Humorens kode er knækket
Humor, hvad er det? Komikere, skuespillere og forfattere har længe forsøgt at finde ud af, hvorfor noget er sjovt. Nu mener amerikanske forskere at have knækket koden.

Hvornår er en vits sjov - og hvornår er den bare pinlig? Amerikanske forskere har fundet svaret, mener de. (Foto: Colourbox)

Hvornår er en vits sjov - og hvornår er den bare pinlig? Amerikanske forskere har fundet svaret, mener de. (Foto: Colourbox)

Man er som regel ikke i tvivl, når noget er rigtig sjovt. Men hvad det er, der præcis får os til at knække sammen i latterkramper, har længe været et mysterium.

Nu hævder psykoanalytikere fra University of Colorado i USA at have fundet formlen, skriver Telegraph. Ifølge forskerne er humor et 'resultat af en godartet overtrædelse af den måde, verden burde være på'.

Folk synes, at noget er sjovt, hvis det går imod, hvad der normalt er acceptabelt, under forudsætning af at det stadig er harmløst.

Undersøgelsen, der er publiceret i den seneste udgave af tidsskriftet Psychological Science, hævder at det er op til den enkelte at vurdere, hvorvidt situationen er gunstig eller ej.

Pølser og Rabbinere

Psykoanalytikerne ved University of Colorado satte sig for at bevise deres teori om, at denne sociale uregelmæssighed måtte være harmløs ved at bede frivillige om at udføre en række scenarier.

I et af scenarierne hyrede en amerikansk pølseproducent en rabbiner til at gøre reklame for svinekødsprodukter og i et andet tilfælde hyrede han en landmand. Ansættelsen af rabbineren fik i højere grad tilskuerne til at grine end ansættelsen af landmanden, fordi det var en moralsk overtrædelse og ikke på sin plads.

Peter McGraw, en af forfatterne til undersøgelsen, siger til Telegraph, at resultaterne også hjælper med at forklare, hvorfor humor har svært ved at bevæge sig på tværs af landegrænser.

»Det er svært at finde komik, der er tværkulturel, fordi den måde, som overtrædelser kan være godartede på, varierer fra kultur til kultur.«

»Komik, som er sjov tværkulturelt, har tendens til at indeholde meget fysisk humor. Overtrædelserne er tydelige, uanset hvem du er.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk