Hvorfor har piger en jomfruhinde?
Pigers jomfruhinde er for mange omgærdet af mystik: Hvorfor er den der overhovedet? Vi søger et svar.

Mange unge kvinder mister deres jomfruhinde, før de har samleje for første gang. For eksempel, hvis de rider på en hest. (Foto: Colourbox)

Mange unge kvinder mister deres jomfruhinde, før de har samleje for første gang. For eksempel, hvis de rider på en hest. (Foto: Colourbox)

Bemærk, denne artikel er fra 2013. Læs venligst faktaboksen med opdateringen fra 2017 om begrebet jomfruhinde.

Opdatering torsdag 26. oktober 2017

En aktuel debat om ordet ’jomfruhinde’ har fået Videnskab.dk til at skrive denne supplerende faktaboks:

Jomfruhinden, som den omtales i denne artikel, er ikke en egentlig hinde, selvom den er blevet kaldt sådan i mange år.

Udtrykket stammer fra fosterstadiet, hvor alle kvinder rigtignok har en hinde mellem benene, men på et tidspunkt går der hul på denne. Når pigen bliver født, er der kun rester tilbage af den omkring den eksterne skedeåbning.

I en ny bog, 'Mødommen', argumenterer en retsmediciner og en jordemoder for, at man i stedet for jomfruhinde bør kalde denne rand en ’hymen’. Andre kalder det en mødomshinde, kønskrans, skedekrans eller blot mødom.

»Det, der kan bløde og gøre ondt ved det første samleje, er, at den krans kan være lidt ueftergivelig. Vi forskere kalder det en hymnalrest, men det er der måske ikke så mange andre, der ville sige,« lyder det fra Thomas Larsen, som er ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital. Han påpeger dog, at 'jomfruhinde' var den terminologi, der blev brugt i 2013, hvor denne artikel er skrevet.

Kilde: Thomas Larsen, Aarhus Universitetshospital

Kvinders underliv indeholder mange mysterier – særligt for mænd. Men også kvinder kan stille gode spørgsmål til de feminine nedre regioner.

For eksempel har vores læser Nanna undret sig over, hvad jomfruhinden er for noget.

»Hvorfor har kvinder en jomfruhinde? Hvilken funktion har den?« skriver Nanna til Spørg Videnskaben.

De fleste har nok hørt om jomfruhinden. Det er den, der i mange tilfælde brister og bløder, når en kvinde har samleje for første gang. De færreste kender dog nok den biologiske forklaring på, hvorfor den eksisterer. Så den sætter Spørg Videnskaben sig for at finde.

Jomfruhinden beskytter mod dyr og bakterier

Heldigvis har vi fået fat i Øjvind Lidegaard, som er klinisk professor, overlæge, dr.med. ved Institut for Klinisk Medicin, Gynækologi, Obstetrik og Pædiatri, Rigshospitalet.

Han har ikke hørt om, at nogen har fundet en klar videnskabelig forklaring på fænomenet. Men han har en idé om, hvorfor piger har en lille slimhinde et par centimeter oppe i skeden – den såkaldte ’jomfruhinde’.

»Mit bedste bud er, at jomfruhinden skal betragtes som en beskyttelse af unge pigers indre kønsorganer. Den forhindrer, at der kommer ting op i skeden.«

»Det kunne i princippet være mange ting. Alt fra mikroorganismer – som bakterier og parasitter – til fremmedlegemer – som små dyr og planterester. Det er kun fantasien, der sætter grænser,« fortæller Øjvind Lidegaard.

En meget tynd slimhinde

Den lille slimhinde skal altså forhindre, at der kommer infektioner i pigers underliv. Men når piger bliver til kvinder, får de helt naturligt lyst til at have samleje med mænd – og det kræver, at noget kan komme op i skeden. 

På den ene side er jomfruhinden altså så genstridig, at den kan holde de værste ting væk fra pigens skede. På den anden side skal hun som kvinde uden problemer kunne gå i seng med en mand.

Fakta

Jomfruhinden bliver også kaldt ’mødommen’. Det er en slimhinde, der sidder nogle centimeter oppe i pigers skede. Hinden kan sprænge, når en kvinde har samleje for første gang – deraf navnet ’jomfruhinde’. Ellers brister den, når hun bevæger sig. For eksempel når hun dyrker sport eller rider på en hest.

»Dér er jomfruhinden lavet så tilpas tynd, at det sjældent volder store problemer at få den brudt, når den tid kommer,« beroliger Øjvind Lidegaard.

Jomfruhinden forbereder sig på menstruation

Også i forhold til menstruation er jomfruhinden smart indrettet. Den har nemlig et lille hul. Efterhånden som en pige nærmer sig puberteten, bliver hullet større, så menstruationsblodet ubesværet kan dryppe ud ad hendes skede.

»Nogle få piger mangler det lille hul. De oplever, at skeden fyldes med blod ved deres første menstruation. Så går der hul på hinden, og problemet løser sig selv. I andre tilfælde henvender de sig og får lavet et hul, så blodet kan komme ud,« siger Øjvind Lidegaard.

Han fortæller, at hullet i jomfruhinden varierer i størrelse fra kvinde til kvinde. Så ligesom det er tilfældet med så meget andet i menneskekroppen, er der variationer, som alle må betragtes som normale. På samme måde, som forskellige kvinder også har forskellige størrelser skamlæber.

Frygt ikke, at hinden brister tidligt

Fakta

Det bløder lidt, når en jomfruhinde brister. I nogle kulturer bliver brudeparrets blodplettede lagener vist frem for gæsterne ved bryllupsfester. Pletten bliver nemlig anset for at være bevis på, at den nygifte kvinde var jomfru før samlejet. Spørgeskemaundersøgelser har dog vist, at under halvdelen af alle kvinder bløder, første gang de har samleje. For de fleste brister hinden altså af naturlige årsager forinden, eller den brister uden at bløde.

Det sker, at jomfruhinden brister tidligt i en piges liv. I sådan en situation kunne man frygte, at hun lettere ville få infektioner i underlivet. Men det findes der ikke noget videnskabeligt bevis for er tilfældet.

»Vi har ikke dokumentation for, at der sker noget, hvis jomfruhinden forsvinder tidligt.«

»Det er selvfølgelig skadeligt, hvis den brister på grund af seksuelle krænkelser. Her overskygger de skader det forvolder psykisk, fysisk og socialt langt selve den omstændighed, at jomfruhinden brister,« siger Øjvind Lidegaard.

Han fortæller desuden, at kvinder kan råde bod for det tab af beskyttelse, som forsvinder med jomfruhinden: De skal undgå at blive kolde om underlivet og vaske sig før samleje.

Vi takker Øjvind Lidegaard for hans gode svar. Nanna skal have også have tak for det gode spørgsmål. Vi kvitterer med en fin Videnskab.dk-t-shirt.

Hvis du også vil have fingrene i sådan én, kan du sende et spørgsmål til redaktionen@videnskab.dk. Du kan også læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk