Hvordan så Babylons hængende haver ud?
Bogen Antikkens 7 Vidundere tager os med på en rejse tilbage i tiden til de syv vidundere, vi kender i dag. Et af dem er de mytiske hængende haver i Babylon, som gennem tiden har rejst mange spørgsmål. Hvordan tog de sig ud, hvem byggede dem og hvorfor?
babylon hængende have antikkens syv vidundere

Babylons hængende haver er blevet afbildet på mange forskellige måder gennem tiden. Det er uvist, om haverne nogensinde har eksisteret, så vi kan kun gisne om, hvordan dette antikke vidunder har set ud. (Foto: Shutterstock)

Babylons hængende haver er blevet afbildet på mange forskellige måder gennem tiden. Det er uvist, om haverne nogensinde har eksisteret, så vi kan kun gisne om, hvordan dette antikke vidunder har set ud. (Foto: Shutterstock)

Blandt oldtidens vidundere er Babylons hængende haver vel det mest gådefulde, da det er usikkert, om de overhovedet har eksisteret.

Om dem beretter Josefus (1. århundrede e.v.t.), at kong Nebukadnesar anlagde et palads i Babylon:

Antikkens 7 Vidundere


I bogen ’Antikkens 7 Vidundere fra Aarhus Universitetsforlag er otte arkæologer dykket ned i antikkens og senere tiders historier om vidunderne, ligesom ny arkæologisk og historisk forskning præsenteres.

På ForskerZonen fortæller forfatterne om et nyt vidunder hver søndag de næste 7 uger.

»Inde i dette palads anlagde og organiserede han (Nebukadnesar) den såkaldte hængende have ved at rejse høje terrasser af sten, som han fik til i den grad at ligne bjerge, beplantet med alle slags træer. Det gjorde han, fordi hans hustru, der var opvokset i Medien, længtes efter bjergrige omgivelser…«  (Contra Apionem. I.19.20, efter H. Clementz).”

Denne 'hængende have' blev altså ifølge Josephus anlagt af Nebukadnesar (604-562 f.v.t.) som en gestus over for hans hustru. Haven nævnes dog hverken i Nebukadnesars indskrifter, hos Herodot (5 århundrede f.v.t.) eller Xenofon (4. århundrede f.v.t.).

Senere græske og romerske forfattere er til gengæld enige om, at haven, eller haverne, lå i Babylon, men uenige om, hvem der stod bag. Josefus udnævner Nebukadnesar, mens Diodor og Quintus Curtius Rufus giver en assyrisk konge æren. Andre er tavse om spørgsmålet.

Antipater fra Sidon hævder at have set haverne, men de materielle levn synes ikke desto mindre tvetydige. Der må altså sættes spørgsmålstegn ved, om dette underværk overhovedet har eksisteret, hvor det lå, og hvem der lod det bygge.

babylon hængende have antikkens syv vidundere

Rekonstruktion af processionsgaden i Babylon. For enden ses den berømte Ishtar-port. Måske lå de hængende haver et sted bag denne port. Rekonstruktionen giver et godt indblik i pragtudfoldelsen i Nebukadnesars Babylon. (Foto: Wikipedia Commons)

Stort anlæg findes i Babylon

Arkæologer har forsøgt at lokalisere haverne forskellige steder i Babylon, uden at noget forslag har vundet hævd (billedet ovenfor). Én mulighed, foreslået af den britiske arkæolog Julian Reade, synes dog velbegrundet.

Reade peger på et stort, rektangulært anlæg med meget tykke mure. Inden for murene er der fundamenter til et bygningskompleks med en uigennemskuelig grundplan.             

Anlæggets vestlige afgrænsning består af tre parallelle massiver, som læner sig mod hinanden. Det hele kan have været aftrappet indadtil og dermed dannet fundament for en imponerende terrassehave (se plan og rekonstruktion i Antikkens 7 vidundere). Reade har dog påpeget, at anlægget også kan have haft andre funktioner.

Lå de hængende haver i hovedstaden Nineve?

