Historikerens juleønske: At Gestapos arkiver ikke var gået op i røg
Uvurderligt historisk kildemateriale blev tilintetgjort, da Gestapos danske hovedkvarterer blev bombet i slutningen af den tyske besættelse. Historiker Peter Birkelund ville på en måde ønske, at det aldrig var sket. Men selvfølgelig ikke på bekostning af liv, understreger han.
Gestapos arkiver Shellhuset bombet juleønske Peter Birkelund

Flere brikker i det historiske puslespil om besættelsestiden ville falde på plads, hvis Gestapos arkiver stadig eksisterede. (Foto: Shutterstock)

Flere brikker i det historiske puslespil om besættelsestiden ville falde på plads, hvis Gestapos arkiver stadig eksisterede. (Foto: Shutterstock)

 25 britiske bombefly fløj lavt ind over Jylland 31. oktober 1944. Målet var Aarhus Universitet, hvor den tyske besættelsesmagts hemmelige politi, Gestapo, holdt til i en kollegiebygning.

»Briterne havde to formål med at bombe kollegiet: De ville slå så mange Gestapo-folk ihjel som muligt og ødelægge deres arkiv,« siger Peter Birkelund, der er seniorforsker på Rigsarkivet i København. 

Forskernes juleønsker

Videnskab.dk er i gavehumør – igennem hele december måned uddeler vi gratis juleønsker til en række forskere, som får lov til at bede julemanden om hvad som helst. Eneste krav er, at ønsket skal have eller kunne få afgørende betydning for forskningen.

I dag er lektor Peter Birkelund fra Rigsarkivet i København sat i stævne.

»39 blev dræbt under bombardementerne, og hele kollegiebygningen skvattede sammen,« fortsætter han.

Kildemateriale gik tabt

Året efter tilintetgjorde briterne Gestapos hovedkvarterer i Odense og København.

Gestapos fynske hovedkvarter, Husmandsskolen ved Odense, blev bombet 17. april 1945. Hovedkvarteret i København, Shellhuset ved Vesterport Station, blev bombet 21. marts 1945.

Dermed mistede Peter Birkelund og andre af efterkrigstidens historikere en stor mængde uvurderlig kildemateriale.

»Alle Gestapos arkiver gik op i røg, da Royal Air Force bombede hovedkvartererne i Aarhus og København,« siger Peter Birkelund.

»Arkiverne fra Odense overlevede, men Gestapo ødelagde dem selv, i dagene inden Danmark blev befriet fra besættelsesmagten,« fortsætter han.

LÆS OGSÅ: Solforskerens juleønske: Solens pletter skal forsvinde

gestapo bombning aarhus universitet tysk besættelse

Gestapos hovedkvarter i København efter briternes bombeangreb. (Foto: Nationalmuseet) 

Bombninger reddede liv

Civile blev dræbt

Bombningen af Gestapos Københavnske hovedkvarter, Shellhuset ved Vesterport, kostede civile liv 

Et Royal Air Force-fly ramte en mast under indflyvningen og styrtede ned ved Den Franske Skole på Frederiksberg. Piloter, der kom bagefter, antog, at bombemålet var dér, hvor der var røg fra flyvraget.

De kastede derfor deres bomber over Den Franske Skole i stedet for Shellhuset. Mere end 100 blev dræbt, heraf 86 elever.

Peter Birkelund, som forsker i modstandsbevægelsens historie, ville, med visse forbehold, ønske, at briterne ikke havde bombet Gestapos tre hovedkvarterer i Danmark, så han kunne få fingrene i Gestapos arkiver.

Arkiverne indeholdt oplysninger om danskere, som var mistænkte for at være med i modstandsbevægelsen. Oplysningerne havde tyskerne fået af stikkere og andre, som modarbejdede modstanden mod besættelsesmagten.

»Arkiverne kunne give os viden om, hvad Gestapo vidste om modstandsbevægelsen, og hvordan de brugte oplysningerne. Det er noget, vi ikke ved ret meget om, for vi har ikke andre primære kilder,« siger han.

LÆS OGSÅ: Psykologens juleønske: Jeg vil se verden med dyreøjne

Flere brikker i det historiske puslespil om besættelsestiden ville falde på plads, hvis arkiverne stadig eksisterede.

»Men det er jo ikke fra min side et virkeligt og dybfølt ønske, at briterne ikke havde bombet, for hvis arkiverne ikke var blevet ødelagt, ville det formentlig have kostet mange danske modstandsfolk livet. Jeg kunne godt ønske mig arkiverne, men selvfølgelig ikke på bekostning af liv,« siger Peter Birkelund.

Bombning royal air force den franske skole gestapo besættelsestiden

Maglekildevej på Frederiksberg, hvor de britiske styrker bombede ved et uheld (se faktaboks). (Foto: Nationalmuseet)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk