Hjælp forskerne: Hvordan bruger du stoffer?
Ny undersøgelse skal fylde hullerne i forskernes viden om danskeres brug af narkotiske stoffer.

Mere end 10 procent af danske unge mellem 17 og 19 år har taget andre stoffer end hash. En ny undersøgelse skal forsøge at kortlægge, hvilke stoffer det drejer sig om, og hvad brugerne selv synes om det. (Foto: Shutterstock)

Mere end 10 procent af danske unge mellem 17 og 19 år har taget andre stoffer end hash. En ny undersøgelse skal forsøge at kortlægge, hvilke stoffer det drejer sig om, og hvad brugerne selv synes om det. (Foto: Shutterstock)

En stor undersøgelse af danskernes brug og misbrug af stoffer er netop blevet lanceret. Undersøgelsen Global Drug Survey skal kortlægge, hvilke stoffer der typisk indtages, men vil også fortælle noget om, hvordan folk selv opfatter deres omgang med rusmidlerne.

»Den største del af de brugere, vi har i Danmark, er rekreative brugere. Dem har vi ikke ret meget forskning på, men det har vi brug for,« siger Jakob Demant, der er lektor ved Aarhus Universitets Center for Rusmiddelforskning.

Den forskning skal den nye undersøgelse give mulighed for, for hvor man typisk ser på hele befolkningsgrupper, når man undersøger narkotikabrug, så stiller den nye undersøgelser skarpt på en enkelt gruppe: stofbrugerne selv.

»Så kan vi finde viden om dem, som rent faktisk bruger stoffer – og det er en viden, som vi ikke har. Vi har masser af viden om dem, der er i behandling, men vi har ikke ret meget viden om dem, som bruger de her stoffer på en mere kontrolleret måde,« siger Jakob Demant.

Du kan hjælpe forskerne med at få viden om stofbrug ved at tage testen her.

Folks personlige narkoerfaringer er i fokus

Mere end 10 procent af danske unge mellem 17 og 19 år har forsøgt sig med andre stoffer end hash. For langt størstedelen af dem, er der tale om et rekreativt forbrug, siger Jakob Demant.

»Samtidig ved vi også, at vi har en meget stor gruppe i Danmark, som har eksperimenteret med hash på den ene eller den anden måde, men det er faktisk relativt få, der har et decideret afhængighedsproblem,« siger han.

Derfor er det vigtigt med en undersøgelse, der neutralt og uden løftede pegefingre spørger ind til folks vaner med stofferne. På den måde kan forskerne få en forståelse for personernes egne overvejelser omkring deres brug eller misbrug, forklarer han.

»Selvom rigtig mange eksperimenterer med de her stoffer og samtidig fungerer godt i hverdagen, så er det også nogle relativt farlige ting, vi har at gøre med. Så denne her undersøgelse går ind og ser på, hvad det er for nogle nydelser, brugerne får ud af stofferne, og det kan give os værdifuld viden,« siger Jakob Demant.

Undersøgelsen giver forsigtige råd

Men undersøgelsen skal ikke kun give forskerne ny viden. Den skal også oplyse brugerne om de sundhedsmæssige farer, der er involveret ved indtagelse af stoffer.

På en fornuftig måde, understreger Jakob Demant.

Fakta

Omkring 40 procent af danske unge mellem 16 og 20 år har prøvet at ryge hash. Ud af dem har 10 procent et aktuelt brug af hash.

Lidt over 10 procent har prøvet et andet stof end hash. De fleste, der prøver stoffer, gør det kun nogle enkelte gange.

82 procent af piger og 62 procent af drenge mellem 16 og 20 har aldrig prøvet at tage stoffer. Der er altså flere drenge, der prøver stoffer.

Sundhedsstyrelsen anslår, at omkring 27.000 danskere har et stofmisbrug.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

»Vi går ikke ind og siger, lad være med at tage stoffer. Vi prøver i stedet at give et såkaldt skadesreducerende perspektiv.«

»For eksempel kan vi oplyse folk om, at hvis de husker at tage fire ugers pauser mellem MDMA-indtag, så har hjernen og kroppen tid at restituere.«

»Og så spørger vi samtidig om, hvordan folk reagerer på sådan et udsagn,« siger Jakob Demant.

Stofbruget ændrer sig konstant

Undersøgelsen dækker hele verden, men det er første gang, at Danmark deltager. Forskerne forventer mellem 50.000 og 100.000 besvarelser – heraf 2.000 fra Danmark.

Jakob Demant ser frem til at få opdateret data på særligt nye stoffers udbredelse herhjemme.

»Vi har ikke nogen viden om dem, og meget tyder på, at de forandrer sig hurtigere og hurtigere. Hvis man skal undgå skader som følge af stofmisbrug, så skal man have fat i folks erfaringer,« siger han.

Brugsvanerne ændrer sig, og for eksempel går de færreste unge i dag til rave-parties og tager ecstasy. De tager stadig ecstasy, men omstændighederne er anderledes, siger Jakob Demant.

»Der sker forandringer med stofferne, og det er en ny generation, der bruger det. Samtidig bruger de det i nogle andre sammenhænge, så stoffet kan få nogle andre konsekvenser,« forklarer han.

Ny viden skal bane vej for diskussion

Med ny viden om stofvanerne bliver det muligt at give nye råd til at forebygge skader, siger Jakob Demant, der selv håber, at undersøgelsens resultater vil kunne bidrage til en mere nuanceret diskussion om danskernes brug af rusmidler:

»Først og fremmest må vi acceptere, at nogle bruger illegale stoffer, men at det ikke nødvendigvis implicerer, at de er misbrugere. Når vi har overstået den diskussion, så kan vi se nærmere på, hvad der er de positive og negative ting, der kommer ud af rusmidlerne.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk