Hvad gør jeg, hvis jeg taber min mobil i toilettet?
Hvordan redder du egentlig mest effektivt din mobil fra at lide druknedøden, hvis du har tabt den i toilettet? Og hvad skal du gøre ved computeren, hvis du har hældt kaffe ned i den?
mobil i toilettet drinks kaffe i computeren redde elektronik

»Uuuups«! En mobil kan nogle gange på uheldig vis lande i toilettet - og hvad gør du så? Dyk med ned i kummen, når Spørg Videnskaben undersøger, hvordan man redder sin elektronik efter en vandskade. (Foto: Shutterstock).

»Uuuups«! En mobil kan nogle gange på uheldig vis lande i toilettet - og hvad gør du så? Dyk med ned i kummen, når Spørg Videnskaben undersøger, hvordan man redder sin elektronik efter en vandskade. (Foto: Shutterstock).

Hver fjerde dansker læser nyheder på smartphonen, mens de sidder på tønden, viser en undersøgelse af over 1.000 mennesker, som Epinion har lavet for DR.

Når vi balancerer nyhedslæsning og toiletpapir, kan mobilen imidlertid godt ryge sig en tur. Lige ned i kummen - ups!

Og hvad gør man så?

nettet og i folkemunde flyder det med gode råd såsom at bruge føntørreren, komme mobilen i ovnen eller i en pose med ris.

»Men hvad er egentlig den mest effektive måde, vi kan redde vores mobil fra at kortslutte, hvis den er blevet våd?« skriver vores læser Peter Jensen til Spørg Videnskaben.

For at give Peter svar på spørgsmålet, har vi talt med både forskere og praktikere, der er vant til at reparere mobiler med vandskader.

»Fisk den op, for pokker!«

Det første råd er måske indlysende, men ikke desto mindre, er det helt essentielt.

»Du starter med at fiske den op af vandet. De fleste moderne telefoner er vandtætte, men det betyder ikke, at de nødvendigvis kan tåle at ligge i vand i lang tid. Hvis de ligger længere tid under vand, vil mobilen nemlig kortslutte til sidst,« siger Ivan Jørgensen, der er lektor på DTU Elektro.

mobil i toilettet drinks kaffe i computeren redde elektronik

Hvor man tidligere måske læste tegneserier, når man sad på toilettet, læser hver fjerde dansker nu på deres smartphone. (Foto: Shutterstock).

Elektricitet og vand er ikke gode venner, påpeger også Kasper Støy, der er professor i datalogi på IT-Universitetet i København.

»Vandet skaber en elektrisk kontakt mellem dele, som før var isoleret fra hinanden, eksempelvis mellem batteriets to poler. Når strømmen løber direkte fra den ene pol (+) til den anden, (-) sker der en kortslutning, og nogle af de elektriske forbindelser kan brænde af,« forklarer han.

Derfor er det vigtigste, du kan gøre, at få mobilen op af vandet i en frygtelig fart, lyder anbefalingen fra begge forskere.

Det er desuden en fordel i at tabe mobilen i en ren kumme, forklarer Ivan Jørgensen.

»Det er bedst, hvis du ikke taber den, lige efter du har tisset, fordi der er salt i tis, hvilket leder strømmen, som gør, at telefonen kortslutter hurtigere,« siger han.

Når vandet i kummen tilsættes salt, bliver der skabt flere positive og negative elektrisk ladede atomer. Atomerne (også kaldet ioner) fungerer som bærere af strømmen, hvilket kan gøre, at mobilen kortslutter hurtigere, uddyber han.

Sluk den, skil den ad, og tør den

Hvis mobilen først er kortsluttet, kan den ikke reddes igen uden hjælp fra en reparatør. Og selv, hvis du når at få den op i tide, er der ikke noget mirakel-råd, der med garanti kan fikse din mobil, understreger Ivan Jørgensen.

Han nævner dog alligevel tre ting, der er værd at prøve for at holde mobilen i gang.

 1. Tag mobilen op og sluk den. Du skal endelig ikke prøve at tænde den, hvis den er slukket, for det kan give en kortslutning.
 2. Skil den ad og tag simkortet og batteriet ud, hvis det er muligt.
 3. Læg elementerne, eller hele telefonen, på en radiator ved svag varme i et døgn. Den skal være helt tør, før du prøver at tænde den.

»Hvis det virker, er du heldig, og hvis ikke, må du enten sende den til reparation eller give den til genbrug,« siger Ivan Jørgensen.

Det skal du gøre, hvis mobilen bliver våd
 • Sluk den.
 • Skil den ad.
 • Læg den på en radiator ved svag varme i et døgn.
 • Hvis den ikke vil tænde, må du kontakte en reparatør.

Kilde: Ivan Jørgensen

Undgå at varme den i ovnen eller føntørre den

Forskere ved meget, men dog ikke alt, når det gælder et så praktisk spørgsmål som i denne udgave af Spørg Videnskaben.

