Hvordan kommer jeg videre efter VM-nederlaget?
Et enkelt brændt straffespark sendte i går Danmark ud af VM. Hvordan kommer man sig over skuffelsen over nederlaget? Her får du fire gode råd fra videnskaben.

Så tæt på og nu er Danmark bare helt ude af VM. Først i 2020 er der EM i fodbold. (Foto: Shutterstock)

Så tæt på og nu er Danmark bare helt ude af VM. Først i 2020 er der EM i fodbold. (Foto: Shutterstock)

Stemningen på dagens morgenmøde på Videnskab.dk er stille og trist.

»Tænk, at vi brænder tre straffespark!«

Stilhed.

»Det er rent held, deres første mål.«

Stilhed.

Efter et brag af en fodboldkamp i går aftes sidder mange sikkert tilbage med de samme følelser af skuffelse og ærgrelse som i hvert fald Videnskab.dk’s nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen.

»Hvor længe mon man skal forvente at have det sådan her? Måske er det et lille ar, som bliver siddende for altid,« siger han og sætter sig tungt foran computeren.

Den samlede redaktion beslutter at hjælpe vores nyhedsredaktør og resten af Danmarks inkarnede danske fodboldfans. Vi vil finde videnskabens svar på, hvordan man som tilskuer lægger nederlaget bag sig.

Havde været nemmere, hvis Danmark havde spillet dårligt

Professor i idræts- og coachingpsykologi Reinhard Stelter fra Københavns Universitet indvilger i at hjælpe os.

Han så selv kampen i Københavns Lufthavn, hvor han skulle med et fly til Paris, som heldigvis blev forsinket nok til, at han nåede at se hele kampen.

»Det var virkelig en spændende kamp. Danmark spillede så godt, at jeg vil sige, at det var held og tilfældigheder, der gjorde udslaget til sidst. Danmark kunne lige så godt have vundet, og måske er det det, der gør, at nogen er så skuffede og frustrede i dag. Det havde været nemmere, hvis de bare havde spillet dårligt,« siger Reinhard Stelter.

Han starter med at understrege, at der ikke findes megen psykologisk forskning i, hvordan tilskuere kan komme sig over et nederlag.

Forskningen går primært på, hvad spillerne kan gøre. Men måske kan man som tilskuer bruge nogle af de samme råd:

1.Vær skuffet og ked af det

»Man skal give sig lov til at være ked af det og skuffet. Man skal stå ved det, og at man havde håbet på noget andet. Hvis det er virkelig sørgeligt, kan man også give sig lov til at græde,« siger Reinhard Stelter.

Han forklarer, at man derefter skal se fremad og som spiller fokusere på det, man har været god til, og som man kan bygge videre på.

Der kommer jo også andre betydningsfulde kampe, og kvalifikationskampe til EM begynder om mindre end et år.

2. Fokusér på, at de spillede godt

Indenfor sportspsykologi vil man i forbindelse med nederlag råde spillerne til ikke kun at fokusere på resultatet, men på hele processen frem mod resultatet – altså, selve kampen, fortæller Reinhard Stelter.

»Gør man det, må vi erkende, at Danmark faktisk spillede ret godt. Danmark var ikke favorit i den kamp. Alligevel var vi så tæt på at vinde. Det kunne lige så godt have været Danmark, der vandt,« siger Reinhard Stelter. 

»Det kan man forsøge at glæde sig over og være stolt af. I sidste ende var det bare uheldigt at Danmark tabte. Men heldigt for Kroatien selvfølgelig.«

3. Hold op med at lede efter forklaringer

Frustrationen over at være så tæt på, føles for mange måske så stor, at man næsten ønsker, at Danmark bare havde spillet dårligt. Og det er faktisk ikke så mærkeligt, siger Reinhard Stelter.

»Når man ser sådan en fodboldkamp, identificerer man sig med spillerne på banen. Deres følelse af skuffelse eller eufori føler man selv.« siger Reinhard Stelter.

Man lever sig ind i kampen og bliver næsten et med spillerne.

»Det er en form for empati, og det er en af vores største styrker som mennesker. Hvis de bare spiller dårligt, vil man hurtig løsrive sig fra dem og føle sig mindre koblet til dem og kampen. For hvem gider identificere sig med nogen, som bare er dårlige. Og så er det nemmere at klare et nederlag, end hvis man har levet sig ind i kampen hele vejen,« siger han.

Når man har været med og troet på sejren hele vejen, og det ikke lykkes, vil mange både spillere og tilskuere begynde at lede efter forklaringer på nederlaget.

»Hvis bare vi havde holdt føringen lidt længere.« »Hvis bare dommeren havde dømt frispark dér og dér.«

»Man kommer ikke videre ved at forsøge at bearbejde nederlag ved at grave i årsager, som i virkeligheden er tilfældigheder og held og uheld. Kroatien var heldige at vinde. Det skal man acceptere,« siger Reinhard Stelter.

4. Find noget andet at gå op i

Derefter er det tid til at løsrive sig og se, at der også er andre ting i livet, som har værdi end fodbold, mener Reinhard Stelter.

»Det er okay at være skuffet og lidt trist, men så skal man også videre. Hvis ens egen tilværelse er så meget koblet til et sejren fra et hold, at man bliver ved med at gå og ruge over det, så skal man måske se på, om man har nok indhold i livet,« siger han.

Man kan forsøge at glæde sig over andre ting. Sommeren og det skønne vejr, som man nu kan være mere ude i, når man ikke skal se så meget fodbold. Sommerferien, som står for døren. Tour de France, som starter 7. juli…

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.