Hollywood-stjernernes ægteskaber under dansk lup
Undersøgelse af Hollywoodstjerners ægteskabsmønstre er med til at slå fast, hvorfor mennesker primært gifter sig med en partner på samme uddannelsesniveau som dem selv.

Tom Cruise og Katie Holmes er et af cirka 100 kendte Hollywood par, som er en del af undersøgelsen. (Foto: Jay Tamboli)

Tom Cruise og Katie Holmes er et af cirka 100 kendte Hollywood par, som er en del af undersøgelsen. (Foto: Jay Tamboli)

Umiddelbart kan det virke underligt, at Hollywoodstjerners ægteskaber kan danne rammen for et forskningsprojekt.

Men en forsker ved Aarhus Universitet har undersøgt, hvad stjerner som Meryl Streep, Clint Eastwood og Nicole Kidmans ægteskaber kan fortælle os om grunden til, at vi ofte ender med at gifte os med personer på samme uddannelsesniveau som vores eget.

Længe været uklart

I årevis har forskere vidst, at vi har en tendens til at gifte os med en partner, der har samme uddannelsesniveau. Men hvorfor det forholder sig sådan, har været en gåde.

Buddene har været mange;

  • Det kan handle om penge: En ægtefælle med en lignende uddannelse får en løn, der matcher ens egen.
  • Det kan handle om livsstil: En ægtefælle med lignenden uddannelse har sandsynligvis samme smag i bøger, film og musik.

Andre bud er kommet fra sociologer, som peger på, at uddannelse har mindre at gøre med personlige præferencer og mere at gøre med, hvem man til daglig omgås.

Mange møder deres kommende ægtefælle i forbindelse med deres uddannelsesforløb eller på deres arbejdsplads, hvor man ofte arbejder sammen med personer med samme uddannelsesniveau.

I en artikel, der for nylig er offentliggjort i Journal of Human Capital har Gustaf Bruze, forsker og økonom ved Aarhus Universitet, Business and Social Sciences, søgt at afklare spørgsmålet ved at se på Hollywood filmstjernernes ægteskaber.

»I min sammenligning af filmstjernernes ægteskabsvalg, viser det sig, at de ikke gifter sig på baggrund af indkomstniveau, succesrate eller alene fordi de har lavet en film sammen. I stedet er den mest afgørende faktor skuespillernes uddannelsesniveau,«  forklarer forskeren.

Tidligere undersøgelser i netdating

Det nye fund bekræfter dermed den tendens, som man har set ved tidligere studier af netdating, som også viste, at vi søger en mage med lignende uddannelsesbaggrund.

Dog blev der dengang sået tvivl om resultaterne.

»Man kunne dengang ikke udelukke, at grunden til, at en mand med kort uddannelse ikke tog kontakt til en højtuddannet kvinde på netdating var, at han måske frygtede en afvisning. Og ikke fordi han ikke var interesseret i at date en højtuddannet kvinde,«  siger Gustaf Bruze.

Filmstjerner er unikke forskningsobjekter

Tvivlen, som opstod i forhold til undersøgelsen af netdating, kan nu afskrives på baggrund af de nye resultater.

»Det interessante ved filmstjerner er, at deres uddannelsesniveau ikke hænger sammen med deres indkomstniveau, på dette punkt adskiller filmstjerner sig fra øvrige erhverv, hvilket gør dem til et godt studiemateriale,« fortæller Gustav Bruze.

Han forklarer videre, at skuespillere, der ender med at blive gift, sjældent møder hinanden gennem deres uddannelse. Og når de bliver hyret til en film, skeles der sjældent til eksamenspapirerne.

Alligevel viste undersøgelsen, at skuespillere ligesom alle andre, valgte partnere på samme uddannelsesniveau som dem selv, i stedet for eksempelvis at vælge partnere med samme succes inden for filmverden eller som havde samme økonomiske indtjening som dem selv.

Tendens skaber ulighed

»Det tyder på, at selv hvis vi levede i et samfund, hvor alle havde nogenlunde samme indkomst, ville vi alligevel søge en partner med samme uddannelsesniveau,«  siger Gustav Bruze.

Dog forholder det sig ikke sådan i dag, og det har stor betydning for samfundets opbygning, at vi vælger partnere ud fra uddannelsesniveau.

»Grunden til at dette er vigtigt at afklare, er, at forskning peger på, at når vi i stigende grad gifter os med partnere på samme uddannelsesniveau som os selv, er det med til at skabe en stigende grad af ulighed i samfundet,« forklarer forskeren.

Han kan dog ikke komme med bud på, hvad man kan gøre for at ændre denne udvikling, da det vil være utænkeligt, at man vil gå ind og diktere i forhold til menneskers valg af partnere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk