Hulemaleri af menneskelignende skikkelser med store hoveder får forskere til at undre sig
hulemaleri tanzania

I en grotte i Tanzania har forskere fundet et maleri af noget, der ligner mennesker med meget specielle hoveder. (Foto: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021)

I en grotte i Tanzania har forskere fundet et maleri af noget, der ligner mennesker med meget specielle hoveder. (Foto: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021)

Kilde: 
15 februar 2021

I 2018 fandt arkæologer 52 stenhuler i Tanzania, der allesammen var udsmykket med hulemalerier.

Mange var nedslidte af vind og vejr, men enkelte fik forskerne til for alvor at spærre øjnene op.

Tre menneskelignende figurer med gigantiske hoveder kiggede ud på dem omringet af afrikansk dyreliv i alle former og størrelser.

Nu har arkæolog Marciej Grzelczyk fra Jagiellonian University i Polen måske løst gåden om, hvad figurerne på Amak’hee 4 skal forestille. Og nej, det er ikke aliens.

Det skriver Sciencealert.

»Særlig bemærkelsesværdig blandt Amak’hee-malerierne er en scene, som centreres omkring tre billeder,« ifølge studiet, der er udgivet i tidsskriftet Antiquity.

»I trioen ser det ud til, at vi ser stiliserede bøffel-hoveder. Disse former minder om det centrale dyk i bøflens hoved, hvor de to horn rejser sig og kurver udad og væk fra hovedet, men også de nedadvendte ører er synlige.«

hulemaleri tanzania store hoveder bøffel

I den videnskabelige artikel illustrerer arkæologen Grzelczyk ligheder mellem hulemaleriet og bøffelhoved (Foto: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021)

Hulemalerierne i Tanzania er svære at datere. Der er ingen husdyr, hvilket betyder, vi skal i hvert fald hundreder af år tilbage, til dengang da der fandtes mennesker på stedet, der levede udelukkende som jæger-samlere, skriver Science Alert.

Det vides ikke med sikkerhed, om malerierne virkelig skal forestille en form for bøffel-hoveder. Sandawe-folket bor i området og nedstammer fra dem, der malede hulemalerierne. Hos dem findes ingen legender om mennesker, der kan skifte ham og blive til bøfler, men hornene har stor betydning i Sandawe-ritualer, skriver Sciencealert.

Nær grotten findes en anden grotte, hvor tilsvarende mystiske figurer med store hoveder pryder væggen. De minder til forveksling om Amak’hee-figurerne:

En streg forbinder dem, der er tre, og deres hænder er placeret på samme måde.

Hvad de skal bruges til, kan de lokale måske svare på i et fremtidigt studie. Grotterne er nemlig stadig i brug i forbindelse med ritualer, skriver Science Alert.

hulemaleri tanzania bøffel

En markant forskel ved de to hulemalerier er, at Amak'hee-figurerne udgør en central plads i hulemaleriet, mens de stribede kolo-figurer er mindre i størrelse og betydning i den anden hules billeder. (Foto: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021)

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.