Hjulspor fundet på vikingeborg ved Køge
Nyt fund af hjulspor ved Borgring er et sjældent vidne om liv på Danmarks femte vikingeborg. Arkæologerne håber på at blive klogere på borgen, når de får fastslået hjulsporenes alder.
hjulspor borgring vikingeborgen vikinger

Hjulsporene, som er fundet ved Borgrings Nordport, er strøet med småsten. Formålet var, at vikingetidens vogne ikke sad fast i rillerne i jorden, som opstod på grund af trafikken ind og ud af porten. (Foto: Nanna Holm, Vikingeborgen)

Hjulsporene, som er fundet ved Borgrings Nordport, er strøet med småsten. Formålet var, at vikingetidens vogne ikke sad fast i rillerne i jorden, som opstod på grund af trafikken ind og ud af porten. (Foto: Nanna Holm, Vikingeborgen)

Arkæologerne, der i sommermånederne udgraver ved Borgring tæt på Køge, har gjort et nyt fund. Borgring er Danmarks femte vikingeborg, som blev opdaget i 2014.

Historien Kort
  • Arkæologer har opdaget hjulspor ved vikingeborgen Borgring nær Køge
  • Hjulsporene er en indikation på, at der har været liv på borgen. Det har arkæologerne ikke fundet mange andre tegn på.
  • De håber at blive endnu klogere på livet på vikingeborgen, når de har fastslået hjulsporenes alder

Årets udgravninger foregår primært ved Borgrings nordlige port. Her har arkæolog Jonas Christensen og hans kollegaer fundet hjulspor.

»Under udgravningerne fandt vi pludselig lange baner fyldt med småsten. Stenene er presset ned i jorden, så vi kan se, at der har kørt vogne på dem. De forekommer ikke naturligt i lagene, men er lagt ud af vikingerne, for at undgå, at vognene sad fast,« fortæller han.

Der er cirka 90 centimeter mellem de småstensfyldte baner, som arkæologerne indtil videre har kunnet følge mere end fem meter. Stenene måler omkring fem centimeter, men enkelte er større.

»Hjulsporene stammer sandsynligvis fra vikingetidens firehjulede vogne, som vi også har fundet spor fra andre steder. De bestod af en undervogn med fire egehjul af træ og en vognkasse. Trækdyrene var sandsynligvis okser,« siger Jonas Christensen.

Bliv klogere på fundet af hjulspor i videoen. Keramikken, som arkæolog Jens Ulriksen nævner, kan du læse mere om her. (Video: Katrine Axlev, Vikingeborgen)

    

Som at kigge direkte på vikingetiden

Da Jonas Christensen og hans kollegaer startede sommerens arkæologiske udgravninger ved Borgring, havde de primært forventet at finde brændt tømmer fra den brand, som hærgede vikingeborgen (se faktaboks).

Branden på Borgring

Arkæologerne kan se, at der har været brand i Borgrings Nordport og Østport. Det afslører trækul i jordlagene.

Der er både fundet gulvlag og keramik fra tiden efter branden på Borgring. Hvis hjulsporene også er fra efter branden, bidrager det til billedet af, at livet er forsat på vikingeborgen.

»Vi havde ingen indikationer på, at der ville være hjulspor. Så det var en god overraskelse,« siger han. 

Selvom fundet ifølge Jonas Christensen ikke giver ny viden om livet i vikingetiden generelt, er det et særegent fund for Borgring.

»Vi finder mange detaljer på Borgrings bygningsværk, men vi har få fund, der giver os en fornemmelse af dem, der boede her. Men hjulsporene er et tegn på, at der har været ret meget trafik ind og ud af vikingeborgen. De er en slags fodspor fra de vikinger, som færdedes der,« siger han og fortsætter:

»Det gør det mere levende, når vi får tegn på de mennesker, som har været på Borgring. Man står pludselig og kigger direkte på vikingetiden.«

Museumsinspektør på Nationalmuseet Peter Pentz, som ikke er involveret i udgravningerne, er enig i, at fundet er spændende.

»Jeg vil mene, at det er en absolut sandsynlig forklaring, at det er hjulspor, de har fundet; også selvom afstanden mellem banerne er ret smal. Fundet af hjulspor er ikke i sig selv epokegørende, dem kender vi fra flere tidsperioder også før vikingetiden. Men hvis de kan tilknyttes Borgring, er det interessant,« siger han.

Kom 360 grader rundt om de nyfundne hjulspor. (Grafik: Wheel tracks, Borgring by Museum Sydøstdanmark on Sketchfab)

Hjulspor er tegn på liv på Borgring

Borgring har, siden den blev opdaget i 2014, været lidt af et mysterium for arkæologerne, fordi den er efterladt med indtrykket af en nærmest tom lokalitet fra vikingetiden.

Udover fund fra det meste af vikingeborgens bygningsværk har der været meget langt mellem tegn på liv. Arkæologerne har tidligere fundet glasperler, en værktøjskasse og engelsk keramik, som Videnskab.dk også har skrevet om. Men det er det.

Hjulsporene bidrager til billedet af, at Borgring ikke har været helt mennesketom, fortæller Jonas Christensen.

»Fundet af hjulsporene viser os, at der har været en del trafik ind og ud af Borgring. Nogle spor går skråt. Det er sandsynligvis, fordi jorden er blevet så sumpet og mudret, at man har forsøgt at anlægge nye spor i nye retninger. Der er altså blevet kørt så mange gange i de samme spor, at det har lavet dybe riller,« siger han.

Hjulsporenes alder er afgørende

Der mangler at blive besvaret et vigtigt spørgsmål om de stenfyldte hjulspor. Arkæologerne ved endnu ikke, om de stammer fra før eller efter branden på Borgring. Det er ret afgørende for forståelsen af vikingborgen.

»Hvis sporene er fra før branden, stammer de formentlig, fra da Borgring blev bygget. Men hvis de først er fra efter branden, er det tegn på, at vikingerne er blevet ved med at bruge borgen. Det støtter de spor af en håndværker, vi fandt i østporten,« siger Jonas Christensen med henvisning til arkæologernes fund af en værktøjskasse

Arkæologernes næste skridt er derfor at fastsætte hjulsporenes alder i forhold til branden.

»Det gør vi ved at grave længere ned og se, om vi finder brandspor i jordlagene under hjulsporene. Da de nederste jordlag nødvendigvis må være de ældste, kan vi datere branden og anlæggelsen af hjulsporene i forhold til hinanden,« forklarer Jonas Christensen.

Peter Pentz fra Nationalmuseet er enig i vigtigheden af at fastslå hjulsporenes alder, selvom det kan være en svær disciplin.

»Det er vanskeligt at datere hjulspor, som jo bare er nedsænkninger i jorden. For Borgring er det nødvendigt med en ret præcis datering. Derfor bliver det rigtig spændende, hvis de får fastsat, hvor i jordlagene hjulsporene hører til,« siger han.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk