Hvad kan det bruges til?
Barn med lup

Nogle gange skal man lade være med at spørge »Hvad skal det bruges til,« og bare lade der være plads til begejstring. (Foto: Colourbox)

For en uges tid siden hørte jeg en gammel ven i radioen. Troels Petersen, som han hedder, er en af de højenergi-fysikere, der arbejder på CERN, og han var inviteret til at fortælle om, hvad de forventer af spændende videnskabelige opdagelser i 2016.

Han fortalte, at de nu har skruet så højt på for energien, at de ikke ved, hvad de forventer. De aner ikke, hvad der kommer til at ske. Men ligegyldigt hvad, bliver det noget, vi aldrig har set før, og det bliver helt vildt spændende.

World Wide Web-kortet blev smidt

Så var det han fik det spørgsmål, man altid får. »Hvad kan det bruges til?« 

Det er et hade spørgsmål for de fleste af os grundforskere - så jeg krummede lidt tæer og sad og følte med min ven inde i radioen. Mig bekendt kan højenergifysik ikke bruges til noget (endnu). Troels svarede heller ikke men talte om, hvordan forsøgene på CERN vil give os indblik i universets aller dybeste og mest fundamentale grundsten.

Han forklarede, hvordan det er som at sidde med et puslespil, hvor man ikke har ret mange brikker - og man ikke ved, hvor mange der skal være i alt. De næste forsøg vil give lidt flere brikker - og måske hvem ved  - afsløre, at de gamle brikker ligger helt forkert. Jeg lyttede. Fascineret. Spændt. Journalisten kommenterede ikke på det der blev sagt, men spurgte bare igen: »Men hvad kan det bruges til?« 

Troels sukkede, eller også var det mig selv der sukkede. Så smed han World Wide Web kortet.

»Vi har opfundet World Wide Web,« sagde han nærmest lidt tørt. Strengt taget havde han stadig ikke svaret på spørgsmålet. World Wide Web er jo ikke som sådan anvendt højenergifysik, men derimod en såkaldt spin-off teknologi.

Når man sætter en masse dedikerede og kloge mennesker sammen og beder dem om at løse en meget svær opgave, så finder de ofte på smarte teknologier, som kan bruges andre steder i samfundet. NASA har fx lange lister over deres spin-off teknologier. Men selv om der stadig ikke sådan rigtigt var blevet svaret på spørsmålet om, hvad højenergifysik egentligt kan bruges til, var journalisten tilfreds med svaret (og der kom ikke et opfølgende spørgsmål om hvad man så kan bruge World Wide Web til?)

Der skal være plads til begejstring

På den ene side synes jeg, det er fair nok, at vi som skattebetalte forskere skal kunne svare på, hvad vores arbejde og resultater kan bruges til. Personligt har jeg heller ikke så svært ved det. Godt nok kan det jeg laver ikke bruges til noget, men det er meget jordnært og kan bruges af nogen, som kan forske videre i noget, som så kan bruges til noget.

På den anden side ville jeg ønske, at man bare nogle gange lod være med at stille dette spørgsmål. At der nogle gange var plads til at tro på, at selve det at udforske verden har værdi i sig selv. Plads til begejstring. Plads til at gøre vilde ting, fordi vi ikke ved, om vi kan.

Vi skal krydse Nordpolen, rejse til Månen, bygge pyramider, skrive digte, lege og le … ikke fordi det kan bruges til noget, men fordi det er den slags ting, eventyr skabes af. Vi skal udforske stjernernes indre, vi skal studerer inkaernes historie og forske i Grundtvigs frihedsbegreb … ikke fordi det kan bruges til noget, men fordi vi er mennesker med ånd og nysgerrighed.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.