»I skal redde verden fra de gamle«: Kendt hjerneforsker leverer tale til sommerens dimittender
Hjernen afslører, at unge er mere optagede af fremtiden, end gamle er. Hør mere i denne uges afsnit af Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm.
Albert Gjedde tale til studenterne

Meget hviler på ungdommens skuldre: Ikke nok med, at depression, angst og tvivl på egne evner er stigende hos de 15-25 årige - de skal også tage sig af fremtiden. Hjerneforsker giver dem nogle opmuntrende ord med på vejen. (Foto: Jon Norddahl, Nordahl & Co. og Shutterstock)

Meget hviler på ungdommens skuldre: Ikke nok med, at depression, angst og tvivl på egne evner er stigende hos de 15-25 årige - de skal også tage sig af fremtiden. Hjerneforsker giver dem nogle opmuntrende ord med på vejen. (Foto: Jon Norddahl, Nordahl & Co. og Shutterstock)

Lyse nætter, solskin og ladvogne med fyldt euforiske studenter med tuschstreger på armene og bidemærker i hatteskyggen. 

Det er synet og lyden af juni måned. Og selvom det er et både livsbekræftende og skønt sommer-soundtrack, kan hæs skrålen og tung bas godt blive lidt ensformigt. 

Så smid høretelefonerne i ørerne, og lyt med til denne uges ‘special edition’ af Brainstorm, hvor det handler om netop dimittenderne.    

I afsnittet holder den internationalt anerkendte hjerneforsker og ven af huset, Albert Gjedde, nemlig en brandtale til de nyudklækkede studenter.

Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg på ‘Brainstorm’.​

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Repræsentanter for fremtiden

Studenternes forløste og forventningsfulde glæde lyser op på en mørk baggrund af aktuelle mere triste begivenheder som klimakrise, krig i Europa og fødevaremangel verden over. 

Og det er kun de unge, der kan løse problemerne, mener hjerneforskeren.

»I er repræsentanter for fremtidens konstruktive liv,« lyder det fra Albert Gjedde. Den seneste hjerneforskning har nemlig vist, at unge i langt højere grad tænker på fremtiden, mens de gamle er optaget af fortiden. 

Hør mere om det - og resten af Albert Gjeddes tale - i dette sidste almindelige afsnit af Brainstorm inden sommerferien. 

»Men vent, hvad skal jeg så høre i min sommerferie?« tænker du måske.

Fortvivl ikke. Podcastvært Jais Baggestrøm Koch har nemlig forberedt en sommerserie med titlen ‘Undladelsessynder’. 

Den består af fire afsnit til din juli, hvor du kan blive klogere på demens, ADHD, døgnrytmer - og ikke mindst, hundes effekt på menneskers mentale sundhed.

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk