Hjerteløs mumie har hjernen intakt
En egyptisk mumie er fundet med en intakt hjerne, men til gengæld har den fået fjernet hjerte og tarme. Dette er måske tegn på en rituel healing.

Her ses den 1.700 år gamle mumie. Dette billede er taget kort før en skanning på Montreal Neurological Institute. (Foto: Nicolas Morin)

Her ses den 1.700 år gamle mumie. Dette billede er taget kort før en skanning på Montreal Neurological Institute. (Foto: Nicolas Morin)

 

Et forskerteam har undersøgt en 1.700 år gammel kvindelig mumie fundet i Egypten. En CT-skanning viste blandt andet at hun havde tykke karton-lignende plader i kroppen. Det skriver Livescience.com

Mumien havde fået fjernet tarmene, maven, leveren og endda hjertet. Alt sammen gennem et hul i mellemkødet. Hjernen var dog efterladt intakt.

Hjernen fjernes ofte under balsameringen, da den er noget af det første, der går i forrådnelse. På denne måde kan den afdøde bedre tørres og balsameres.

Hullet i kvindens mellemkød var lukket med harpiks og linned, men inden balsameringen var komplet, indlagde de pladerne ved hendes brystben og i maven.

Plader skulle erstatte hjertet

De tykke karton-lignende plader kan måske være indlagt med en rituel bagtanke. Kvinden var nemlig ikke blevet skåret op i ved hverken brystbenet eller i maven.

Pladen ved brystbenet kan måske have været en erstatning for hendes manglende hjerte. Pladen i maveregionen er dog mere tvetydig.

CT-skanningen afslørede de to kartonlignende plader ved kvindes brystben og mave.(Foto: Andrew Wade)

Forskerteamet ved, at de mumier, der er blevet dissekeret gennem maveregionen, fik en plade som den kvinden har. Dog viser skanninger, at den kvindelige mumies maveregion aldrig er blevet rørt.

Måske har man troet at pladen ville heale kvindens hul i mellemkødet, og at hun derfor kunne have fået et bedre liv efter døden.

 

Hjertet var indgangen til dødsriget

Hjertet var en vigtig del af det gamle Egypten, da det skulle vejes af gudinden Maat, for at få lov at komme ind i dødsriget.

Man har i lang tid troet, at det var derfor, at man ikke fjernede hjertet under balsameringen, men ny forskning modsiger dette.

»Vi ved faktisk ikke hvad der skete med de hjerter, der er blevet fjernet,« siger Andrew Wade, der er professor ved McMaster University i Canada, til Livescience.com.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk