Historisk vikingehal bliver genskabt i Lejre
En donation på 65 millioner fra A.P. Møller Fonden til Sagnlandet Lejre gør det nu muligt for forsøgscentret at etablere Danmarks hidtil største vikingeprojekt.

Takket være en donation på 65 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal kan Sagnlandet Lejre nu genskabe den største hal fra dansk vikingetid, som endnu er fundet. En hal, som er hele 60 meter lang, 12 meter bred og har over 10 meter til loftet.

Bidraget fra A.P Møller Fonden er startskuddet på etableringen af et moderne og nyskabende vikingeområde, som kommer til at koste i omegnen af 105 millioner kroner.

»Donationen giver os en fantastisk mulighed for at formidle en unik del af Danmarks kulturarv,« siger arkæolog og direktør i Sagnlandet Lejre, Lars Holten i en pressemeddelelse fra Sagnlandet Lejre.

Se billeder fra projektet i galleriet øverst på siden.

Lejre var et magtcentrum for vikingerne

Genskabelsen af vikingehallen er en del af Sagnlandet Lejres vikingeprojekt Sagnkongernes Verden. Med Sagnkongernes Verden sætter forsøgscentret fokus på, at området omkring Lejre for mange år siden var et vigtigt centrum for de danske vikinger.

Lars Holten fortæller, at der er flere middelalderlige krøniker og islandske sagaer, som beretter om, at Lejre var tilholdssted for Danmarks første kongeslægter, skjoldungerne.

»Sagn er jo sagn, men det er tankevækkende, at vi i området omkring Lejre finder nogle af de gigantiske huse, som er omtalt i sagnene. Det er også her, at vi har Danmarks største gravhøj. Vi har altså ikke kun litterære kilder, som fortæller, at Lejre var centrum for vikingernes magt, men også arkæologiske kilder,« siger han.

Kongehallen var oldtidens største danske hus

Den originale danske kongehal blev i 2009 udgravet af arkæologer fra Roskilde Museum kun to kilometer fra det sted, hvor rekonstruktionen nu skal bygges.

Vikingehallen var et magtcentrum for vikingerne og et symbol på den hedenske storhedstid, som eksisterede i tiden før Harald Blåtand gjorde vikingerne kristne. Den originale kongehal er i dag kun markeret med en lav tørvevold.

Sagnlandet Lejres direktør, Lars Holten, fortæller, at rekonstruktionen er et enestående projekt.

»Den originale vikingehal er det største hus, der er bygget i Danmark i hele oldtiden. Der er ikke bygget et sådan hus i 1000 år. For at bygge det skal vi fælde 200 egetræer, som skal være over 100 år gamle. Det er ikke træ, som man bare kan bestille i et byggemarked,« siger han.

Sagnkongernes Verden lader besøgende spejle sig i vikingernes dagligliv

Ud over den prægtige kongehal omfatter projektet også en kæmpehøj, som skal fungere som en tidsportal, der kan lære stedets besøgende om vikingetidens religiøse myter, guder og jætter. Der kommer også til at være en rekonstruktion af et 'Hirdens hus'. Et 45 meter langt hus, som i vikingetiden husede kongens livvagt og dennes følge, og som skal indrettes til lejrskoleophold.

»Gennem vikingeprojektet bliver børn, unge og familier ikke bare klogere på historie, men også på almenmenneskelige vilkår gennem praktiske aktiviteter og tankevækkende udfordringer. I Sagnkongernes Verden skal de indleve og spejle sig i vikingernes dagligliv, sociale samfundsorden og deres forståelse af naturens og verdens orden for at opdage sig selv som del af et større hele«, skriver Sagnlandet Lejre i pressemeddelelsen.

Ifølge Lars Holten vil vikingeprojektet kunne bygges på 2,5 år, så snart hele finansieringen er på plads.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.