Høj intelligens giver ikke automatisk gode karakterer
Du behøver ikke være den klogeste på læsesalen for at få gode karakterer. Med en smule videbegær kommer du langt, viser et nyt studie.

Nysgerrighed er en væsentlig faktor i akademiske præstastioner, ifølge det nye studie. Måske er det på biblioteket mange får tilfredsstillet deres videbegær. (Foto: Colourbox)

Nysgerrighed er en væsentlig faktor i akademiske præstastioner, ifølge det nye studie. Måske er det på biblioteket mange får tilfredsstillet deres videbegær. (Foto: Colourbox)

De fleste har nok kendt en Karl Smart, der sad bagest i klasseværelset, som brillerede for en stund, men som faldt af den akademiske vogn når det pressede sig på.

En gruppe forskere ville finde ud af, hvilke egenskaber der spiller ind i akademisk succes, og samlede derfor data om cirka 50.000 studerende fra 200 videnskabelige studier.

Intelligens viste sig ikke nødvendigvis at spille den største rolle for studenternes præstationer ved prøver.

Klog vs. vedholdende

En af de egenskaber, der spillede ind var god gammeldags samvittighed. Med andre ord gjorde studenterne det godt, når de terpede støt og samvittighedsfuldt.

Studiet viste også, at de videbegærlige studerende havde en fordel: Kombineret med en vedholdende terpevilje spillede nysgerrighed ifølge studiet en lige så stor rolle som intelligens.

Videbegær

Ikke alle får gode resultater selv om de er kloge nok. (Foto: Colourbox)

»Nysgerrighed er slet og ret en sult efter at udforske,« siger Sophie von Stumm fra University of Edinburgh, som står bag studiet sammen med to andre forskere.

»Hvis du er intellektuelt nysgerrig tager du hjem og læser bøger. Hvis du er nysgerrig på andre måder, rejser du måske til andre lande og prøver nye former for mad,« siger von Stumm i en pressemeddelelse fra Association for Psychological Science.

Forskerne tror, at begge disse egenskaber kan bidrage til gode skolepræstationer.

Undervurderet egenskab?

Von Stumm mener, at lærere, men også arbejdsgivere, kan benytte menneskers nysgerrighed i endnu større grad:

»Det er let at ansætte nogen som har prøvet jobbet før og derfor ved, hvordan man skal opføre sig i rollen. Men det er meget mere interessant at identificere de mennesker, som har det største potentiale for udvikling – altså de nysgerrige,« siger hun i pressemeddelelsen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk