Innovationsfonden beskyldes for at have uddelt millionstøtte på kant med loven

Innovationsfondens tidligere næstformand beskyldes for at give særbehandling, når der uddeles offentlige støttekroner til forskning. (Foto: Pixabay)

Innovationsfondens tidligere næstformand beskyldes for at give særbehandling, når der uddeles offentlige støttekroner til forskning. (Foto: Pixabay)

Kilde: 
14 oktober 2020

Millioner af offentlige støttekroner fra Innovationsfonden er tilsyneladende blevet uddelt i strid med regler om habilitet.

Det skriver Berlingske på baggrund af aktindsigter, en lydoptagelse fra et bestyrelsesmøde i fonden og interviews med anonyme kilder.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing, vurderer over for Berlingske, at »det samlede billede af sagen er, at man ikke har været opmærksom på inhabilitet og mulige interessekonflikter« i Innovationsfonden.

Innovationsfonden er Danmarks største offentlige pengetank for forskningsstøtte, og særligt fondens tidligere næstformand beskyldes for inhabilitet i Berlingskes artikel.

Ifølge Berlingskes oplysninger har den magtfulde professor i sin egenskab af fondens næstformand aktivt »været med til at sikre millionstøtte til projekter, hvor deltagerne er forskere eller institutioner, som han har en personlig tilknytning til.«

Flere medarbejdere har ifølge Berlinskes oplysninger løbende advaret om, at behandlingen af ansøgninger om støttekroner kan være på kant med reglerne, som siger, at en offentlig fond som Innovationsfonden ikke forskelsbehandle ansøgere.

Beskyldningerne har medført en tilsynssag fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, som er Innovationsfondens tilsynsmyndighed. Tilsynssagen behandles fortsat.

Innovationsfondens direktør, Anne-Marie Levy Rasmussen, fortæller, at hun ikke kan genkende billedet, som tegnes af forløbene i Berlingske.

»Jeg mener, at sagsbehandlingen i de pågældende sager har været faglig, saglig og forvaltningsmæssig ansvarlig,« udtaler hun til Berlingske.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.