Holder om penis og omringet af leoparder: Ældste narrative udskæring opdaget

Manden med sit erigerede lem i hånden er den eneste af udskæringerne, der er skåret så meget ud, at han næsten er i 3D. (Foto: Antiquity Publications Ltd/Eylem Özdongan/Cambridge University)

Manden med sit erigerede lem i hånden er den eneste af udskæringerne, der er skåret så meget ud, at han næsten er i 3D. (Foto: Antiquity Publications Ltd/Eylem Özdongan/Cambridge University)

Kilde: 
08 december 2022

I det sydøstlige Tyrkiet har arkæologer gjort en vild opdagelse. De har fundet 11.000 år gamle udskårne stenfigurer, der forestiller to mænd, den ene holdende om sin erigerede penis, omringet af to truende leoparder og en tyr.

Den nyopdagede klipperelief er efter sigende den ældste scenefortælling, der nogensinde er registreret. 

Det skriver mediet Live Science.  

De ældgamle udskæringer blev fundet i ruinerne af en bygning fra stenalderen, på en indbygget bænk, der var hugget ind i en klippe. 

Her ses hele Sayburç reliffet, der udsmykker bænken. (Foto: Antiquity Publications Ltd/Eylem Özdongan/Cambridge University)

Helt nøjagtig forestiller udskæringerne fra venstre en tyr med et voldsomt horn. Den står overfor en mand, der i sin højre hånd med seks fingre holder om en slange eller en rangle. Længere henne står en anden mand med to truende leoparder, der viser skarpe tænder og snoer halerne op langs kroppen, på hver sin side af manden. Han kigger lige ud og holder om sin erigerede penis.   

Det oldgamle relief og ruinerne af bygningen fra stenalderen er gravet frem under to moderne bygninger i den tyrkiske by Sayburç. (Foto: Antiquity Publications Ltd/Eylem Özdongan/Cambridge University)

Udskæringerne af de to scener er i alt 3,7 meter brede, og ifølge undersøgelsens forfatter, arkæolog Eylem Özdonğan fra Istanbul University, kan figurerne afspejle en maskulin verden.  

»På steder som Göbekli Tepe og Sayburç (hvor relieffet er opdaget, red.) er der afbildet en maskulin verden og dens refleksioner. Rovdyr af hankøn, erigerede penisser og mandlige afbildninger. Dem på Sayburç adskiller sig fra tidligere fund, ved at de er afbildet sammen for at danne en scene,« fortæller hun til Live Science. 

Hun peger på, at hele udskæringen skal ses som én fortælling, men præcis hvilken historie udskæringerne skulle fortælle, er gået tabt.

smb
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.