes Selskab og forperson for priskomitéen og tilføjer:

»Takket være Dorthe Dahl-Jensen er vi helt konkret blevet meget klogere på isafsmeltning i Jordens polare områder og klimaets udvikling op gennem historien. Og Frederik Stjernfelt har åbnet vores øjne for tegns mangeartede betydninger og vigtigheden af ytringsfrihed.«

Carlsbergfondet Forskningsprisers formål er at hylde forskere, der har bidraget afgørende til grundforskning på højt internationalt niveau. Priserne blev uddelt første gang i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. 

Det er Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, der varetager processen med indkaldelse af kandidater og priskomiteens indstilling af prismodtagere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk