Hvad er mest dansk – and eller flæskesteg?
CLASSIC: På det traditionelle danske julebord er der som regel flæskesteg eller and. Men hvilken af spiserne har historisk været mest udbredt i Danmark? Vi søger et svar.

And eller flæskesteg til jul? Det kan være svært at vælge, men i den her artikel får du viden, så du kan vælge den ret, der er mest traditionelt dansk. Altså: hvad har flest danskere i de seneste hundrede år spist til jul? (Foto: Colourbox)

And eller flæskesteg til jul? Det kan være svært at vælge, men i den her artikel får du viden, så du kan vælge den ret, der er mest traditionelt dansk. Altså: hvad har flest danskere i de seneste hundrede år spist til jul? (Foto: Colourbox)

Nogen sværger til anden juleaften. Andre til flæskestegen. Og så er der selvfølgelig dem, der helgarderer sig og steger begge dele – gerne med et beskedent supplement af medister.

Til de sidste hører vores læser Marianne Frimand. Hun har skrevet til Spørg Videnskaben for at få svar på, hvilke stykker kød i hendes jule-orgie, der er de mest traditionelt danske.

»Hjemme hos os snakker vi næsten hele tiden om mad. Enten den vi spiser, eller den, vi skal spise senere. Forleden kom vi til at snakke om julemad og hvad der er den mest traditionelle danske julemad. Nogen mener, det er and. Andre, at det er flæskesteg. Men hvem har ret?« skriver Marianne Frimand til Spørg Videnskaben.

Flæskesteg var mest udbredt

Julemiddagen skulle helst ikke eksplodere i en uheldig diskussion om kød og tradition, så Spørg Videnskaben kontakter straks Irene Hellvik. Hun er kulturhistoriker og freelance kulturformidler, og så har hun tidligere været museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum, der nu hedder Det Grønne Museum.

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genudgiver' vi artikler fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 29. november 2013.

Hun har forsket i dansk madkultur, og hun er ikke i tvivl om, hvilken kødret der historisk har været mest udbredt på de danske juleborde – og vel derfor også kan kaldes den mest traditionelle.

»Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880'erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem,« fortæller Irene Hellvik.

Anden blev spist af de ’fine’ i byen

Anden havde også sin plads på bordene juleaften. Men det var hos de mest velhavende borgere i byerne.

»I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk – eller tysk – inspireret.«

»Det var også finere og dyrere med and, fordi det ikke var alle, der havde mulighed for at få fat i en,« fortæller Irene Hellvik.

Kogebogsforsker Caroline Nyvang, seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek, supplerer:

»Svinet var en nationalspise. Og ved højtider valgte man at spise nationalt – undtagen blandt de frankofile i byerne. Man slagtede grisene i november og nød godt af dem i julen,« fortæller Caroline Nyvang.

Anden er jule-mester i dag

Så gammel er julemiddagen
  • Danskerne kunne først lave stege, da de fik jernkomfurer i 1880erne.
  • De brunede kartofler stammer fra 1820-1850. Garnituren var erstatning for de sukkerbrunede kastanier, der var tilbehør ved de velhavendes middage.
  • De hvide kartofler røg først på tallerkenen i 1890erne.
  • Rødkålen dukkede op i Fru Constantins kogebog, der blev udgivet i 1902. Kilde: FoodCulture

Nye madvaner har det med først at blive populære i byerne for så at brede sig til resten af landet.

For eksempel åbnede de første danske pizzariaer og sushi-barer i de store byer. Nu – få år senere – kan man få pizza over hele landet, og sushien ligger og sveder i supermarkeder fra Nordjylland til Bornholm.

Det har taget en del længere tid for ænderne at kæmpe sig fra byerne og ind i landbefolkningens kranspulsårer. Først for få år siden oplevede fjerkræene for alvor deres triumf på de danske juleborde.

Ifølge Danmarks Statistik har anden de seneste 10 år overhalet den elskede svinesteg.

  • I 2000 brugte en husstand i gennemsnit 30 kroner på flæskestege i december. I 2010 var det beløb steget til 37 kroner i faste priser – altså, når forbruget er renset for prisudviklingen gennem årene.

Det kunne ligne en pæn stigning i flæske-salget. Men stigningen blegner ved siden af fjerkræ-salget, hvor der er sket en fordobling i de samme ti år.

  • I 2000 brugte en husstand i gennemsnit 28 kroner på ænder og gæs i december måned. I 2010 var beløbet steget til 56 kroner.

Anden er mere festlig

Så selvom flæskestegen er den mest traditionelle danske julemad, har anden altså sat sig solidt på julebordene – efter et kapløb på 130 år.

»Det overrasker mig overhovedet ikke. Det er blevet almindeligt, at man får flæskesteg flere gange i løbet af året. Anden får man derimod ikke så tit, og derfor er den lidt mere festlig,« siger Irene Hellvik.

Anderledes var det i 1800-tallet, fortæller Caroline Nyvang.

»Det fede og ferske kød blev associeret med noget særligt godt og lækkert. Dengang var man ikke så bekymret for fedt i maden, og året rundt spiste man som regel salt og røget kød, så det nyslagtede var en luksus.«

»Og så skal man huske på, at man mange steder ikke har spist specielt meget kød i hverdagen. Så det var noget særligt, når man slagtede en gris til jul,« fortæller Caroline Nyvang.

Vi takker hende og Irene Hellvik for de gode svar. Vi takker også vores læser Marianne Frimand for det gode – og meget aktuelle – spørgsmål. Som tak får hun en fancy Videnskab.dk-T-shirt med abekatte-tryk. 

Hvis du selv sidder med et spørgsmål om et eller andet, kan du sende det til sv@videnskab.dk. Eller du kan læse flere spørgsmål og svar i Videnskab.dk’s oplagte mandelgave-bøger: 'Hvad gør mest ondt - en fødsel eller et spark i skridtet?' eller ’Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?’.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.