En britisk assyriolog Stephanie Dalley peger da også på et alternativ til Babylon, nemlig Assyriens hovedstad, Nineve, hvor en prægtig have skulle være anlagt af kong Sankerib (r. 704-681 f.v.t.): 

»Jeg Sankerib, alle fyrsters overhoved, vidende om alle slags arbejde, tog imod mange råd og dybe tanker om at udføre den slags arbejde (bronze-støberi)… Som ved guddommelig inspiration skabte jeg ler-forme til 'cylindre' (gishmahhu – høje træstammer) og 'skruer' (alamittu – palmetræer)… For at kunne trække vandet op dagen lang fik jeg fremstillet reb, bronze-wirer og bronze-kæder. Og i stedet for en shaduf (brøndvippe), opstillede jeg 'cylindre' og 'skruer' af kobber over cisterner. Jeg fik disse pavilloner til at se helt rigtige ud. Jeg forøgede højden af paladsets omgivelser, så de blev et under for alverdens folkeslag… (Efter S. Dalley).«  

babylon hængende have antikkens syv vidundere

Palmelunde nær nutidens Babylon. I det flade, babylonske landskab ville et kunstigt anlagt haveanlæg på terrasser have udgjort en spektakulær fornyelse i havetraditionen, som, inden for rammerne af Babylons monumentale arkitektur, ville kunne give anledning til de antikke forfatteres beretninger om Babylons hængende haver. (Foto: Hamody al-Iraqi, Wikipedia Commons)

Sankerib lod altså fremstille cylindre og skruer til en ny vandløftningsmekanisme til erstatning for den gængse brøndvippe, shaduf'en. Han skabte et kunstigt bjerglandskab i omgivelserne af sit palads, så det »blev et under for alverdens folkeslag« .

Lignende vandløftningsmekanismer antydes i nogle antikke kilder, og Sankeribs tekst har så meget til fælles med disse kilder, at den kunne være forlæg for deres beskrivelser af de hængende haver (se Dalleys rekonstruktion i Antikkens 7 vidundere).

Babylon og Nineve er måske blevet forvekslet

En anden af Sankeribs tekster kan have inspireret fortællingen om, at Nebukadnesar lod haven anlægge for en elsket hustru:

»Og til Tashmetu-Sharrat, min elskede hustru, hvis træk gudernes frue har gjort perfekte over alle andre kvinder, fik jeg rejst et palads af skønhed, nydelse og glæde, og jeg satte kvindelige sfinxer af hvid kalksten i dets portaler…« (Efter S. Dalley)

Lå de hængende haver da virkelig i Nineve og ikke Babylon? Dalley kan i hvert fald påvise, at de to byer faktisk er blevet forvekslet i flere antikke kilder.

Nineves hængende have

Et af Dalleys argumenter er, at en 'hængende have' ikke var i trit med den babylonske havetradition. Den passer til gengæld storartet ind i Assyrien, der har et kuperet landskab, afgrænset af bjerge.

babylon hængende have antikkens syv vidundere

Detalje af relief fra Assurbanipals palads i Niniveh, som, i Stephanie Dalleys fortolkning, forestiller Sankeribs hængende have. (Foto: Wikipedia Commons)

Hér lå Nineve. Sankeribs paladshave er da også i den citerede tekst beskrevet som et mikrokosmos af dette landskab. Den er tillige afbildet i relieffer, bl.a. ét i kong Assurbanipals (668-627 f.v.t.) palads, som giver indtryk af, hvordan Sankeribs have i Nineve kan have taget sig ud. 

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Disse tekster og relieffet har stor lighed med beskrivelserne i de græske og romerske kilder. Sankerib praler jo direkte af at have skabt »et under for alverdens folkeslag« , så Dalley er ikke i tvivl:

»Æren for at have skabt et af verdens syv underværker, tilfalder Sankerib, konge af Assyrien« .

Hun lokaliserer anlægget på Ninives citadelhøj, men hendes identifikation af haven har desværre vist sig at være tvivlsom.

Dette bringer os tilbage til spørgsmålet: Har de hængende haver overhovedet eksisteret? Hvor lå de, og hvem byggede dem?

Et muligt svar er, at der i oldtidens Niniveh faktisk lå en spektakulær have på byens skråninger, som gav Nebukadnesar inspiration til i Babylon at skabe det kunstige anlæg, som siden inspirerede græsk-romerske forfattere til deres beskrivelser af de hængende haver.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk