Hvem spiller 'hard to get', og hvem falder for tricket?
Date spille kostbar hard to get

Skal en date arbejde for at få din opmærksomhed, eller foretrækker du at droppe spillet? Din datingadfærd hænger sammen med, hvordan du former relationer til folk, peger et nyt studie på. (Foto: Shutterstock)

Skal en date arbejde for at få din opmærksomhed, eller foretrækker du at droppe spillet? Din datingadfærd hænger sammen med, hvordan du former relationer til folk, peger et nyt studie på. (Foto: Shutterstock)

21 august 2020

Du kender det sikkert fra film, bøger eller dit eget online- eller offline-datingliv:

Nogle mennesker spiller kostbare eller ’hard to get’ for at gøre sig mere interessante overfor en mulig partner.

De kan være lang tid om at svare på beskeder med vilje – et fænomen, der kaldes ’breadcrumbing’, foregive, at de ikke har tid til at ses, men stadig skrive til dig (’benching’), eller måske tjekker de hele tiden telefonen, når I er på date.

»Det sender et dobbeltsignal. På den ene side siger du, at du er interesseret. På den anden side siger du: ’Du skal arbejde hårdt for at få min fulde opmærksomhed’,« fortæller Omri Gillath, psykologiprofessor ved University of Kansas i en pressemeddelelse fra universitetet.

Faktisk lader det til, at det at spille kostbar hænger sammen med dit tilknytningsmønster – altså, hvordan du følelsesmæssigt opbygger forhold til andre mennesker.

Det er i hvert fald resultatet af et nyt studie i tidsskriftet Personality and Individual Differences, som undersøger de psykologiske årsager til at spille kostbar, lyder det i pressemeddelelsen.

Tilknytningsbegrebet bruges indenfor psykologien til at beskrive, hvordan man opbygger relationer til andre.

Overordnet kan du have en tryg eller utryg tilknytningsstil, og hvis du har en utryg tilknytningsstil, klassificeres den enten som ængstelig eller afvisende.

Det nye studie viser dels, at det især er kvinder, der spiller hard to get, men at det typisk er kvinder med et utrygt og afvisende tilknytningsmønster.

Det viser sig også, at mænd med et utrygt og ængsteligt tilknytningsmønster er mere tilbøjelige til at gå efter kvinder med den adfærd.  

»Hvis du stoler på, at andre holder af dig, er du mindre tilbøjelig til at involvere dig i den slags spil. Du spiller ikke hard to get, og du går heller ikke efter folk, der gør det. Men hvis du er usikker, er du mere tilbøjelig til at bruge disse strategier,« siger Omri Gillath, som er medforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem tilknytningsstil og datingadfærd blandt 900 personer. De mener, at resultatet understreger, at vores adfærd, når vi leder efter partnere, er forankret i barndommen.

Tilknytningsteorien går nemlig på, at den måde, vi opfører os i relationer, i høj grad styres af barndomsoplevelser. Her spiller tilknytning til forældrene især en stor rolle. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.