Hvorfor går tiden hurtigere, når man bliver ældre?
Mange oplever, at årene flyver hurtigere forbi dem, jo ældre de bliver. Videnskab.dk jagter årsagen.
Hvorfor går tiden hurtigere, når man er gammel tid alder

Nogle gange føles det, som om tiden går langsomt, andre gange, som om den går hurtigt. Det afhænger af, hvor gamle vi er, og hvor meget - og hvor stort - vi oplever i hverdagen. (Foto: Shutterstock)

Nogle gange føles det, som om tiden går langsomt, andre gange, som om den går hurtigt. Det afhænger af, hvor gamle vi er, og hvor meget - og hvor stort - vi oplever i hverdagen. (Foto: Shutterstock)

Den gamle skuespiller Poul Reumert overværede en samtale mellem to skuespillere. Den ene beklagede sig over, at man nu igen kunne skimte julen på afstand.

Reumert blandede sig i samtalen og sagde:

»Unge mand, i min alder er det juleaften hver 14. dag«.

Anekdoten har Spørg Videnskaben fået tilsendt af vores læser Torben Wiis. Han er som 68-årig begyndt at føle, at tiden løber, som den gjorde for gamle Reumert.

»Tiden har ændret sig, som årene går, men hvorfor denne ændring i ens tidsfornemmelse?« spørger Torben Wiis.

»Mine dage, uger og år fræser ukontrollabelt derudad på grund af en ændret tidsfornemmelse.«

»De første ti år af mit liv gik uendeligt langsomt, erindrer jeg,« skriver Torben Wiis.

Et ikke-opmuntrende svar

En ganske interessant problemstilling, som vi fluks sender videre til filosoffen Poul Lübcke fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet.

Han har forsket i tidsbegrebet og mener, at han har et svar på Torben Wiis’ spørgsmål.

»Det tror jeg, at jeg har et svar på. Men det er desværre ikke så opmuntrende.«

»Tingene går i den retning for de fleste af os. Men det er selvfølgelig ikke, fordi tiden objektivt set begynder at gå langsommere,« siger Poul Lübcke, som i øvrigt medvirker i denne fine video, der stammer fra artiklen Videnskabs-TV: Hvorfor går tiden hurtigere, jo ældre vi bliver?

»Barnet kan føle, at der er utroligt længe til, når det får at vide, at der er hele fem måneder til, at det er barnets fødselsdag,« fortæller Poul Lübcke. Men når vi bliver ældre, tænker vi: »Er der allerede gået et år?!« (Video: dk4television/ Videnskab.dk)

Vi opfatter tid på to forskellige måder

Som vores læser ganske rigtigt konstaterer, føles det tit, som om tiden går hurtigere, når vi bliver ældre.

Poul Lübcke mener, at årsagen skal findes i, at vi som mennesker måler tid på to forskellige måder:

  • På en objektiv måde, hvor vi bruger ur og kalender. Den måde er bestemt i forhold til astronomiske forhold, årstiderne, og hvornår Solen går op og ned.
  • På en subjektiv måde, hvor vi tæller vigtige begivenheder og lader dem være rettesnor for, hvor meget tid der er gået. Når vi oplever en masse ting over en periode, føler vi, at tiden går langsommere i den periode.

Stor forskel på oplevelsen af tid som barn og voksen

I barndommen betyder den subjektive forståelse af tid meget. Og ikke uden grund.

»Da man var barn, føltes det, som om der skete mange flere ting, fordi man hele tiden oplevede noget nyt.«

»For eksempel kan en bustur være en oplevelse for et barn – men temmelig intetsigende for en voksen,« siger Poul Lübcke.

Hvorfor går tiden hurtigere, når man er gammel tid alder

Børn er mere følsomme overfor nye oplevelser, og derfor oplever de ikke på samme måde, at den ene dag tager den anden, uden de ser sig om. (Foto: Shutterstock)

Børn har flere nye oplevelser

Som voksen bliver du nemlig ikke ved med at være lige så følsom overfor nye oplevelser som i barndommen.

»Mellem to fødselsdage kan et barn for eksempel have 100 store oplevelser.«

»Men når man er 50 år, har man måske kun 10 store oplevelser imellem to fødselsdage. Og når man bliver endnu ældre, kan det føles som nul.«

Når man bliver ældre, synes man derfor, at man burde have oplevet mere i løbet af et år. Simpelthen fordi man sammenligner med alt det, man følte, man oplevede i barndommen.

Ældre kan tælle irritationsmomenter

»Men måske ville det ændre sig, hvis vi som ældre begyndte at tælle irritationsmomenter i stedet for oplevelser,« konstaterer Poul Lübcke med en lille latter.

Spørg Videnskaben takker ham for den gode forklaring. Og vi takker Torben Wiis for, at han undrede sig og sendte os sit spørgsmål. Vi kvitterer med en tidløs Videnskab.dk-T-shirt.

Hvis du også går og spekulerer på et eller andet, som videnskaben kan have et svar på, kan du sende en mail til sv@videnskab.dk.

Ellers kan du læse svar på andre gode spørgsmål i Spørg Videnskaben.

LÆS OGSÅ: Går tiden i slowmotion på andre planeter?

LÆS OGSÅ: Derfor går tiden langsommere, når du er bange

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk