Hvorfor er der kanel i alting til jul – og er det farligt?
Flere læsere undrer sig over, hvorfor vi spiser så meget kanel i julen – og om det er sandt, at for meget kanel kan skade kroppen?
Kanelstænger og julepynt

Kanel kan stamme fra forskellige planter. Det er hovedsageligt barken fra træet Kassiakanel, der bruges i Danmark. (Foto: Shutterstock)

Kanel kan stamme fra forskellige planter. Det er hovedsageligt barken fra træet Kassiakanel, der bruges i Danmark. (Foto: Shutterstock)

»Og kanel bliver strøet, det gør grøden sød,« synger Nissebanden i sangen 'Det er risengrød (smask, smask, smask)'.

I denne søde juletid krydrer vi alting med kanel lige fra kager og brød over risengrød og havregrød til gløgg og te.

Kanel er vel julens vigtigste krydderi, men hvordan det blev sådan, fortaber sig i risengrøden. Og det plager Videnskab.dk's læser Lotte Larsen, som derfor har griflet en forespørgsel til Spørg Videnskaben:

»Til jul skal alting åbenbart smage af kanel, men hvorfor har vi denne tradition? I andre lande, især i Mellemøsten, er kanel jo et krydderi, der bruges året rundt?« funderer Lotte Larsen, der i øvrigt selv drysser et pænt lag kanelsukker på havregrøden hver morgen.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Kanel var en fornem spise

Videnskab.dk graver i fortiden sammen med ph.d.-studerende i historie Caroline Nyvang ved SAXO-Instituttet på Københavns Universitet. Hun har forsket i kogebøger fra 1616 og frem til i dag.

»Når kanelen har haft så stor betydning for den danske julemad, skal det ses i forlængelse af, at kanel blev importeret langvejsfra, havde en pebret pris og dermed automatisk blev forstået som noget dyrebart og fornemt,« fortæller Caroline Nyvang.

Det er den samme opfattelse, der kommer til udtryk, når man skelner mellem ’skidt og kanel’. På linje med risengrøden, der bestod af den dyrebare sødmælk og de importerede risgryn, er kanel – især blandet op med det kostbare sukker – historisk set en luksusvare.

»I julen, hvor man gerne ville spise lidt bedre, har kanelen uden tvivl markeret et kærkomment afbræk fra hverdagsmaden, der var langt mere fad i smagen.«

»Forrådshusholdningen var især om vinteren gennemsyret af det salte og det røgede, der var den foretrukne måde at konservere på, og det kunne smages. Kanelen (og de øvrige krydderier) har fungeret som kontrast til dette,« fortæller hun.

Nostalgien længe leve

Kanel var altså dyrt og fint i gamle dage, men det er det jo ikke længere i dag, så der må være en anden grund til, at vi stadig har hang til det i december.

»Når kanelen har været i stand til at overleve i den danske julemad, skal det nok forklares med, at de stærke smagsindtryk, julemaden er præget af, vækker minder om forgange års jul og dermed skaber en form for kontinuitet,« siger Caroline Nyvang.

Kemisk stof gør kanel skadeligt 

I julen lever danskerne tilsyneladende efter mottoet 'kanel er godt – meget kanel er meget godt', men faktisk er der grænser for, hvor meget kanel der er sundt at spise.

Kanel indeholder nemlig et kemisk stof, kaldet kumarin, der i tilstrækkeligt store mængder er skadeligt for os.

Det fortæller Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver og ansat på Afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering under DTU Fødevareinstituttet.

I dyreforsøg har et indtag af kumarin givet forskellige negative påvirkninger, primært leverskader, og også effekter på nyrerne, så organerne ikke virker, som de skal.

Kumarin

Kumarinindholdet er meget højere i det i Danmark så populære Kassiakanel end i Ceylonkanel.

Kassiakanel kan indeholde mellem 700-12.200 mg/kg, mens barken fra Ceylonkanel indeholder fra ikke målelige mængder (dvs. under detektionsgrænsen) til 190 mg/kg.

Kumarin eller coumarin er en hvidlig krystallinsk forbindelse (C9H6O2) med en vanilleagtig duft. Det udvindes fra forskellige planter, f.eks. Tonka-bønner og Mark-stenkløver.

Kanel-stof har givet mennesker leverskader

Kumarin i store doser har vist sig at være giftigt for rotter, men i de doser, man indtager fra kanel, er det ugiftigt for langt de fleste mennesker.

Det omsættes af leverenzymet, CYP2A6, til et afgiftningsprodukt, 7-hydroxycoumarin, som kroppen siden udskiller med urinen.

Hos mennesker er der set leverskader efter indtagelse af kumarin i lægemidler. Disse skadesvirkninger forsvandt dog igen, så snart man holdt op med at indtage stoffet, forsikrer toxikolog Kirsten Pilegaard.

En lille del af befolkningen, under fire procent, er dog lidt mere udsatte for at få leverskader, fordi de har en særlig variant af de to gener for CYP2A6, som giver en nedsat aktivitet i leveren.

Personer, der har været så uheldige at få disse genvarianter, er derfor dårligere til at nedbryde kumarin og har derfor også en øget risiko for at få leverskader.