Derfor har vi også kontaktet to praktikere, der er vant til at reparere mobiler og computere med vandskader.

De skal hjælpe os skelne de gode husråd fra de dårlige.

Et af de råd, som, man ofte hører, skulle kunne redde en våd mobil, er, at man skal varme den op i en ovn ved 50 grader.

Men det fraråder Peter Cytryn, der er tekniker hos reparatørvirksomheden Computerambulancen.

mobil i toilettet drinks kaffe i computeren redde elektronik

Selvom hårtørren er smart til at få styr på lokkerne, bør den ikke bruges til at tørre mobiler, mener PC-supporter Michael Olesen. (Foto: Shutterstock).

»Elektronikken tager ikke skade af 50 graders varme – kun kosmetisk, fordi en plastiktelefon kan risikere at blive misfarvet. Det er dog et problem i forhold til mobiler med LED-skærme, der kan være særligt varmefølsomme. Måske får du tørret telefonen, men i stedet ødelagt skærmen,« forklarer han.

Et andet råd lyder, at man skal prøve at føntørre mobilen.

Men det skal man være meget forsigtig med, mener Michael Olesen, der er PC-supporter på Københavns Universitet.

»Hvis man bruger en føntørrer, risikerer man at smelte plastikken på telefonen. Hvis man vil eksperimentere med det, skal det være ved svag varme,« siger han.

Ris gør det bare værre

På tekniker Peter Cytryns arbejdsplads, får de ofte kunder, der har prøvet alverdens ting for at tørre mobilen.

Men nogle ting skader mere, end de gavner.

»Jeg har set eksempler, hvor de her husråd har ødelagt folks chancer for at redde telefonen. Der var en kvinde, der havde puttet den i en pose med ris, fordi hun havde hørt, at det suger fugten. Men risene var kommet ind i telefonen og havde kortsluttet den. Jeg vil bestemt ikke anbefale det,« siger Peter Cytryn.

Computeren skal vendes på hovedet

En ting er, hvad du skal gøre - eller bestemt ikke skal gøre, hvis du taber mobilen i toilettet. Men hvad hvis du spilder en drink eller en kop kaffe ned i din bærbare computer?

Det skal du gøre, hvis du spilder kaffe i din bærbare
 • Sluk computeren.
 • Åbn den, og stil den på hovedet.
 • Lad den tørre.
 • Hvis den ikke virker, når du tænder den, bør du tage den med til en reparatør, frem for selv at begynde at skille den ad.

»Kaffe med sukker i er noget klistret stads, og det vil blive hvirvlet rundt af den blæser, der sidder i computeren. Nogle gange har folk spildt noget og er super heldige, at væsken ikke er sivet ned til printboardet, som er computerens nervecenter, fordi de har vendt den på hovedet. Men det er svært at give et eksakt råd,« siger han.

Det kan altså være en idé at åbne laptoppen, slukke den, stille den på hovedet og krydse fingre for, at væsken ikke har nået computerens nervecenter. Men hvis det ikke virker, bør man lade en reparatør se på den, mener Peter Cytryn.

»Det er de færreste, der ved, hvordan man skiller en computer ad, så derfor kan det være godt at tage den med til en reparatør. Det, man typisk gør, er at ultralydsrense den. Det betyder, at man bruger demineraliseret vand (vand uden elektrisk ladning fra salt) og kemikalier, der ryger ned i en rensemaskine, som varmer væsken op og kaster den rundt i maskinen på en skånsom måde,« siger han.

»Tab den ikke i første omgang«

I denne omgang af Spørg Videnskaben har vi undersøgt, hvordan man bedst redder sin mobil, hvis den er blevet våd.

Det er dog svært at give ét råd, der gør, at du er sikker på at kunne beholde din mobil eller computer, mener Ivan Jørgensen.

spilde tabe kaffe vand i bærbar computer hvad gør man

Hvis du har spildt kaffe ned i den bærbare computer, er det bedst at henvende sig til en professionel reparatør. Her fjerner man sikkert den klistrede væske med en ultralydsrensning. (Foto: Shutterstock).

»Det bedste, du kan gøre, er faktisk at undgå at tabe den i første omgang. Derefter gælder sund fornuft,« siger han.

Hvis du vil være 100 procent sikker på, at dine billeder fra mobilen, eller din eksamensopgaven på computeren, er sikret, skal du huske at lave kopier af filerne og eksempelvis gemme dem online, foreslår Ivan Jørgensen.

»Rigtige mænd tager ikke backup, men de græder til gengæld mere end andre,« slutter han.

Tak til forskere og praktikere for at gøre os klogere på, hvad vi skal stille op, når uheldet rammer os. Og tak til Peter Jensen for spørgsmålet - vi kvitterer med en Spørg Videnskaben T-shirt.

Hvis du har et spørgsmål, du gerne vil have svar på, så skriv en mail til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk