Hyppige bloddonationer kan sænke niveauet af uønskede stoffer i blodet, hævder forskere
bloddonation

Donerer du blod, kan der følge 'skjulte' fordele med, hævder nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Donerer du blod, kan der følge 'skjulte' fordele med, hævder nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
19 april 2022

Det tyder på, at hyppige ture til blodbanken kan reducere mængden af visse kemiske stoffer, der svømmer rundt i blodbanen, og som normalvis er svære at slippe af med. 

Det skriver ScienceAlert om et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet JAMA Network Open.

Der er tale om perfluoroalkyl- og polyfluoroalkylkemikalier (PFAS), som er syntetisk fremstillede fluorstoffer, der har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne, og selvom det er uvist, om de kan være farlige for mennesker eller ej, ved man, at de er så godt som unedbrydelige, når de er ude i naturen. 

Stofferne findes blandt andet i brandslukkende skum, hvorfor brandfolk som oftest har højere niveauer i blodet end resten af befolkningen.

Studiet bygger således på tests af 285 brandmænd ansat ved den samme brand-enhed i Australien. 95 af dem gav blod hver 12. uge, 95 gav plasma (hvor opløste stoffer og celler i blodet transporteres) hver 6. uge, og de sidste 95 donerede hverken eller. 

Med blod- og plasmadonationer skete der en »signifikant« reduktion i donorernes PFAS-niveauer sammenlignet med kontrolgruppen.

»Mens begge indgreb er effektive til at reducere PFAS-niveauer, var plasma-donationer mere effektive og svarede til et fald på 30 procent,« udtaler hæmatolog (forsker i blodsygdomme) og medforfatter på studiet, Robin Gasiorowski, ifølge mediet. 

Det er endnu uvist, hvad faldet helt præcis skyldes, men fremtidige tests skal være med til at undersøge, om blod- eller plasmadonationer kan gavne folk, der er i højere grad udsættes for stofferne. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.