Frygten for mulige skadevirkninger af kumarin hos netop disse personer har ført til, at EU nedsætter grænseværdier og kommer med formaninger om at bruge kanelen med måde.

EU har fastsat grænseværdier

Mange undersøgelser har forsøgt at kaste lys over, hvor meget kumarin der skal til, før man får leverskader eller andre uønskede virkninger.

På den baggrund har sundhedsmyndighederne i EU fastsat en ’tolerabel daglig indtagelse’, der angiver, hvor store mængder man dagligt kan indtage af stoffet uden at udsætte sig selv for fare.

Den tolerable daglige indtagelse (TDI) af kumarin er fastsat til at være fra 0-0,1 mg per kg kropsvægt (tabellen i bunden af artiklen angiver, hvor meget kanel vi kan spise).

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har udtalt, at man kan overskride indtaget med op til tre gange af TDIen i én til to uger, uden at man behøver at bekymre sig om sikkerheden.

Man behøver derfor ikke nødvendigvis at blive bange, hvis man drysser lidt mere rundhåndet med kanelen i december.

En tysk undersøgelse, at kanelforbruget i befolkningen er ulige fordelt.

»I undersøgelsen er det kun meget få voksne tyskere, der har en let overskridelse af TDI i julen, hvor der er tradition for at spise kanelholdige madvarer. De tyske myndigheder har til gengæld tidligere advaret mod, at TDIen kunne blive overskredet, hvis småbørn indtog bare tre stykker af en speciel tysk julesmåkage, « siger Kirsten Pilegaard.

Kanel-te skal drikkes med måde

De norske myndigheder har også set på kumarinindtaget og har opstillet worst-case-scenarier, der tyder på, at børn og voksne, der spiser meget havegrød med kaneldrys, skal passe på (se boks i bunden under artiklen).

Kanelholdig te skal også drikkes i beherskede mængder, for studierne viser, at børn ikke skal få mere end bare 2,5 dl kanelholdig te indebords, før det begynder at blive kriminelt – for voksne kan man tillade sig at drikke op mod én liter.

»De norske myndigheder råder derfor til, at personer med et stort indtag af kanel sætter forbruget ned,« siger Kirsten Pilegaard.

Pas på kanel-indtaget

Der er ikke lavet undersøgelser af kanelindtaget eller af indholdet af kumarin i kanel på det danske marked, men ifølge Kirsten Pilegaard er de fleste danskeres kanelforbrug så behersket, at de ikke når op i farezonen. 

»Men der kan være voksne eller børn, der sammensætter deres kost på en sådan måde, at de indtager meget kanel, fordi de spiser eller drikker mange kanelholdige produkter eller selv tilsætter kanel til deres mad. Og nu er de advaret,« slutter hun.

Vi takker for det julede spørgsmål og kvitterer med en t-shirt af samme farve som Rudolfs røde tud – og opfordrer læserne til at jule videre i Spørg Videnskaben og selv sende gode spørgsmål til sv@videnskab.dk.

Spæd din kanel op med sukker

Risengrød med kanelsukker og andre kanelholdige retter kan selvfølgelig spises op til jul, hvor der er tradition for den, se eksempel nedenfor.

Eksemplet nedenfor illustrerer, hvordan indtaget af kanel varierer afhængig af blandingsforholdet kanel vs. sukker og mængden der tilsættes risengrøden.

TDI angiver, hvor meget en person kan indtage daglig af et stof gennem et helt liv uden at det medfører sundhedsskader.

  • Et 2-årigt barn kan for eksempel tåle 0,3 g Kassiakanel til sin grød før den tolerable daglige indtagelse (TDI) for kumarin overstiges.
  • En voksen person på 70 kg kan indtage omkring 1,4 gram Kassiakanel før TDI overskrides.

Tabel over blandingsforhold mellem sukker og kanel

  1. 1 tsk. (4,5 gram) 0,225 gram kanel  4,275 gram sukker = Mild kanelsmag svarende til ¼ tsk. kanel og 1 spsk. sukker.
     
  2. 1.tsk. (4,5 gram) 0,45 gram kanel  4,05 gram sukker = Medium kanelsmag svarende til ½ tsk. kanel og 1 spsk. sukker.
     
  3. 1 tsk. (4,5 gram)  0,9 gram kanel  3,6 gram sukker = Stærk kanelsmag svarende til 1 tsk. kanel og 1 spsk. sukker

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Danmark foretrækker lavere grænseværdier

Tilbage i 2007 gik en stribe EU-lande gik til kamp for deres traditionelle julekager, da EU skulle fastsætte, hvor meget kanel der må være i et produkt.

Svenskernes kanelbolle, de belgiske speculoos og de hollandske julesmåkager var truet og derfor kæmpede Sverige, Belgien, Holland og Tjekkiet for at tillade en højere andel kumarin for julekagernes skyld.

I stedet for at forsvare pebernødder og brunkager gik Danmark efter en lav grænse, fordi kanel også bruges i mange morgenmadsprodukter, som er populære hos børn.

Resultatet blev, at der højst må være 20 mg kumarin per kilo i morgenmadsprodukter, mens der må være 50 mg/kg i 'traditionelle og sæsonbetonede varer' som julekager.

Det er forbudt at tilsætte ren kumarin til et madprodukt.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk