Innovationsfonden får hård kritik for forskelsbehandling og inhabilitet
innovationsfonden kritik inhabilitet forskelsbehandling flemming besenbacher

Særligt Innovationsfondens hastebehandling af ansøgninger til Covid-relateret forskning får kritik. (Modelfoto: Shutterstock)

Særligt Innovationsfondens hastebehandling af ansøgninger til Covid-relateret forskning får kritik. (Modelfoto: Shutterstock)

18 februar 2021

Innovationsfonden uddeler hvert år omkring 1,5 milliarder skattekroner til forskningsprojekter. Nu kritiseres fonden for at handle i strid med reglerne i en 43 sider lang redegørelse lavet af en statslig tilsynsmyndighed under Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Redegørelsen er lavet, efter at to medarbejdere i marts 2020 advarede om, at Innovationsfonden var på vej til at handle lovstridigt i forbindelse med hastebehandling og uddeling af midler til corona-relateret forskning.

 
De to medarbejdere blev efterfølgende fyret, men sagen, som er grundigt dækket af Berlingske, fik Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til at iværksætte et ekstraordinært tilsyn.
 

Særligt et forløb, hvor fondsbestyrelsens formand, to næstformænd og et bestyrelsesmedlem i marts 2020 hastebehandlede ansøgninger om midler til COVID-19-relaterede forskningsprojekter, får kritik i redegørelsen.  

»Ved hastebehandlingen af ansøgningerne (herunder den ansøgning, som modtog bevilling) skete der betydelige fravigelser fra de krav til sagsbehandling og bedømmelse, der var udmeldt i det gældende opslag og tilhørende retningslinjer,« fremgår det.

»Herved blev ansøgningerne behandlet på et andet grundlag, end de øvrige ansøgninger i de pågældende puljer, som fortsat blev behandlet efter de udmeldte krav i opslag og retningslinjer om bl.a. peer review og interview.«

Ifølge Berlingske er Flemming Besenbacher, som på daværende var tidspunkt næstformand i Innovationsfonden og stadig er formand i Carlsbergfondet, hovedperson i sagen.

Allerede inden mødet, hvor ansøgningerne skulle behandles, skrev Flemming Besenbacher til de øvrige mødedeltagere, at et bestemt projekt skulle have støtte. På mødet blev det pågældende forskningsprojekt og to andre behandlet, mens 64 øvrige ansøgninger blev udsat.

Da en fagmedarbejder på et efterfølgende møde gjorde opmærksom på, at fonden var i gang med at forskelsbehandle ansøgerne, blev advarslen ifølge Berlingske afvist af Flemming Besenbacher.

A.R.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.