Hvis du 'ser' din partner, får du mere sex
»Mange ved ikke, hvor meget af sex-grundlaget der bliver lagt udenfor soveværelset,« siger sex-forsker og professor Bente Træen.
parforhold psykologi sexlyst testosteron østrogen progesteronsex kvinder mænd potens overgangsalder kommunikation lystpille skænderier intimitet nærhed kritik kønsforskelle hormon-ubalance

Særligt når vi har været sammen længe, er følelsen af anerkendelse og forståelse vigtig for, at vi føler os seksuelt motiverede, siger den norske professor og samlivsekspert Bente Træen. (Foto: Shutterstock)

Særligt når vi har været sammen længe, er følelsen af anerkendelse og forståelse vigtig for, at vi føler os seksuelt motiverede, siger den norske professor og samlivsekspert Bente Træen. (Foto: Shutterstock)

Bente Træen, som er professor ved Universitetet i Oslo, har længe forsket i seksuel sundhed og parforhold - senest i forbindelse med et studie blandt ældre voksne par i Danmark, Belgien, Portugal og Norge.

Resultaterne afslører, at det oftest er helbredsproblemer, som får mænd til at undvige sex.

Men når kvinder undgår sex, er det gerne som følge af andre ting i forholdet.

En almindelig årsag til, at parrene ikke har sex, er, at én eller begge ikke føler sig anerkendt eller 'set' af sin partner, fortæller Bente Træen til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite. Hun tilføjer:

»Det gælder mest for kvinderne, men i takt med at mændene bliver ældre, har de også behov for at føle nærhed til deres partner for at føle lyst.«

Hvem har gjort mest eller gjort det bedst?

»Især når et par har været sammen længe, er dét at føle sig set af sin partner vigtig for, om man føler sig seksuelt motiveret og har sex,« fortæller Bente Træen.

Men det er til tider svært for os at 'se' den anden. 

Bare forestil dig følgende scenarie: Hun har købt alle julegaverne til familie, slægt og venner. Han har stået for planlægning, indkøb og tilberedelse af julemaden.

De er begge trætte og stressede af de mange gøremål. De kommer måske til at kritisere dét, den anden har gjort, selv om de ikke mente det for at såre. 

Det er vigtigt at holde for øje, at der er forskel på din intention og så den effekt, det har på din partner, siger Bente Træen.

Og så husk lige ikke at hoppe direkte i skyttegraven og begynde at mundhugges om, hvem der har gjort mest, eller hvem der har gjort det bedst. Fortæl i stedet din partner, at kritikken gør dig ked af det og hvorfor, anbefaler Bente Træen.

»Vi kan kalde det at diskutere på maveniveau i stedet for på faktaniveau. Faktaniveauet - hvem der har gjort mest - er det meningsløst at skændes om, for I bliver aldrig enige, og det producerer bare en masse negative følelser.«

Diskuter på maveniveau

»Det er mere relevant at tale sammen på maveniveau, altså fortælle hinanden, hvordan det føles at blive kritiseret. Der er aldrig noget galt i at sige, hvad du føler,« understreger Bente Træen. 

Det kan give samlivet et boost, hvis begge parter oplever forståelse og anerkendelse for deres indsats. 

»Det er ikke rart ikke at blive set for alt det, du har bidraget med,« siger Bente Træen.

Og sexlysten bliver påvirket af, hvordan man har det i forholdet.

Hollandske forskere bad 93 par om at føre logbog over sex, følelser og humør morgen og aften i tre uger. Resultaterne afslørede, at følelser og humør den ene dag havde effekt på lysten til sex dagen efter.

Hvis én af parterne løber stresset rundt, mens den anden slapper af i sofaen, opstår forskelle i den seksuelle lyst let, mener Bente Træen.

Både mænd og kvinder kan opleve problemer med sexlysten, men det sker oftest for kvinder, fortæller hun.

Forskelle og ligheder mellem mænd og kvinder

I podcasten Armchair Expert fortæller den verdensberømte samlivsforsker John Gottman om et spørgsmål, han stiller for at blive klogere på dynamikken i et parforhold.

»Vi spørger deltagerne, om de er enige i følgende udsagn: Sex er en måde for mænd at føle intimitet og nærhed, mens kvinder kun ønsker sex, når de allerede føler intimitet og nærhed. 97 procent af de adspurgte er enige,« siger John Gottman.

De hollandske forskere, som analyserede parrenes logbøger, fandt flere ligheder end forskelle blandt mænd og kvinder. 

»Hvor meget, intimitet og sex, de havde, var knyttet til de samme ting hos begge køn. Det handlede om, hvordan de havde det med sig selv, deres partner og deres forhold,« siger forskeren Marieke Dewitte fra Universitetet i Maastricht til forskning.no.

»Hvis en mand spørger sin hustru, om de skal have sex, og hun svarer nej, er hans reaktion vigtig,« siger John Gottman i podcasten.

»Det bliver afgørende for, hvor meget sex parret har. Hvis hans respons på nogen som helst måde er straffende, holder de op med at have sex,« siger John Gottman, som fortsætter:

»Men hvis han for eksempel siger: Tak, fordi du siger det. Hvad er du i humør til? Gå tur, spise popcorn og se film? Så bliver relationen mellem dem ikke svækket.«

Mænd skal også holde for øje, at kvinder siger ja til sex 75 procent af gangene, understreger John Gottman.

»Sexlyst-pille er ikke den bedste løsning«

Bente Træen tror, at der er mange, som ikke ved, at meget af grundlaget for sex bliver lagt i det, som sker udenfor soveværelset.

Hun tror ikke på en lystpille til kvinder, som eksempelvis er i overgangsalderen.

»Jeg plejer at sige, at en pille ikke er et mirakel, for det er hormoner som testosteron, østrogen og progesteron. Der er ikke en eneste pille i verden, som hjælper mod, at du føler, at der er skævheder i forholdet, og at der ikke bliver sat pris på din indsats, eller at du ikke bliver set.«

»Hvis du har en hormon-ubalance, kan en pille muligvis hjælpe dig, men hvis der er psykologiske årsager bag den manglende sexlyst, skal du arbejde med det på andre måder, og samtidig få det bedre med din partner.« 

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk